Cea mai buna banca …

Cea mai buna banca …

Credite ieftine, dobanzi mari la economii, consilieri amabili, servicii ireprosabile, sedii la coltul strazii… Asa arata cea mai buna banca? In Cafeneaua Bancara a inceput o dezbatere pe aceasta tema… parerile fiind impartite. Raspunde si tu la aceasta intrebare, beneficiind de avantajul de a putea comenta foarte simplu, fara a fi nevoit sa te inregistrezi

Credite ieftine, dobanzi mari la economii, consilieri amabili, servicii ireprosabile, sedii la coltul strazii… Asa arata cea mai buna banca? In Cafeneaua Bancara a inceput o dezbatere pe aceasta tema… parerile fiind impartite. Raspunde si tu la aceasta intrebare, beneficiind de avantajul de a putea comenta foarte simplu, fara a fi nevoit sa te inregistrezi si sa completezi formulare cu date personale. Trebuie doar sa dai click.

Care este cea mai buna banca?, este intrebarea rostita de foarte multe ori de cand Romania a adoptat economia de piata, iar sistemul bancar, unul dintre motorul acesteia, a inceput sa prospere. Intrebarea  a aparut la toate nivelurile, de la discutii amicale la o cafea, pana la studii bine platite si elaborate. A cauta un raspuns la aceasta problema face parte din nevoia ancestrala a oamenilor de ierarhii, de certitudini. In general, a sti care este “cea mai buna banca” nu face decat sa ghideze clientul spre institutia respectiva, acesta nemaifiind obligat sa faca o alegere singur, sa “sape”, sa caute raspunsul singur. “Au cautat altii inaintea mea si au gasit raspunsul”, pare sa isi zica acesta.

Raspunsul pe care il ofera tot felul de institutii specializate si analisti este puternic exploatat de banci. Asa ca cele care au cu se lauda, adica au fost asezate in fruntea unei ierarhii de  diferite studii, vor utiliza acest mesaj in comunicarea publicitara. De exemplu, pe site-urile BRD sau Bancpost (alegerea acestor banci a fost intamplatoare, paginile lor de Internet erau deschide pe calculatorul unui coleg) veti gasi tot felul de comunicari ce atesta ca banca respectiva a fost aleasa de un anumit colectiv de specialisti “Cea mai buna banca din Romania” sau cea mai buna banca pe un anumit domeniu.

Cata relevanta au aceste ierarhii? Se poate vorbi despre o “cea mai buna banca” in general? Majoritatea analistilor si clientilor spun ca nu. Concurenta puternica de pe piata bancara nu mai permite bancilor sa exceleze in toate domeniile. Bancile se specializeaza, incercand sa creasca pe o anumita nisa de piata. Unele se orienteaza catre retail, altele spre segmentul corporativ; unele vin cu oferte de credit ipotecar care creaza adevarate revolutii pe piata, altele fac istorie in materie de oferte de finantare pentru IMM-uri sau se lauda cu cel mai bun card de credit. In aceste condiitii, se poate vorbi cel mult despre cea mai buna banca pe un anumit segment al pietei. Insa si acest lucru este relativ, pentru ca orice produs al unei banci considerat acum cel mai bun, maine poate fi contraatacat de o alta institutie creditoare cu oferta imbunatatita. Si astfel, ierarhia initiala este data peste cap.

In concluzie, nu exista certitudini generale valabile, pe care clientul sa se poate baza in momentul in care vrea sa aleaga banca sau produsul bancar ce i se potriveste cel mai bine. Singura certitudine este parerea fiecaruia, aprecierile fiecarui client pe marginea bancii ce ii satisface cel mai bine nevoile. Cunoscand aceste opinii, pe baza experientei traite si relatate de alti clienti ai bancilor, pot sa imi conturez o parere obiectiva, sa aleg ce este mai bine pentru mine.

In Cafeneaua Bancara poti sa-ti spui parerea despre banca pe care tu o consideri cea mai buna sau care ofera cel mai bun produs de un anumit fel sau poti sa citesti opiniile altor clienti. Etichetarea unei banci ca “cea mai buna” deschide polemica, iar parerile pro si contra incep sa apara. Si cum clasamentele atrag, bancile sunt ierarhizate si primesc note, in functie de diferite criterii – calitatea serviciilor, a produselor, relatia cu clientii etc.

"Din aceasta dilema nu puteti iesi…Am zis!"

Daca tot am vorbit mai inainte de nevoia de certitudini a omului, ai posibilitatea sa votezi in cadrul unui sondaj ce urmareste sa afle “unde gasesti cele mai bune produse si servicii bancare”. Milan Kundera scria in “Nemurirea” ca “sondajul de opinie e un parlament in sesiune permanenta, avand misiunea sa faureasca un adevar, si anume adevarul cel mai democratic care a existat vreodata”. Democratic si relativ in acelasi timp … pentru ca cea mai buna banca pentru mine nu este neaparat si cea mai buna banca pentru tine. Si totusi …

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos