credius.ro

Ce criza?! Bancherii isi platesc bonusuri mai mari ca anul trecut!

16 aprilie 2009

Criza se simte si nu prea la nivelul celor care au stat practic la baza declansarii ei. Marile banci intand mana catre guverne pentru a primi bani care sa acopere gaurile din bilanturi, iar de cealalta parte considera ca rezultatele activitatii desfasurate merita sa fie recompensate cu bonusuri mai mari decat in trecut. Si asta dupa ce la intalnirea G20, liderii lumii au subliniat ca este nevoie de o schimbare in sistemul de recompensare din sistemul financiar, prin legarea bonusurilor de rezultatele pe termen lung, si nu de profiturile aduse pe termen scurt, care incurajeaza lacomia si lipsa de prudenta, factori ce au cauzat si actuala criza.

Banca de investitii Goldman Sachs, a cincea ca marime din sistemul bancar american, este acum tinta criticilor, dupa ce presa (citeste aici) a semnalat faptul ca bonusurile pe care banca le va plati celor 28.000 de angajati pentru primul trimestru din2009 sunt cu 35% mai mare decat cele din aceeasi perioada a lui 2008. Si ca ipocrizia sa fie completa, in urma cu mai multe zile, presedintele Goldman Sachs, Lloyd Blankfein spunea despre bonusurile incasate de Wall-Street ca sunt o dovada de „lacomie si egoism”. Mai mult, banca se afla intr-un proces de rambursare a celor 10 miliarde de dolari primiti din partea guvernului american.

Pentru primele 3 luni, relateaza 'Telegraph', volumul bonusurilor pe care Goldman Sachs il va plati angajatilor se ridica la 4,7 miliarde dolari. Banca a anuntat pe primul trimestru un profit peste asteptari, de 1,8 miliarde dolari. Castigul mediu pe cele 3 luni ale unui angajat va fi de 168.990 de dolari. Comparat cu bonusul mediu din aceeasi perioada a lui 2008 reprezinta o crestere de 35%. In primul trimestru din anul trecut, cei 31.874 de angajati ai Goldman au incasat 4 miliarde de dolari, ceea ce inseamna o medie de 125.525 dolari.

Masura Goldman Sachs si-a atras imediat criticile politicienilor. Unul dintre liderii liberal democratilor din Parlamentul britanic, Vince Cable, a atacat sistemul de recompensare practicat de Goldman Sachs, spunand ca este profund ingrijorat de faptul ca unele banci nu au invatat nimic din actuala criza a creditului. „Cultura bonusurilor este cea care a condus bancile catre asumarea unor riscuri prea mari, ceea ce a condus la colapsul unora dintre ele”, a declarat politicianul britanic, citat de Telegraph.

Sex, drugs and rock'n'roll – viata de bancher

Viata de bancher de investitii nu implica numai bonusuri ridicol de mari. Ea se aseamana cu cea a unei vedete rock. Tetsuya Ishikawa, fost bancher la Morgan Stanley, vorbeste in cartea sa „How I Caused The Credit Crunch” despre stilul de viata a multor bancheri de investitii. De la distrarea clientilor in bordeluri de lux si note de plata de 15.000 de lire dupa o seara in bar, la droguri si sex in birouri – totul este adevarat, scrie in cartea sa fostul bancher.

„Toate aceste lucruri s-au intamplat. Unele dintre ele aveau loc mai discret, pentru a evita riscul unor procese. Nu toti bancherii erau implicati in acest stil de viata, unii erau familisti”, spune Ishikawa.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro