credius.ro

Ce subsidiare au cel mai mare aport la profitul bancilor - mama

11 septembrie 2007

BCR si Raiffeisen Bank Romania, ambele banci aflate in portofoliul unor grupuri financiare austriece, au avut cea mai mare contributie la profitul bancilor – mama, potrivit datelor financiare raportate pentru primul semestru al acestui an. BCR a avut in perioada mentionata o contributie de 24,6% la profitul net al Erste Bank (care a totalizat 566 mil. Euro), in timp ce Raiffeisen Bank Romania are o pondere de 9,8% in ansamblul RaiffeisenZentralBank (cu 480,4 mil. Euro).

In topul primelor cinci banci internationale dupa valoarea activelor la nivel local, BRD SocGen se situeaza pe pozitia a treia in ceea ce priveste aportul la profitul bancii - mama, cu o pondere de 4,1%.  De asemenea, grecii de la EFG Eurobank Ergasias au facut 1,8% din cistigul net pe primele sase luni din Romania, in timp ce Unicredit Tiriac (banca rezultata la nivel local in urma fuziunii Unicredit- HVB –Tiriac) furnizeaza doar 1,2% din profitul bancii la nivel global. De altfel, BRD SocGen este singura banca din top 5 care are un aport semnificativ la profitul bancii – mama care opereaza la nivel global, situindu-se inaintea EFG Eurobank – Grecia, dar dupa BCR si Raiffeisen, toti trei jucatori de talie regionala.

Profitabilitatea bancilor din Romania cu actionariat strain a avut o evolutie pozitiva si in primul semestru al anului 2007, fiind influentata de anumiti factori cum ar fi extinderea unor retele teritoriale sau competitia tot mai incrancenata. Banca Comerciala Romana(BCR), ocupanta primei pozitii in top cinci dupa profitul net inregistrat de bancile din Romania cu actionariat strain, a anuntat un profit net de 139,5 milioane de euro, in prima jumatate a anului 2007. Grupul financiar austriac Erste, banca mama, a anuntat in aceeasi perioada un profit net de 566 de milioane de euro.

BRD-Groupe SocGen a obtinut un profit net in valoare de 133 milioane de euro, in primul semestru al anului, in crestere cu 32% fata de 30 iunie 2006. Societe Generale, banca mama, a inregistrat la jumatatea anului 2007, un profit net de 3.175 milioane de euro. Profitul net al Raiffeisen Bank, ocupanta locului trei in clasament, a crescut de aproape trei ori fata de 30 iunie 2006, ajungand la valoarea de 47,2 milioane de euro, potrivit rezultatelor financiare afisate de banca, aferente primului semestru din 2007. RaiffeisenZentralBank a anuntat un profit net de 480,4 milioane euro in prima jumatate a acestui an.

Pe pozitia a patra, in functie de profitul net raportat la jumatatea acestui an, se afla UniCredit Tiriac Bank, care a  inregistrat un profit net de 46,1 milioane de euro, mai mult cu 30% fata de profitul net combinat inregistrat de fostele banci HVB Tiriac Bank si UniCredit Romania. Banca - mama, Unicredit, a raportat la sfarsitul primului semestru al anului 2007 un profit net de 3.607 milioane de euro.

La finele primului semestru al anului 2007, profitul net pe piata romaneasca al grupului financiar EFG Eurobank Ergasias, actionarul majoritar al Bancpost, a crescut de peste doua ori, ajungand pana la 7,6 milioane de euro, fata de 3,4 milioane in primele sase luni ale anului trecut. Profitul net al bancii-mama, EFG Eurobank – Grecia, a fost la sfarsitul primului semestru al acestui an de 416,7 milioane euro.

Banca

Profit net (mil. Euro)

Banca
mama

Profit net (mil. Euro)

Contributie la profitul bancii mama

BCR
139,5

Erste - Austria

566

24,6%

BRD
133

SocGen - Franta

3.175
4,1%

Raiffeisen Bank Romania

47,2

RaiffeisenZentral

Bank - Austria

480,4
9,8%

Unicredit Tiriac Bank

46,1

Unicredit - Italia

3.607
1,2%

EFG Ergasias SA

7,6

EFG Eurobank - Grecia

416,7
1,8%

Sursa: Bancile

Nota – BCR si EFG Ergasias SA (care inglobeaza si Bancpost) au raportat rezultate la nivel de grup financiar, insumind pe linga banci si rezultatele altor divizii de servicii financiare.

BNR a comunicat, la finele lunii iulie 2007, ca profitul net total, inregistrat in sistemul bancar in prima jumatate a acestui an a fost de 1,401 miliarde de lei (circa 437 mil. Euro), in urcare cu 13,92% comparativ cu perioada similara a anului 2006. O crestere cu 10,22% fata de primele luni ale anului trecut a fost inregistrata si in privinta activelor nete, care au ajuns la suma de 190,49 miliarde de euro.

Aura Mirsanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro