credius.ro

Ce faci in caz de faliment? Iata ce trebuie sa faci daca ai bani la banca

12 octombrie 2011

Nationalizarea Dexia a fost o adevarata surpriza pentru cine a luat in serios rezultatele stres-testelor europene. Chiar, cine? Banca belgiana trecea testele in cadenta dopurilor de sampanie, cu o solvabilitate curenta de 12,1% si nu mai mica de 10,4% in cel mai rau scenariu. Solvabilitatea reprezinta raportul dintre capitalurile proprii (mai mult sau mai putin, in cazul acesta – “core tier 1″ – mai putin) si activele totale.

Tehnic, raportul statistic era probabil adevarat. Insa minciuna este ca o astfel de rata a capitalurilor ar fi suficienta, potrivit unei analize  site-ului www.riscograma.ro. In realitate, oricare cifra se poate dovedi insuficienta pentru ca nu spune absolut nimic despre calitatea creditelor acordate.

Ei bine, in acest moment Europa incepe sa plateasca pentru propriile minciuni. Intreg testul de stres nu mai face doua parale Iar clientii bancilor au toate motivele sa fie ingrijorati pentru banii lor.

“Sa nu stârnim panica”, “sa nu destabilizam sistemul” – sunt, in banchereza centrala, argumentele pentru care adevarul este ascuns. Argumente falimentare pe termen lung

In România, avem aceeasi poveste, despre cum bancile locale sunt capitalizate mai mult decât e nevoie si stau bine-infipte pe picioare. Asa o fi, dar in realitate nu exista garantii ci doar grade diferite de soc la care bancile incep, una câte una, sa se prabuseasca.

Acest adevar simplu e daunator pentru stabilitatea sistemului, dar sunt banii tai, asa ca ai dreptul sa intri in panica primul.

 

Iata ce trebuie sa faci daca ai bani la banca:

1. Sunt garantati 100.000 de mii de euro. Deci daca ai o suma mai mare, pune-o in mai multe conturi, la banci diferite.

2. Fondul de Garantare are in realitate doar doua miliarde de lei, care acopera depozite eligibile pentru despagubire de 100 de miliarde de lei. Asta inseamna ca poate absorbi cel mult un faliment mic sau mijlociu. In cazul bancilor maricele, risti sa te trezesti pe o lista luuuuuunga de asteptare.

3. Iti poti face o idee despre calitatea portofoliului unei banci analizând cât de repede a crescut in perioada 2006-2008. Cresterile spectaculoase de “active”, care au facut din bancute semi-anonime rivali la podium, sunt de fapt locuinte intrate in bilant la preturi exorbitante. Vestea buna in cazul acestor banci este ca ele nu s-au bazat aproape deloc pe economisirea românilor ci pe linii de credit de la bancile mama. Asta inseamna ca daca vreuna da faliment efortul Fondului de Garantare este relativ mic.

4. Evita dobânzile prea mari. Daca o dobânda este substantial peste media pietei, poate fi un semnal ca banca respectiva are nevoie disperata de lichiditate.

5. Atentie, solvabilitatea este un indicator cu doua taisuri. Teoretic, e bine sa fie cât mai mare, insa uneori el este crescut la cererea BNR, pentru a compensa alte probleme, scriu cei de la site ul Riscograma.ro

 

Citeste materialul integral pe Riscograma.ro

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro