credius.ro

Ce vor aduce nou reglementarile Basel II asupra creditarii IMM-urilor

24 mai 2006

Efectele Basel II asupra creditarii intreprinderilor mici si mijlocii. Aceasta a fost unul din subiectele abordate in cadrul Forumului Sud-Est European organizat de Banii Nostri. Se stie ca exista o competitie... intre bancile romanesti cu actionariat strain si cele cu actionariat romanesc, primele situindu-se mai aproape de normele din Uniunea Europeana si, implicit, mai aproape de reglementarile Basel II. Acestea se refera la modificarea conditiilor de incadrare a agentilor economici in clase de risc. In opinia directorului BNR Veronica Raducanescu, Basel II presupune o abordare standardizata. Astfel IMM-urile pot fi incadrate in categoria corporatii si retail, fiind aduse in considerare garantiile.

In cazul unui retail, suma totala datorata de debitori sau grupuri nu trebuie sa depaseasca depaseasca un milion de euro. Introducerea expunerilor in categoria de retail e mai avantajoasa, dar trebuie pus accentul pe conditiile cantitative. In acest caz, ponderea de risc este de 70% fata de 100%, in prezent. In ceea ce priveste marja de risc, aceasta depinde de riscul asociat fiecarei expuneri. Pentru IMM-uri, aceasta poate sa descreasca in functie de abordarea utilizata sau de garantiile furnizate.

Trecand in revista Basel I, acesta este insuficient de flexibil pentru acordarea creditelor - riscul de credit este de 100% pentru orice companie, explica vicepresedintele executiv BCR, Ilie Mihai. Basel II insa, aduce cu sine un cadru mai flexibil privind cerintele de capital. Acesta prevede riscul de credit, riscul de piata, riscul  operational si cerinte de capital mai reduse in cazul in care metodele sunt mai avansate. De asemenea, extinde gama ponderilor de risc de credit de la 0% la 150% in abordarea standardizata. Vicepresedintele BCR a propus infiintarea agentiilor de rating, considerandu-le necesare pentru a acorda o "nota de buna purtare" companiilor care, astfel, vor fi recomandate bancilor. Ca principale obstacole in finantarea IMM-urilor au fost precizate, printre altele, garantiile insuficiente pentru creditele solicitate, riscurile si costurile mai ridicate in special pentru start-up-uri.

Potrivit vicepresedintelui CEC, Gabriela Tudor, 93% dintre clientii corporativi ai acestei institutii sunt imm-uri. "Avem produse pentru IMM-uri, dar avem nevoie de standardizare. Pentru a beneficia de o reducere a gradului de risc de la 100% la 75%, trebuie sa standardizam produsele", a mai spus Gabriela Tudor. Totodata, a subliniat faptul ca este foarte important "colateralul". Toata lumea se gandeste la garantii imobiliare. Ar fi bine ca IMM-urile sa se gandeasca si la altfel de colaterale. Toate asociatiile familiale incep cu ajutorul familiei (depozite in banci), care il ajuta mai repede, fara sa fie nevoie de ipoteci imobiliare. In fiecare familie pot fi unitati de fond, bani din strainatate. Trebuie sa schimbam mentalitatea, a continuat vicepresedintele CEC.

In schimb, presedintele Fondului Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati, Sorin Coclitu, considera ca "IMM-urile solicita diferite forme de sprijin din partea statului din cauza mentalitatii paterniste pe care inca o mai au". El a mai spus ca trebuie sa intarim zona de consultanta. Costurile unui proiect care indica faptul ca o afacere nu este profitabila reprezinta o economie, nu o cheltuiala. Referindu-se la conditiile impuse de Basel II, presedintele CIPMMR, Ovidiu Nicolescu estimeaza ca pe termen scurt si mediu vor fi probleme din cauza timpului, efortului si a costurilor de pregatire pe care le presupune aceste reglementari.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro