Ce spun bancherii despre decizia S&P: creditele in euro se vor scumpi. Creditele in lei, salvate

Ce spun bancherii despre decizia S&P: creditele in euro se vor scumpi. Creditele in lei, salvate

Retrogradarea ratingului a 10 state europene, unele inregistrand expuneri insemnate pe sectorul bancar din Romania va scumpi creditele in euro prin scumpirea banilor cu care bancile din Romania se vor imprumuta in afara, au declarat pentru HotNews oficiali din sistem.    Melania Hancila, economist sef Volksbank: Vom asista la scumpirea marginala a finantarii in euro pentru

Retrogradarea ratingului a 10 state europene, unele inregistrand expuneri insemnate pe sectorul bancar din Romania va scumpi creditele in euro prin scumpirea banilor cu care bancile din Romania se vor imprumuta in afara, au declarat pentru HotNews oficiali din sistem.   

Melania Hancila, economist sef Volksbank: Vom asista la scumpirea marginala a finantarii in euro pentru bancile care activeaza in Romania

"Retrogradarea de catre S&P a unora dintre cele mai mari economii din Zona Euro va afecta Romania prin canalul creditului in valuta, deoarece bancile mama din tarile respective urmeaza sa fie retrogradate la randul lor, ceea ce va determina scumpirea finantarii in euro pentru bancile care activeaza in Romania. Totusi, ma astept ca majorarea dobanzilor la finantarile in euro sa fie marginala, deoarece bancile din Romania se imprumuta deja la costuri ridicate induse de cotatiile CDS-ului pentru Romania, iar tarile retrogradate oricum se imprumutau mai scump decat ar fi justificat ratingul lor de pe pietele internationale si deci aceasta retrogradare era in mare parte incorporata deja in nivelul randamentelor solicitate de investitori tarilor respective. Nu ma astept sa aiba impact asupra costului finantarii in lei, care este influentata in principal de politica economica si monetara interna".

Creditele in lei, salvate

De aceeasi parere este si Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank: "Vom asista la cresterea dobanzilor la euro practicate de bancile romanesti. Partea buna a acestui scenariu este ca imprumuturile in lei devin mai atractive. Este momentul sansei creditelor in moneda nationala, daca e sa vedem jumatatea plina a paharului".
 

Integral aici

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos