Ce-i mai greu in criza a trecut, ne asigura BNR

Ce-i mai greu in criza a trecut, ne asigura BNR

Perioada de recesiune pe care economia romaneasca tocmai o traverseaza este una in forma de “V”, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta spune insa am depasit deja punctul de minim al acestei scaderi, in primul trimestru, ceea ce inseamna ca deja ne-am inscris pe panta ascendenta. “Cred in continuare ca vom avea un V al

Perioada de recesiune pe care economia romaneasca tocmai o traverseaza este una in forma de “V”, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta spune insa am depasit deja punctul de minim al acestei scaderi, in primul trimestru, ceea ce inseamna ca deja ne-am inscris pe panta ascendenta.

“Cred in continuare ca vom avea un V al recesiunii si cred in acelasi timp ca punctul minim a fost atins in primul trimestru (…) Nu suntem asa dependenti de exporturi si avem loc de imbunatatire si de crestere pe partea de agricultura”, a declarat guvernatorul, in cadrul Forumului Financiar Central si Sud-Est European.

Isarescu apreciaza ca patru din cele cinci componente ale crizei – cursul de schimb, balanta de plati, inflatia si disponibilitatile de capital – au fost deja depasite. "Mai ramane doar cresterea economica”, spune Isarescu.

Mai mult, acesta isi pastreaza in continuare sperantele ca economia romaneasca sa inregistreze un avans pozitiv pe ansamblul lui 2009. Isarescu spune ca economia si-ar putea relua cresterea din al doilea trimestru. Cifrele pe primele 3 luni nu sunt deloc optimiste insa: scadere de 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest context trebuie subliniat insa faptul ca rolul guvernatorului BNR este de a asigura climatul de incredere necesar stabilitatii.

In alta ordine de idei, seful BNR a vorbit si despre problema expunerilor pe care bancile din strainate le au in Romania, in conditiile in care in ultimele zile tema a ridicat numeroase controverse, culminand cu declaratiile premierului Emil Boc, care avertiza bancile ca executivul le-ar putea supraimpozita profiturile, in conditiile in care ar scoate bani din tara noastra. Isarescu subliniaza ca banca centrala este pentru incurajarea prin stimulente a capitalului strain sa ramana in tara, si nu prin restrictii.

“Incercam sa incurajam capitalul strain sa ramana in tara. Vrem sa pastram acesti bani fara sa impunem restrictii pe repatrierea profiturilor, ci cu stimulente. Am incercat sa importam credibilitate de la institutiile financiare internationale, in conditiile unei avalanse de rapoarte nefavorabile la adresa Romaniei”, a declarat guvernatorul BNR.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos