credius.ro

Cel mai bun depozit bancar

3 iulie 2006

Recunoscut ca investitie cu un grad de risc foarte scazut, depozitul bancar nu realizeaza randamente foarte ridicate. Pentru cei care prefera solutiile sigure, conteaza foarte mult alegerea unui depozit bancar rentabil. In acest context, cele mai semnificative aspecte care trebuie analizate in momentul alegerii bancii pentru constituirea unui depozit sunt dobanzile si comisioanele de retragere de numerar. De asemenea, diversificarea ofertei implica alegerea tipului de dobanda al depozitului: variabila sau fixa.

Dobanzile abia acopera inflatia

Dobanzile au scazut mult in a doua jumatate a anului trecut ajungand chiar sub indicele de inflatie, ceea ce a facut ca multi romani sa-si retraga banii de la banci. Sesizand pericolul, in primul trimestru al acestui an, bancile comerciale au inceput sa creasca timid randamentele la depozitele la termen. Decizia a fost influentata totodata de impozitarea cu 16% a castigurilor rezultate din dobanzi.

Primul criteriu in alegerea bancii unde vrei sa economisesti este nivelul dobanzii existente. In prezent, cateva banci ofera randamente pozitive (peste inflatie) la depozite: Banca Transilvania, BCR, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Alpha Bank si Libra Bank. Cel  de-al doilea criteriu este reprezentat de valoarea comisioanelor de retragere de numerar, care pot contribui la scaderea randamentului, diminuat oricum de impozitul de 16%. Exista si doua banci care nu percep astfel de comisioane: Banca Romaneasca si Piraeus Bank. Nu trebuie pierduta din vedere ponderea pe care o constituie profilul clientului si gradul de incredere intr-o anumita banca in alegerea depozitului.

Dobanda variabila sau fixa?

Pentru a acoperi orice fel de cerere venita din partea clientilor, bancile au lansat mai multe tipuri de produse: depozite cu dobanda variabila (banca poate modifica rata dobanzii pe perioada depozitului in functie de evolutia pietei) si depozite cu dobanda fixa (banca asigura o rata fixa a dobanzii pe perioada depozitului indiferent de evolutia pietei). Ultima varianta poate fi considerata de altfel si cea mai avantajoasa solutie in conditiile in care pe perioada depozitului dobanda pietei ramane aceeasi sau scade.

Cele mai cautate depozite sunt cele constituite pe timp de 1 luna sau 3 luni. Acest lucru se datoreaza cresterii usoare a mediei dobanzilor bancare pe termen scurt. Un raport al societatii de brokeraj KTD Invest releva o diferenta de aproximativ un punct procentual intre aceste dobanzi si cele oferite pentru depozitele cu durata de 12 luni.

“Desigur dobanzi mai mari pe termene scurte ar putea sa insemne si ca bancile respective doresc sa atraga cat mai multe lichiditati pe termen scurt datorita unor nevoi specifice de finantare/creditare, exemplele fiind destul de numeroase ca aceasta sa fie explicatia primordiala”, comenteaza specialistii companiei KTD Invest.

In ciuda acestor tendinte, romanii au inceput sa-si deschida depozite in strainatate, economiile lor inregistrand o crestere cu 35%, in perioada ianuarie 2005 – ianuarie 2006. Potrivit datelor Bancii Nationale, banii romanilor depozitati la bancile din strainatate se ridica la 850 de milioane de euro. Se poate spune astfel ca ofertele bancare straine devin din ce in ce mai atractive pentru romani.

Cosmina Doicu
[email protected]
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro