CEC ramane la stat!

CEC ramane la stat!

Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va propune Guvernului, vineri, oprirea vanzarii, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa iar National Bank of Greece a oferit 560 milioane euro, a declarat presedintele comisiei, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El nu a specificat suma la care Comisia ar fi acceptat vanzarea,

Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va propune Guvernului, vineri, oprirea vanzarii, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa iar National Bank of Greece a oferit 560 milioane euro, a declarat presedintele comisiei, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

El nu a specificat suma la care Comisia ar fi acceptat vanzarea, mentionand insa ca valoarea ofertei este sub multiplicatorul oferit in cazul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR). Legat tot de valoarea CEC, sau mai bine zis de suma oferita, presedintele CEC, Eugen Radulescu, declara: "Suma oferita este mai mare decat cea anuntata initial, insa este mult prea mica pentru cat valoreaza CEC". El a precizat ca, in conditiile lansarii procesului de privatizare, statul nu a putut sprijini financiar restructurarea CEC, activitate finantata exclusiv din fonduri proprii.

Din partea NBG, a vorbit directorul diviziei internationale, Constantinos Othoneos care desi suparat pe romani, declara: "Nu avem resentimente fata de ceea ce s-a intamplat astazi si nu excludem o viitoare participare la privatizarea CEC…".

 

Ce va fi?

Comisia va propune restructurarea si imbunatatirea activitatii CEC, iar procesul de privatizare nu va fi reluat, in niciun caz, in urmatorii unu-doi ani: "Vom propune guvernului astazi (vineri n.n.) mai multe masuri care tin de cresterea capitalului social, management, restructurare si vom lua o decizie după sarbatori", spune ministrul Vladescu. Guvernul va analiza, vineri, in a doua sedinta din aceasta saptamana, propunerea comisiei de privatizare.

Nereusita privatizarii nu este neobisnuita, a afirmat seful comisiei de privatizare, dat fiind ca si in cazul BCR primele incercari de transfer in proprietate privata au esuat. Ulterior, aceasta banca a incheiat aliante strategice cu institutii financiare internationale si a fost privatizata cu succes dupa cativa ani.

Conditiile de piata favorabile de la vanzarea BCR nu s-au mai regasit insa.
"Piata nu mai este la fel de flamanda dupa institutii de credit", a aratat Vladescu.
El a mentionat si ca CEC nu are o pozitie foarte solida in sectorul bancar romanesc si necesita investitii.

NBG a ramas singurul ofertant in cursa pentru preluarea CEC, dupa ce OTP nu a depus pana la termenul limita, vineri, la ora 8:00, oferta finala imbunatatita.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos