credius.ro

Ce implicatii va avea acordul cu FMI asupra sistemului bancar

11 iunie 2009

Fondul Monetar International a dat publicitatii scrisoarea de intentie incheiata cu tara noastra. Potrivit acordului, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia o serie de masuri care privesc direct sau indirect sistemul bancar. Una dintre cele mai importante angajamente ale Guvernului este ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata astfel încat sa întareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.

Autoritatile vor un acord cu bancile pentru restructurarea creditelor în valuta ale populatiei

Autoritatile romane intentioneaza sa ajunga la un acord cu bancile comerciale privind restructurarea creditelor în valuta acordate populatiei, prin rescadentare sau reînnoire, precum si schimbarea monedei de împrumut prin transfomarea în lei, potrivit scrisorii de intentie la acordul cu FMI. "Vom urmari sa avem un acord cu bancile care sa faciliteze restructurarea creditelor în valuta acordate populatiei, prin rescadentarea si reînnoirea împrumuturilor, inclusiv prin oferirea optiunii de conversie a datoriilor în moneda nationala. Bancile vor putea continua sa se bazeze pe propria expertiza în colectarea datoriilor", se arata în scrisoarea de intentie semnata de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si transmisa directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Banca centrala s-a angajat si sa elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la bancile-mama sau de la institutiile financiare internationale, în cazul institutiilor financiare care semneaza angajamente de mentinere a expunerilor pe Romania si de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare. Împrumuturile subordonate în sistemul bancar sunt finantari pe termen lung (de regula peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare în caz de faliment. BNR a decis înca din luna mai sa elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valuta care au o maturitate peste doi ani. "În cazul în care conditiile monetare au o evolutie favorabila, BNR va fi pregatita sa relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care în schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar", se mai spune în scrisoarea de intentie. Bancile sunt obligate sa constituie la BNR rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei si 40% la valuta.

Subsidiarele bancilor ce au semnat acordul de la Viena primesc regim preferential la RMO

Bancile straine ce s-au angajat sa îsi mentina expunerea pe Romania primesc în schimb un regim preferential temporar, subsidiarele lor fiind scutite de la constituirea rezervelor minime obligatorii pentru noile linii de finantare atrase de la bancile-mama sau de la institutii internationale. Astfel, pana la finalul acordului cu FMI, "se va stabili un regim preferential temporar pentru bancile ai caror actionari vor semna acordul de mentinere a expunerii pe Romania pe perioada programului si vor majora capitalul bancii din Romania în linie cu posibilele nevoi, asa cum arata testele de stres", se arata în document.

În 26 martie, noua mari grupuri bancare internationale cu afaceri în Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat, la Viena, în urma unei întalniri cu reprezentanti ai FMI si BNR, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, în caz de nevoie. Acordul de la Viena a fost urmat, în 19 mai, de o noua întalnire, la Bruxelles, în care BNR si FMI au agreat ca reper pentru mentinerea expunerii bancilor straine în Romania sfarsitul lunii martie 2009. Pentru bancile respective, orice nou împrumut subordonat acordat fie de actionari, fie de o institutie financiara internationala (IFI) va fi exclus din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii. Masura este valabila pentru toate bancile stabilite în Romania, indiferent de tara de provenienta a actionarului principal. Respectivele împrumuturi vor fi considerate drept capitaluri Tier 1, pentru ca regulile privind rata adecvarii capitalului sa fie în continuare aplicate.

Regulile impuse de FMI privind rata adecvarii capitalului minim privesc ridicarea pragului minim pentru indicatorul de solvabilitate de la 8% la 10% prin majorari de capital, împrumuturi subordonate pe termen lung, de cel putin cinci ani, sau instrumente similare, care sunt considerate ca fonduri proprii de tipul Tier 2. Aceste resurse ar trebui sa vina, în primul rand, de la actionarii principali ai bancilor, dar masura va încuraja actionarii “"exploreze în mod activ" oportunitatile de cofinantare oferite de insititutiile financiare internationale în baza planului de actiune comun din februarie 2009 pentru sustinerea sistemelor bancare din regiunea Europei Centrale si de Est, se mai arata în document. "În cazul în care conditiile monetare evolueaza favorabil, BNR va fi pregatit sa relaxeze cerintele privind rezervele minime obligatorii, masura care, la randul sau, va sustine stabilitatea bancilor", se mai arata în scrisoare de intentie a Romaniei.

Totodata, chiar daca sistemul bancar romanesc este în prezent solid, FMI a cerut ca BNR sa aiba puteri sporite pentru a raspunde în cazul unei destabilizari a sistemului. Astfel, pana la 30 iunie 2009, legislatia pentru sectorul financiar trebuie sa fie modificata astfel încat sa întareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor. De asemenea, FMI vrea sa încheie un acord cu bancile pentru a facilita restructurarea creditelor acordate de bancile romanesti în moneda straina prin rescadentare si chiar prin modificarea monedei de acordare a creditului din moneda straina în lei, arata scrisoarea de intentie din acordul Romaniei cu FMI, publicata miercuri de institutia financiara internationala. Pe de alta parte, FMI a cerut modificare schemei de garantare a depozitelor astfel încat garantiile sa poata fi platite în cel mult 20 de zile lucratoare, conform directivelor UE.

În acelasi timp, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar îsi va suplimenta fondurile existente prin accesarea sumelor guvernului din privatizari, tinuti în prezent în conturi deschise de Trezorerie la BNR. În prezent, suma se situeaza la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit scrisorii de intentie. Miza atentiei acordate Fondului de Garantare a Depozitelor o reprezinta cresterea încrederii în sistemul bancar, în care schema de garmantare are un rol crucial. În prezent, sunt garantate depozitele populatiei în limita a 50.000 euro. "Suntem de asemenea determinati sa aducem standardele romanesti de contabilitate în linie cu practica internationala, IFRS", se mai arata în document.

Romania trebuie sa amendeze, pana la 30 august, legislatia de garantare a depozitelor bancare

Romania trebuie sa amendeze, pana la 30 august 2009, legislatia privind garantarea depozitelor, astfel încat sa extinda conditiile de activare a garantarii, sa grabeasca platile si, în caz de necesitate, sa permita punerea la dispozitie de bani de catre guvern, arata memorandumul publicat de FMI. Astfel, unul dintre amendamente trebuie sa scurteze intervalul în care clientii îsi pot primi sumele garantate. "Intervalul maxim pentru demararea platilor va fi redus la 20 de zile lucratoare, perioada indicata si de amandamentele din martie 2009 ale directivei europene, de la 3 luni în prezent, cu posibilitate de prelungire la 9 luni", se arata în memorandumul publicat miercuri de FMI.

Acordul încheiat de Romania cu FMI mai prevede ca pana la 30 iunie 2009 legislatia pentru sectorul financiar sa fie modificata astfel încat sa întareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor. De asemenea, pana la 30 noiembrie 2009, Romania s-a angajat sa amendeze legislatia bancara si privind falimentele firmelor, pentru a evita dificultatile pentru sectorul bancar. Amendamentele pentru legislatia bancara si a falimentului trebuie sa cuprinda o serie de elemente mentionate în memorandumul tehnic agreat de autoritatile romane cu FMI. Pe de-o parte, administratorul special "va primi noi drepturi sa implementeze o serie larga de masuri de restructurare, care pot include achizitii, vanzari de active, transfer de depozite sau majorari de capital pentru a absorbi pierderile", se precizeaza în documentul publicat miercuri de FMI.

Rezervele internationale ale Romaniei nu trebuie sa scada cu mai mult de 2 mld. euro în 30 zile

Scaderea rezervelor internationale ale Romaniei cu mai mult de 2 miliarde euro în "orice interval de 30 de zile" în timpul acordului cu FMI obliga autoritatile romane sa se consulte cu specialistii Fondului, arata scrisoarea de intentie publicata miercuri de FMI. Potrivit memorandumului tehnic semnat de autoritatile romane cu FMI, Romania are stabilite tinte pentru evolutia rezervelor internationale nete. Astfel, raportat la nivelul calculat pentru finalul anului trecut, rezervele internationale nete ale BNR nu pot scadea cu mai mult de 9 miliarde euro în 2009. De asemenea, acestea pot scadea cu cel mult 500 milioane euro în 2010. În martie 2009, scaderea impusa era de maximum 3,5 miliarde euro comparativ cu finalul anului trecut, în iunie de cel mult 7,6 miliarde euro, iar în septembrie 2009 de cel mult 8,72 miliarde euro.

"Prin angajamentul asumat, urmarim mentinerea nivelului rezervelor internationale brute în 2009, ceea ce implica recuperarea întregii sume pierdute înainte de intrarea în vigoare a programului, si o crestere cu 3 miliarde euro în 2010", se mai arata în documentul publicat de FMI. În memorandum se mai arata ca respectarea acestui plan va contribui la restabilirea încrederii în economie si va permite o acoperire mai buna a datoriei pe termen scurt cu rezervele valutare. "În planul asumat de BNR, pentru tintirea inflatiei, politica de interventie a BNR va fi aplicata în concordanta cu tintele pentru rezervele internationale nete. Orice scadere a rezervelor care depaseste 2 miliarde euro într-un interval de 30 de zile, în perioada programului, va atrage consultari cu reprezentantii FMI. BNR va largi gama activelor pe care le accepta ca garantii pentru împrumuturile sale", se mai precizeaza în documentul publicat de Fond.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro