credius.ro

Ce greseli fac romanii cand solicita fonduri europene

23 februarie 2010

"Fondurile europene se adreseaza oamenilor care accepta sa respecte toate regulile. Un sofer care forteaza la semafor culoarea galbena pentru a traversa mai repede intersectia nu este un posibil beneficiar de bani europeni", explica Ramona Ivan, directorul executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR, referindu-se la profilul intreprinzatorului care are cele mai multe sanse de a accesa fonduri europene.

Declaratia oficialului BCR vorbeste despre faptul ca pentru a transforma o idee de afacere intr-un proiect eligibil ai nevoie de rabdare si supunere in fata regulilor impuse de Uniunea Europeana caracterizate, nu de putine ori, drept birocratice. Intarind parca aceasta ultima idee, Ramona Ivan spune ca "pentru un proiect poti avea si trei kilograme de material de analizat". Chiar daca pare descurajator, procesul de implementare a dosarului de solicitare a fondurilor europene cuprinde cateva etape bine definite, care - daca sunt respectate intocmai - cresc sansele de a intra in posesia banilor.

Am intrebat-o pe reprezentanta celei mai mari banci din Romania care sunt cele mai intalnite motive pentru care multe firme romanesti nu reusesc sa acceseze fonduri europene. Ramona Ivan a evidentiat, in primul rand, slaba informare. "Multi intreprinzatori nu citesc cu atentie ghidul dedicat fondurilor europene", declara directorul executiv al Directiei Institutii Financiare din cadrul BCR. Domnia sa aminteste si slaba pregatire a unor consultanti, care nu reusesc sa pregateasca dosarul pentru cererea de finantare asa cum solicita Uniunea Europeana. "Este bine ca romanii sa se informeze bine despre consultantul la care apeleaza. De asemenea, este important sa initieze discutii si cu o banca atunci cand decide sa dezvolte o afacere cu fonduri europene. Pot sa va spun ca proiectele pentru care beneficiarii au solicitat inca de la inceput ajutorul bancii au fost aprobate intr-o proportie covarsitoare", subliniaza Ramona Ivan.

Tocmai de aceea, BCR a prezentat, la inceputul acestui an, Ministerului Finantelor un set de propuneri menite sa imbunatateasca atat absorbtia fondurilor europene, cat si rata de succes a implementarii proiectelor. Prima recomandare a fost aceea privind stabilirea unor parteneriate intre banci si Guvern si promovarea acestora de catre ambele parti. "In 2009 am avut un soc, in special pe agricultura, unde am observat ca foarte multe proiecte aprobate de Autoritatea de Management nu puteau fi sustinute de banca pentru a fi implementate. Aproape ca erau nebancabile, oricum, erau supradimensionate. Trebuie sa existe un dialog inca din stadiul de inceput al proiectului intre client, Autoritatea de Management,  firma de consultanta si banca", explica Ramona Ivan.

Oficialul BCR a precizat ca un alt motiv pentru care unii intreprinzatori nu au accesat fonduri europene este generat de criza financiara, care a indus un sentiment de teama fata de potentialul acelor afaceri. "Exista si clienti care au alcatuit intreg dosarul de finantare, insa deocamdata au decis sa se mai gandeasca, pentru ca nu mai au aceeasi incredere in potentialul acelor afaceri din cauza crizei financiare", declara Ramona Ivan. Pe de alta parte, exista si proiecte care se poticnesc la capitolul "garantii".

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro