credius.ro

CEC renunta la unii directori si unitatile din zonele depopulate

13 septembrie 2007

Dupa ce a inceput sa-si ambalaze frumos produse vedeta pentru vanzare, CEC continua in toamna cursa de recuperare a terenului pierdut in fata competitorilor cu lansarea serviciului de internet banking, arata presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea. Domnia sa spune ca strategia de restructurare a retelei se desfasoara foarte atent, urmand sa se renunte la acele unitati din localitatile depopulate, urmand sa fie insa pastrate unitatile ineficiente din zonele cu perspective. Si la nivel departamental s-au operat unele schimbari, fiind desfiintate unele nivele de conducere, declara presedintele CEC. Cititi in continuare un interviu acordat BankingNews de Radu Gratian Ghetea, in care vorbeste despre procesul de restructurare al bancii, competitia din sistemul bancar romanesc si atuurile CEC pe aceasta piata, privatizarea bancii si produsele pe care le are in pregatire.

Ce masuri ati luat pentru eficientizarea CEC de cand ati venit la conducerea bancii?

E greu ca intr-o perioada de mai putin de patru luni sa ai si rezultate vizibile. Am luat cateva masuri importante si sper sa vedem si rezultatele. Cele mai importante masuri se refera la revizuirea portofoliului de produse si servicii pe care CEC le ofera. La unele trebuie sa facem mici modificari, la altele poate o sa renuntam, o sa introducem unele noi, iar altele o sa le ambalam frumos si o sa le vindem la adevarata lor valoare. Din categoria celor pe care trebuie sa le ambalam frumos si sa le vindem ma refer la contul 'Privilegiu' si cardul de credit. Ambalajul a constat in cateva campanii publicitare. In aceasta toamna vom avea functional serviciul de internet banking, solicitat de clientii tuturor bancilor si de clientii CEC. Pentru a eficientiza banca in primul rand trebuie sa ne apropiem de serviciile si produsele pe care le ofera si celelalte banci. Sa avem o gama comparabila si atunci putem vorbi de o competie egala intre noi si competitorii nostri.

Vor fi desfiintate agentii?

Sunt unele locuri la sate. Sunt niste fenomene, nu vrem noi sa inchidem agentiile pentru ca nu sunt eficiente. Sunt destule locuri unde nu suntem eficienti dar vrem sa ramanem pentru ca exista o perspectiva de a deveni eficienti. Sunt locuri unde satele au fost depopulate, prin Moldova, Maramures, deci acolo nu mai putem sa ramanem. Avem o gandire in acest domeniu. Se lucreaza, se analizeaza cu mare atentie. Avem transfer rapid de bani din Spania, Italia. Urmarim si noi drumul banilor ca sa vedem unde se prefigureaza ca vom avea in viitor o revigorare a activitatii in diverse localitati.

Aveti in vedere reduceri de personal?

Cel putin in acest moment nu am aceasta intentie. Sunt convins ca se pot aduce schimbari importante in activitatea CEC in ceea ce priveste eficientizarea si modernizarea, folosind oamenii pe care ii avem si aducand oameni care au alta viziune si alta experienta in ceea ce priveste lucrul intr-o banca comerciala. Sunt aproape 10 oameni care, in utltima perioada, au venit sau si-au manifestat intentia sa vina in CEC din alte banci. Incet, vom ajunge sa aducem oameni cu experienta care, alaturi de cei 7.000 pe care-i avem la CEC, sa poata ridica banca la nivelul de eficienta dorita.

Va ganditi sa aduceti la CEC si expati?

Nu, a fost asta o discutie, chiar pentru un nivel foarte inalt, dar sa nu uitam ca un expatriat, chiar daca vorbeste bine romaneste, daca a stat mult in strainatate, la un moment dat, pierde legatura cu mediul romanesc si atunci e mai complicat.

Ati infiintat sau desfiintat departamente in cadrul CEC?

Am facut cateva modificari in schema centralei, in ideea de a aduce conducerea mai aproape de lucratori. Am incercat sa desfiintam unele nivele de conducere, care nu erau in opinia mea strict necesare. De exemplu, o functie de director general in cadrul centralei. Erau mai multe posturi si incercam incet, incet, sa le eliminam.

Ce parere aveti despre situatia actuala din sistemul bancar din Romania? Exista o concurenta reala avand in vedere ca primele pozitii sunt bine impartite deocamdata?

Concurenta este reala si acerba. Pentru o cota de piata cat mai buna lupta atat bancile de la varf dar si bancile din al doilea pluton. Bancile mai mici sunt foarte interesate in a prinde cota de piata.Vedem cat de agresive sunt bancile mici. Romania ofera oportunitati deosebite atat in ceea ce priveste retailul cat si in ceea ce priveste corporate banking-ul. Investitorii sunt deja aici, au venit, vin. In ciuda unor dispute politice economia isi vede de treaba si asta este cea mai mare realizare a Romaniei din ultimii 17 ani. Reusim sa ne mentinem pe un trend crescator in ceea ce priveste cresterea economica, in ceea ce priveste produsul intern brut, chiar si la salarii stam in sfarsit mai bine decat Bulgaria. Ritmurile noastre de crestere sunt mai bune decat in alte domenii. In aceste conditii sistemul bancar este la turatie maxima in momentul de fata. Sunt motoarele la maxim atat in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice, cat si in ceea ce priveste creditarea persoanelor juridice. Sa nu uitam ca in afara de fondurile pe care le atragem de pe piata romaneasca sunt fonduri masive care vin de la bancile mama din strainatatate si care sunt practic nelimitate.

Care sunt cele mai populare produse ale CEC?

Cred ca ar trebui sa mentionam cardul de credit, contul 'Privilegiu'. Ambele sunt adresate si persoanelor fizice si persoanelor juridice. As vrea sa mentionez la persoanele fizice creditul ipotecar in lei, pe care vrem sa-l facem din ce in ce mai competitiv. La persoanele juridice avem produse atat pentru IMM-uri, cat si pentru municipalitati sau consilii populare, dar suntem pregatiti pentru a aborda si marile companii, marile grupuri de firme din Romania. Personal, am avut cateva discutii cu unii dintre ei, reteaua CEC este foarte atractiva pentru multi dintre ei. Marele avantaj al CEC este reteaua de care dispune si vreau sa-l valorificam corespunzator. Pentru inceput lucrul asta se face cu eforturi mari din partea noastra.

La sate oamenii au nevoie de credite, consiliile locale au nevoie pentru a face infrastructura necesara, taranii, fermierii au nevoie de finantare pentru a-si desfasura activitatea. Sa nu uitam ca Romania are o populatie de peste 50% localizata in mediul rural. Daca in prezent multi dintre acesti oameni fac ceea ce se numeste productia de subzistenta, incet, incet lucrurile evolueaza in bine. Capsunarii nu se mai intorc sa faca ceea ce faceau. Deja se intorc sa faca altceva. Evolutia este intr-o directie buna si dupa parerea mea din zi in zi oamenii acestia care traiesc in mediul rural vor avea nevoie si de servicii bancare.

Asta inseamna ca veti veni cu niste produse atractive?

Vom veni cu produse atractive, cu produse in lei, pentru ca leul dupa parerea mea este moneda in care Romania ar trebui sa aiba cea mai mare incredere in acest moment. Sunt aproape doi ani de cand moneda nationala merge pe un trend de intarire continua vizavi de monedele internationale, europeana si americana. In acest context orice credit luat in leu devine mult mai interesant decat un credit in euro pentru ca moneda a demonstrat ca se intareste de la zi la zi, devine mai puternica. Daca iei un credit in euro sau in valuta expunerea la riscul valutar este mult mai mare dacat in trecut. Este in opinia mea, o expunere paguboasa, negativa. Lei castigam, cu lei ar trebui sa jonglam cat mai mult.

Ce alte avantaje si dezavantaje are CEC-ul fata de celelalte banci?

Pai, dezavantajele n-o sa vi le spun, pentru ca ...nu sunt (rade). In schimb, unul dintre avantaje este ca CEC-ul e un brand, e un nume, 89% din persoanele chestionate, intrebate despre o marca romaneasca, plaseaza CEC-ul in primele cinci, alaturi de Dacia etc.
Unul dintre obiectivele nostre este sa readucem in mentalitatea oamenilor CEC-ul nu numai ca o casa de economii, ci sa aducem in mentalitatea oamenilor CEC-ul ca o banca care da si credite, care ofera servicii bancare, nu numai banca la care te duci si-ti depui banii pe care i-ai agonisit.

Cum se imparte portofoliul de credite al CEC la 30 iunie 2007 pe categorii de clienti?

Persoane fizice 75% si persoane juridice, IMM-uri 25%. Corporatii mari nu avem in momentul acesta in portofoliu. Avem, dar nu foarte multe si nu merita sa facem separare. In prezent, CEC se apropie de un miliard jumatate euro credite pentru persoane fizice si persoane juridice la un loc, persoanele fizice detinand peste un miliard de euro.

Aveti in vedere o emisiune de obligatiuni?

CEC-ul este o banca lichida, cu foarte multi bani la dispozitie, pentru moment nu ne intereseaza sa atragem fonduri in lei mai multe decat avem, printr-o emisiune de obligatiuni. Ne intereseaza sa atragem cat mai multe in forma pe care o avem acum si anume de la populatie. In acest moment serviciile bancare se adreseaza cu prioritate celor cu bani din clasa de sus si clasa medie. Ceea ce face CEC-ul este ca acestea se vizeze si pe cei cu venituri foarte mici, pentru ca suntem prezenti acolo si ii deservim si pe ei. Speram sa devina eficient pentru noi sa ramanem acolo.

Despre privatizarea CEC ce ne puteti spune?

Propunerea mea a fost ca pana in 2009 sa nu privatizam CEC-ul, dupa aceasta data putem vorbi despre o eventuala privatizare. Dar in 2009, eu am speranta ca banca va valora mai mult datorita eforturilor pe care le vom face cu oamenii din CEC dar si cu cei care vor mai veni si din alte parti. Dorinta mea este sa aducem oameni cu experienta in domeniul bancar care impreuna cu experienta oamenilor din CEC sa poata crea o sinergie atat de necesara pentru indeplinirea obiectivelor noastre.

Aura Mirsanu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro