Ce s-a intamplat in pietele financiare, dupa anuntul BCE?

Ce s-a intamplat in pietele financiare, dupa anuntul BCE?

Daca speculaţiile de ieri privind o crestere a dobânzii cheie a BCE a facut ca moneda unica europeana sa inregistreze o crestere puternica pentru câteva ore, decizia BCE si declaraţiile lui Jean-Claude Trichet au facut ca euro sa scada puternica si abrupta fata de dolarul american. Semnele aratau de saptamâna trecuta ca pietele financiare stau

Daca speculaţiile de ieri privind o crestere a dobânzii cheie a BCE a facut ca moneda unica europeana sa inregistreze o crestere puternica pentru câteva ore, decizia BCE si declaraţiile lui Jean-Claude Trichet au facut ca euro sa scada puternica si abrupta fata de dolarul american. Semnele aratau de saptamâna trecuta ca pietele financiare stau sa plezneasca, si s-a intâmplat.

Argintul, cea mai umflata dintre marfuri, a incercat de câteva ori sa treaca plafonul de 50 de dolari pe uncie, pâna a cedat. In doar câteva zile, pretul a cazut pâna la 36 de dolari.  Aurul a casut de la 1570 de dolari pâna sub pragul de 1500. Deocamdata, doar cu 5%. Cu procente asemanatoare au cazut bumbacul ti cafeaua, care atinsesera maxime istorice la inceputul saptamânii, dar ti majoritatea celorlalte marfuri. (PS: Miliardarul George Soros, care in ultimii doi ani a pariat puternic pe metalele pretioase, isi vinde detinerile de aur şi argint, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate afacerii.)

Tocmai când euro era gata-gata sa sara de 1,5 dolari, teful BCE a anuntat ca nu va mari dobânda mai devreme de iunie.

Toate aceste miscari arata ca hiperinflatia atât de atteptata intârzie sa se arate. Europa a facut primii pasi de inasprire a politicii monetare si fiscale fara derapaje majore, iar acum este doar o chestiune de timp pâna când si SUA vor fi fortate sa faca acelasi lucru.

Mugur Isarescu remarca “o avalanta de rapoarte pozitive” despre economia României. Dar spune ca ele “nu sunt un semn bun”, sugerând astfel ca ele ar incerca sa netezeasca drumul pentru intrarea capitalurilor speculative care mizeaza de data asta pe intarirea leului si vor sa culeaga dobânzile inca mari.

In banchereza centrala, o astfel de declaratie poate fi tradusa la fel de bine ori ad-literam, ori fix pe dos. Altfel spus, poate ca BNR doreste aprecierea dar nu vrea sa participe si carry-trader-ii la imparteala. Sau poate chiar nu o dorestes si asteapta intrarile de capital pentru a-ti rotunji rezervele. Din punctul asta de vedere, nimic nu este cert.

Altceva este cert insa: la sfârtitul vânzarilor generalizate, banii vor cauta tinte noi. Deci alte bule vor incepe sa se umfle. Care?


www.riscograma.ro

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos