Ce vor sa vada sefii de la Raiffeisen Bank

Ce vor sa vada sefii de la Raiffeisen Bank

Banca Nationala ar trebui sa-si ajusteze masurile de politica monetara astfel incat bancile sa poata acorda credite in lei la dobanzi mai mici, comparabile cu cele percepute pentru finantarile in euro, este de parere James Stewart, vicepresedinte executiv pe trezorerie si piete de capital la Raiffeisen Bank. "Sunt un sustinator total al creditarii in lei,

Banca Nationala ar trebui sa-si ajusteze masurile de politica monetara astfel incat bancile sa poata acorda credite in lei la dobanzi mai mici, comparabile cu cele percepute pentru finantarile in euro, este de parere James Stewart, vicepresedinte executiv pe trezorerie si piete de capital la Raiffeisen Bank.

"Sunt un sustinator total al creditarii in lei, vreau sa vad mai multe credite in lei, dar pentru asta trebuie ca BNR sa reduca dobanda la lei la niveluri mai comparabile cu dobanda la euro. As prefera sa dau credite in lei, dar dobanzile sunt mult mai mari decat la euro, este o realitate obiectiva", sustine James Stewart, citat de Ziarul Financiar.

Potrivit oficialului Raiffeisen, dobanzile la lei ar trebui sa se situeze la un nivel similar cu cel pentru creditele in euro, in conditiile in care toate "tranzactiile se fac in lei, dar multe preturi foarte importante sunt afisate direct in euro, iar economia se bazeaza practic pe euro".

Afirmatiile au fost facute in contextul in care BNR a urmarit in ultimul an si jumatate o politica ambigua prin care a inghetat dobanda-cheie la 6,25% pe an, dar a permis ca pe piata monetara dobanzile ROBOR sa se situeze chiar cu mult sub acest prag, in speranta ca astfel poate sprijini economia si creditarea in lei.

Politica moneatara a BNR a determinat astfel o volatilitate ridicata a ROBOR, pe piata alternand perioade in care aceasta cade spre 2% cu altele in care sare si peste 5%.

"Este multa volatilitate pe piata monetara. In ultima perioada dobanzile mai urcasera pentru ca Ministerul Finantelor nu a injectat inapoi pe piata cat s-ar fi asteptat jucatorii si BNR a trebuit sa-i ia locul prin operatiuni repo. Apoi dobanzile au venit iar foarte jos. Treaba BNR este sa asigure o anume stabilitate, dar probabil ca perioa de de volatilitate vor mai fi inclusiv din cauza problemelor cu Grecia", a mai precizat James Stewart.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos