Cel mai prolific datornic: 21 de credite restante de la 16 banci

Cel mai prolific datornic: 21 de credite restante de la 16 banci

Daca in urma cu un an recordul in materie de restante il detineau doi barbati, care imprumutasera si ‘uitasera’ sa plateasca creditele de la 10 banci, in prezent acest record a trecut in posesia unei femei. Reprezentanta sexului frumos este din Brasov si a acumulat nu mai putin de 21 de restante la credite contractate

Daca in urma cu un an recordul in materie de restante il detineau doi barbati, care imprumutasera si ‘uitasera’ sa plateasca creditele de la 10 banci, in prezent acest record a trecut in posesia unei femei. Reprezentanta sexului frumos este din Brasov si a acumulat nu mai putin de 21 de restante la credite contractate de la 16 banci, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 68.000 lei. Interesant este ca aceste datorii s-au acumulat incepand din 2005, dupa aparitia Biroului de Credit, dupa cum a precizat directorul general al institutiei, Serban Epure. Domnia sa arata ca persoana in cauza a primit aceste credit intrucat bancile respective nu furnizeaza informatii pozitive Biroului, respectiv date despre toate imprumuturile, nu doar despre cele la care se inregistreaza intarzieri de plata mai mari de 30 de zile.

Datele Biroului de Credit arata ca dupa primele 7 luni ale acestui an se inregistrau aproape 51.000 de debitori cu restante curente la 2 banci, cu 70% mai mult decat la 31 iulie 2006. Acest ritm accelerat de crestere se remarca si la nivelul celor cu datorii la mai mult de 3 banci, evolutie explicata de Serban Epure prin faptul ca in ultimul an mai multi participanti au inceput sa furnizeze date pozitive in sistemul Biroului de Credit. Aproape 11.500 de persoane aveau restante la 3 bani, 3.000 la 4 banci, iar aproape 950 aveau datorii neplatite la 5 banci. Pe langa recordul clientului cu credite restante la 16 banci, mai exista cateva cazuri demne de mentionat: 2 persoane au restante la 12 banci, una la 11 banci si 14 la 10 banci.

Potrivit lui Serban Epure, cea mai mare restanta la creditele in lei este de 202.000 lei, apartine unui barbat si este generata de un singur imprumut. Pentru dolari, restanta maxima este de 40.000 dolari si apartine unui barbat din Bucuresti, fiind rezultata din mai multe credite. In ceea ce priveste imprumuturile in euro, ele genereaza si cea mai mare restanta din sistem, de 135.000 euro pe un singur credit. Persoana responsabila cu aceasta intarziere de plata este un barbat tot din Bucuresti, care, pe langa restanta anterior mentionata mai are si altele, valoarea totala exprimata in lei a acestora fiind de 600.000 lei. Directorul Biroului spune ca exista si cateva exemple pozitive (cel putin pana acum!) de persoane care s-au imprumutat la multe banci si reusesc sa returneze creditele la timp. Astfel, in baza de date a Biroului de Credit exista 75 de persoane care au contractat fiecare 9 credite si nu au acumulat pana in prezent nici o restanta.

Pe baza datelor statistice, Biroul de Credit creioneaza si un portret robot al restantierului: barbat, 35-39 ani, din Bucuresti, posesor al unui credit de consum in lei de valoare relativ mica. Asta deoarece 61% din restante apartin barbatilor, 69% din acestea sunt de valoare mica, de pana la 1.000 lei, 23% din restante sunt generate de credite contractate in Bucuresti, in timp ce distributia pe categorii de varsta arata ca cel mai mare procent al restantelor (17,5%) se inregistreaza la persoanele cu varsta intre 35 si 39 de ani. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos