credius.ro

Cei mai multi restantieri sunt nascuti in zodia Leu

21 mai 2008

Bancile ar trebui sa mai introduca un criteriu dupa care analizeaza pe cei care vor sa contracteze un credite: semnul zoadiacal al solicitantului. Potrivit specialistilor in recuperare de creantele de la Coface, una dintre caracteristicile ce creioneaza portretul robot al restantierului roman este luna in care s-a nascut. Astfel, debitorul rau-platnic este barbati, nascut in luna iulie si apartinand astfel zodiei leu, cu varsta de 35 de ani. Aceasta are studii medii, locuieste in Bucuresti, unde sunt raportate cele mai multe cazuri de restantieri, a contractat un  credit de nevoi persoanale cu o valoare de 820 euro si inregistreaza intarzieri la plata de 90 de zile.

Potrivit Coface, majoritatea restantelor, atat ca numar, cat si ca valoare, se inregistreaza la creditele de nevoi personale, urmate de cele de consum. Astfel, aproape 70% din numarul de credite neperformante inregistrate anul acesta sunt de nevoi personale, 26% sunt credite de consum, 4% sunt carduri de credit,  in timp ce imprumuturile pentru locuinta si cele auto reprezinta doar 1%.

Ponderea volumului creditelor in lei in totalul creditelor neperformante a ajuns la la sfarsitul primului trimestru la 77, 85 %,  in scadere de la  92,77% la sfarsitul anului precedent. Totodata, ponderea celor in euro s-a triplat in primul trimestru fata de anul trecut, de la 7,11% la 22,02%. “Aceasta situatie se inregistreaza pentru ca rata de default este mult mai accelerata pentru creditele in euro decat in cazul celor in lei”, a aratat directorul general Coface Romania, Cristian Ionescu. El a precizat ca, in functie de numarul de zile, cea mai mare pondere o au restantele cu intarzieri de 30-90 zile, care constituie 28,18% din cazuri, urmate de restantele cu intarzieri de 120-180 zile – 25,67%, si cele cu intarzieri de peste 2 ani - 21,03%.

Potrivit sefului Coface Romania, numarul creditelor restante va creste semnificativ in acest an. Principalii factori care  determina  aceasta evolutie sunt relaxarea conditiilor de creditare, concurenta dintre institutiile bancare, care au dus la acordarea unui volum mai mare de credite, precum si cresterea accelerata a debitelor in euro.

Odata cu cresterea restantelor, tot mai multe banci isi vand creditele neperformante companiilor care activeaza in domeniul recuperarii creantelor, pentru a elimina riscul nerambursarii imprumuturilor si a imbunatati performanta financiara, aratat Cristian Ionescu. Potrivit oficialului Coface, in anul 2007  bancile, companiile de telecomunicatii si asigurari au vandut agentilor de colectare crente cu o vechime de 2-3 ani in valoare de 138,5 milioane euro. Cea mai mare valoare o au restantele din sectorul bancar, unde au fost inregistrate 140.000 cazuri de credite neperformante vandute (dintr-un  totalul de 303.084 cazuri), in valoare de 121 milioane euro. Valoarea medie a unui debit a fost de 625 Euro. 

”Preturile tranzactiilor de vanzare-cumparare variaza intre 3% si 30%, in functie de varsta si valoarea creantelor, de actiunile de colectare realizate anterior vanzarii, precum si de stadiul procedurilor legale. Din cauza conditiilor relaxate de creditare scade calitatea portofoliilor de debite si se reduce rata de recuperare, astfel incat preturile se reduc in termen de 12 -24 de luni”, declara Cristian Ionescu.

Piata colectarii creditelor restate a demarat in Romania in 2004, odata cu explozia creditului de consum, fiind in continua crestere, cu o rata anula de 70%. In prezent exista 30 de companii care activeaza in domeniul colectarii creantelor.

Ludmila Cucia
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro