credius.ro

Cecul bancar, predispus la tepe

29 mai 2006

In ultima vreme, voci din ce in ce mai puternice vorbesc despre incurajarea sinuciderii cecului. Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea mentioneaza ca acest instrument este o sursa constanta de tepe ... lunar peste 1.550 de cecuri fiind refuzate la plata. Unii jucatori incurajeaza disparitia cecului, in timp ce altii se intreaba daca la mijloc nu sunt interesele. Evolutia cecului este pusa acum sub semnul intrebarii. Ionel Dumitru, seful casei automate de compensare SENT din cadrul companiei Transfond SA a vorbit depre aceasta situatie din perspeciva unei rascruci de dumuri: alegem cecul si pe mai departe sau ne despartim de el?

Cecul bancar... Adio, dar ramai cu mine

In cadrul seminarului privind Dezvoltari ale sistemului de plati in Romania, Ionel Dumitru a propus ca metoda de eutanasiere a cecului cresterea comisioanelor de catre banci. Astfel, acest instrument de plata va avea o “moarte naturala”, a mai mentionat reprezentantul Transfond.

Aceasta propunere nu a fost insa in asentimentul tuturor celor prezenti la seminar. Ruxandra Avram de la Directia Reglementare si Autorizare din cadrul BNR a afirmat ca nu este de acord cu cresterea comisioanelor. “Cecul trebuie descurajat prin cat de utilizat este sau de cat de riscanta este utilizarea lui. Legea cecului nu trebuie abrogata, ci apdatata”.

In luna februarie a acestui an in cadrul Centralei Riscurilor Bancare erau deja inregistrate peste 1.550 de cecuri refuzate la plata. Radu Ghetea, presedinte ARB a afirmat in aceasta privinta ca pentru a putea reduce numarul de cecuri refuzate de plata exista doua posibilitati: ori se vor automatiza cecurile, dar aceast lucru implica bineinteles si costuri mari, ori bancile vor renunta la acest instrument de plata, pentru ca valoarea medie de plata cu cecul oricum nu depaseste 5.500 RON.

De parte cealalta, se afla cei care continua sa sustina folosirea cecului si pe viitor. Considerate poate cel  mai dezbatut subiect al ultimelor luni, instrumentele de debit continua sa ridice intrebari. Studii pe marginea acestora inca nu au fost realizate. Daca ar fi sa renuntam la cec, inca nu putem stim care ne-ar fi alternativele. Petre Bunescu, Directorul General Adjunct la  BRD a subliniat si el lipsa acestor studii. “Cine utilizeaza cel mai mult cecurile, intreprinderile mici, IMM-urile? Aceste instrumente au servit si vor continua sa serveasca si de aici inainte. Nu putem desfiinta aceasta realitate".

Leoltin Toderici, director executiv Banca Transilvania, a ridicat in cadrul seminarului o noua intrebare: “Sa fie legea cecului o problema sau sunt interesele?" Bazandu-se pe faptul ca mai mult de 40% din volumul sumele tranzactionate prin instrumentele de debit provin de pe cecuri, intrebarea lui pare justificata. Sa renuntam la el pentru ca utilizarea lui neadecvata produce incurcaturi, sau pentru ca la mijloc se regasesc alte interese. Oricum ar fi, in tari precum Anglia sau Statele Unite, el continua sa constituie un instrument important. Acolo el este adoptat nu numai de companii, asa cum este in Romania, ci si de persoanele fizice. Asa ca daca  in aceste tari dezvoltate folosirea lui nu pune probleme, atunci nu ar trebui sa ne ingrijoreze nici pe noi. Asa cum a a conchis si Petre Bunescu la finele seminarului, atentia ar trebui indreptata spre un control mai riguros, pentru a diminua toate incurcaturile pe care le produce si intr-o ultima instanta sa ne gandim la abandonarea lui. Pentru ca el e "sanatos, doar modul in care este uneori folosit este vicios".

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro