credius.ro

Ce salariu trebuie sa ai pentru a avea o pensie de 1.000 de euro

6 iunie 2008

Pentru a avea un venit confortabil la batranete, romanii trebuie sa se gandeasca din timp la acest lucru si sa economiseasca mai mult. Specialistii sustin ca pensiile de stat si obligatorii nu sunt suficiente pentru un trai decent dupa sfarsitul perioadei active si le recomanda sa contribuie la pensiile private facultative sau sa investeasca in asigurari de viata. Totodata, acestia considera ca este necesar sa se puna accent pe informarea populatiei in ceea ce priveste beneficiile aduse de pensiile private. Potrivit directorului ING fond de pensii, Radu Vasilescu salariul mediu brut actual este de 438 de euro, in timp ce salariul mediu net este de 322 de euro. Pentru a avea o pensie de 1.000 de euro, dupa 35 de ani de contributie, un roman ar trebui sa aiba un salariu brut de 1.680 euro, in timp ce salariu net sa fie de 1.176 euro.

Reprezentatii ING au ajus la aceste rezultate in baza unei simulari, in care pensia reprezinta 85 % din ultimul salariu net. In acest caz s-a luat in considerare o crestere salariala si un randament de 5% pe an. Pilonul I va acoperi 40% din pensie, adica 34% din ultimul salariu net, iar diferenta de 60% ar trebui acoperite din pensiile private obligatorii si facultative. "Contributiile care se fac in prezent la pensiile obligatorii si facultative nu sunt suficiente pentru a ajunge la un nivel al pensiei de 1.000 de euro. Potrivit legislatiei in vigoare, atat angajatorul, cat si angajatul beneficiaza de deductibilitate maxima de 200 de euro anual la calculul impozitelor. Pentru a atinge nivelul de 1.000 de euro trebuie ca deductibilitatea in sistemul pensiilor private facultative sa creasca pana la 1.200 de euro. Un asemenea nivel salarial ar putea fi atins in 2043, in conditiile in care Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza ca in 2020 salariul mediu brut va fi 1.133 euro " a declarat Vasilescu.

El a mai mentionat ca daca un roman ar avea un salariu lunar de 439 de euro, dupa 35 de ani de contributii la Pilonul II, va obtine o pensie lunara de 197,68 euro, in conditiile unei cresteri salariale de 5 % pe an. In cazul in care acesta ar participa la un fond de pensii facultative cu o suma lunara de 33,78 euro,atat el cat si angajatorul, ar obtine o pensie facultativa lunara de 133,25 euro. Presupunand ca pensia de stat ar contribui cu 400 de euro la valoarea finala a pensiei, atunci reese ca suma obtinuta din aportul celor trei piloni este de 731 euro. Pentru a atinge nivelul de 1.000 de euro acesta ar trebui sa contribuie la pensia facultativa cu 100 de euro lunar, astfel incat la sfarsitul periodei de contributie pensia facultativa sa fie de aproximativ 400 de euro, in conditiile unei deductibilitati fiscale de trei ori mai mare decat in prezent. In aceast caz, contributia de 23,22% in sistemul de stat acopera 40% din pensia totala, in timp ce contributia medie de 5,78% din pilonul II asigura 20% din pensie. O contributie de 6% pe pilonul III va sustine diferenta de 40% din pensia totala.

In opinia oficialului ING, pentru a atrage in sistemul de pensii private sume mai importante, autoritatile ar trebui sa reduca perioada in care va creste nivelul contributiilor la asigurarile sociale de stat. In prezent doar doua procente din cei 9,5% pe an care se duc in contributia totala pentru asigurarile de stat sunt indreptate catre pensiile private obligatorii. Autoritatile si-au propus sa creasca pana in 1016 aceasta cota cu cate 0,5% anual, pana la atingerea valorii de 6% aplicate venitului lunar brut.

La randul sau, directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon, a mentionat ca numarul celor care sunt implicati in sistemul de pensii private este mic in Romania, iar acest fapt este destul de ingrijorator. Din cei aproximativ 9 milioane de persoane active, doar 36% au optat pentru pensia privata obligatorie, in timp ce numarul celor care au ales pensia facultativa este de 1%. Totodata, numarul celor care si-au facut o asigurare de viata este de 9%.

"Romanii cheltuie prea mult. Ei trebuie sa inteleaga ca nu vor avea o pensie adecvata unui trai decent daca nu vor contribui la o pensie facultativa sau la o asigurare de viata. De asemenea cei care sunt antrenati in acest sistem trebuie sa fie mai activi si sa contribuie la ridicarea nivelului de constientizare a importantei pensiilor facultative. Totodata, angajatorii ar trebui sa stimuleze acest proces, prin indreptarea majorarilor salariale catre Pilonul III, in acest fel ajutand si indicatorii macroeconomici", a mai spus Boon.

Potrivit presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, la sfarsitul lunii mai numarul aderentilor la Pilonul III a atins cifra de 87.954, iar activele nete aveau o valoare de 34,528 milioane de lei. Cei mai multi participanti la pensiile facultative au varste cuprinse intre 30 si 44 ani si sunt din mediu urban, aproximativ 80%. Oancea estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an numarul celor care vor adera la Pilonul III ar putea ajunge la 200.000 persoane. In prezent pe piata pensiilor private facultative activeaza 5 companii, care administreaza 7 fonduri. Este vorba de Allianz-Tiriac Fond de Pensii, ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata si OTP Garancia Asigurari. Un alt fond de pensii se afla in curs de autorizare, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza ca numarul acestora va creste pana la 11-12 fonduri, a precizat presedintele CSSPP.

Ludmila Cucia
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro