credius.ro

CEC renunta momentan la proiectul bancii pentru locuinte

17 septembrie 2007

Radu Gratian Ghetea, presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni a declarat, pentru Bankingnews, ca deschiderea unei banci pentru locuinte de catre CEC nu ar fi cea mai buna alegere in acest moment, chiar daca s-ar putea ca actionarul (statul roman) sa decida intr-o zi ca CEC-ul sa detina o astfel de banca.

“La lipsa de expertiza care exista in Romania, in prezent, pentru bancile de locuinte - vedeti ca au deschis banci pentru locuinte numai bancile care au o experienta internationala in acest domeniu - eu cred ca nu ar fi cea mai buna alegere in acest moment”, a argumentat Ghetea.

Presedintele CEC a precizat, totusi, ca va lua in discutie si acest aspect atunci cand lucrurile se vor mai clarifica si din punct de vedere legislativ si din punct de vedere al modului de organizare al bancilor pentru locuinte. “Pentru moment problema grupului financiar este pe locul doi, pe locul intai avem obiectivele strategice pana in 2009”, a mai spus Ghetea. 

Si BCR, ocupanta primei pozitii dupa active in sistemul bancar romanesc, intentioneaza sa-si deschida o banca pentru locuinte si spera sa primeasca avizul Bancii Nationale pana la sfarsitul acestui an, au declarat recent reprezentanti din cadrul bancii.

In prezent, pe piata romaneasca functioneaza doua banci de acest tip, HVB Banca pentru locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care ofera produse de economisire- creditare pentru persoanele care doresc un credit imobiliar, ambele cu experienta internationala in acest domeniu. Investitia initiala a fost de 15 milioane de euro pentru fiecare dintre cele doua in parte, conform ultimelor date disponibile.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima banca pentru locuinte din sistemul bancar romanesc. Produsul oferit este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ. Potrivit actului constitutiv, Raiffeisen Bank Romania si Schwabisch Hall-Germania detin fiecare cate 33,324% din actiuni, iar Raiffeisen Bausparkasse Austria  detine alte 33,35%  din actiuni. Raiffeisen Banca pentru Locuinte a raportat, la finele anului 2006, active de 247,3 milioane de lei (73,13 milioane de euro).

Actionarii HVB Banca pentru Locuinte sunt Vereinsbank Victoria Bauspar AG(VVB), a doua banca pentru locuinte infiintata in Europa, cu peste 80 de ani de experienta in activitatea de economisire-creditare, care detine un pachet de actiuni de 55%, Bank Austria Creditanstalt AG, cea mai mare banca din Austria cu o cota de piata de peste 50%, care detine 35% din actiuni si Unicredit Tiriac Bank, care detine 10% din participatii. HVB Banca pentru Locuinte a raportat, la sfarsitul anului trecut, active in valoare de 42,4 milioane de lei (12,5 milioane de euro)si un numar de 10.000 de clienti.

Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ cum ar fi renovare, extindere, modernizare, constructie sau cumparare de locuinte. Anul acesta, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte au decis infiintarea  unei asociatii a bancilor pentru domeniul locativ. Scopul asociatiei este promovarea si dezvoltarea economisirii-creditarii in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dar si acordarea de consultanta si consiliere persoanelor interesate de acest sistem in Romania.

Finantarile destinate sectorului imobiliar au aparut in Romania abia in ultimii 3 – 4 ani, odata cu punerea la punct a reglementarilor – cadru pentru aceste instrumente financiare specifice. In tarile europene astfel de produse sunt larg raspandite, pana acum fiind incheiate peste 45 de milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane anul trecut, potrivit ultimelor date disponibile.

Aura Mirsanu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro