credius.ro

Cel mai curajos fond de pensii private obligatorii

12 septembrie 2007

Generali Fond de Pensii va intra pe piata pensiilor private obligatorii cu singurul fond cu grad de risc ridicat, denumit "Aripi". Ceilalti administratori care au primit autorizatia de a functiona pe Pilonul II vor oferi fonduri caracterizate cu un grad de risc mediu. Avantajele alegerii unui risc mai ridicat rezida in posibilitatea obtinerii unor randamente mai mari pentru banii investiti sub forma de pensie.

„Suntem singurii care oferim un grad de risc ridicat si randamente pe masura, peste cele ale competitorilor. Noi nu riscam activele, ci oferim investitii care sa ofere un randament mai mare si mai multe flexibilitate”, declara Ioan Vreme, director general Generali Fond de Pensii. Domnia sa spune ca obiectivul companiei pe Pilonul II este atragerea de 300.000 de participanti, ceea ce s-ar traduce intr-o cota de piata de 10-12%.

Compania va investi 45% din totalul activelor fondului de pensii obligatorii 'Aripi' in instrumente cu grad ridicat de profitabilitate, dar si de risc. Restul de 55% din valoarea activelor se va duce catre instrumente cu risc scazut si randament pe masura. Liviu Enache, directorul financiar al Generali Fond de Pensii, ne ofera o imagine in profunzime a structurii investitionale a fondului 'Aripi':

Instrumente cu grad ridicat de risc:
- 36% din active vor fi investite in valori mobiliare tranzactionate pe piete din Romania, UE si Spatiul Economic European, 5% in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite la banci
- 2% in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritati publice din Romania, UE sau Spatiul Economic European, 2% in titluri de participare ale organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare din Romania sau alte tari.

Instrumente cu grad scazut de risc:
- 51% titlurile de stat emise de Ministerul Financtelor, state membre UE sau din Spatiul Economic European
- 3% obligatiuni sau alte titluri mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale, cotate de bursa
- 1% titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte, precum SUA, Canada sau Japonia.

„Consideram ca aceasta structura investitionala este una moderna, care va asigura unul dintre cele mai bune randamente de pe piata, pastrandu-se parametrii de siguranta si stabilitate”, apreciaza Vreme. Liviu Enache arata ca, in functie de situatia din piata si fluctuatia randamentelor, compania va rebalansa obiectivele investitionale pentru fructificarea oportunitatilor.

Desi sunt singura companie care ofera un fond cu grad ridicat de risc si se asteapta sa obtina randamente mai mari decat restul pietei, Generali nu se va baza pe acest element in promovare. „Nu cred ca majoritatea oamenilor vor analiza in profunzime oferta”, este de parere directorul general al companiei. Vreme spune ca bugetul de publicitate al companiei pe Pilonul II va fi de peste 2 milioane de euro, in timp ce investitiile totale ale grupului in Generali Fond de Pensii sunt de peste 20 de milioane euro. Compania a pregatit o echipa de agenti de marketing in numar de 7.000, carora li se adauga un numar mai mare de agenti ai brokerilor din piata cu care Generali va colabora. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro