Ce card de credit iti poate mangaia orgoliul…

Ce card de credit iti poate mangaia orgoliul…

Daca in trecut detinerea unui card de credit era apanajul unui anumit statut social si financiar, in prezent acest lucru este un fapt destul de banal. Vrei insa sa ai prestanta? Atunci mergi la banca si ia-ti un card de credit gold. Detinerea unui "plastic de aur" spune automat despre proprietarul sau ca este o

Daca in trecut detinerea unui card de credit era apanajul unui anumit statut social si financiar, in prezent acest lucru este un fapt destul de banal. Vrei insa sa ai prestanta? Atunci mergi la banca si ia-ti un card de credit gold. Detinerea unui "plastic de aur" spune automat despre proprietarul sau ca este o persoana cu un venit mare si cu o cariera de succes.

Grupul managerilor cu multi bani in buzunar saluta cardul “Gold”

Cardurile de credit “Gold” sunt instrumente cu o limita de credit de la “mare” la “foarte mare”. Caci detinatorul unui card se bucura de o linie de credit incepand de la 2.500 de euro si ajungand chiar la 15.000 de euro, precum detinatorul unui American Express Gold de la Bancpost. De altfel aceasta este cea mai mare limita de credit accesata unui card din Romania. Sotia sau iubita ta – pentru a evita descriminarile de orice fel ar fi mai bine spus “persoana iubita de langa tine“ – se va bucura cu siguranta de o limita asa generoasa de credit la cumparaturi. Limita de creditare este influentata de limitele financiare proprii.

Daca vrei sa intri insa in clubul exclusivist al detinatorilor de carduri “aurii” iti trebuie un salariu cu mult pentru media din Romania: 1.000 de dolari. De asemenea, pentru unele carduri Gold ai nevoie si de depozite colaterale drept garantie. De exemplu, pentru un MasterCard Gold in euro de la BRD iti trebuie un depozit colateral de 5.000 de euro, dar si un salariu de cel putin 2.000 de euro. Insa esti sigur ca nu mai sunt multi ca tine in Romania care au asa ceva.

Aproximativ 10-15% din detinatorii de carduri de credit beneficiaza de aceste produse premium. Segmentul de piata pentru cardurile de tip “gold” cuprinde persoanele din top-managementul companiilor mari, in special multinationale, avocati, medici, notari, diplomati, magistrati, etc., in general persoane care calatoresc mult. Pe langa faptul ca aceste carduri au o utilizare internationala – caracteristica insa pentru toate cardurile emise sub sigla Visa, MasterCard sau American Express, cardurile de tip “gold” au atasate o serie de avantaje, servicii si asigurari preferentiale, ce se adreseaza in special celor care calatoresc.

In cazul in care ti-ai platit biletul de avion sau sejurul de vacanta cu un card “gold” vei fi despagubit daca ti se pierd bagajele, daca intarzie sau ti se anuleaza zborul, sau in cazul in care iti pierzi actele. De asemenea, primesti informatii utile privind calatoria.

Insa cel mai important este faptul ca detinatorul de card “gold” beneficiaza, in regim de urgenta, de sume cash si eliberarea cardului oriunde in lume in cazul pierderii sau furtului acestuia. Astfel, detinatorul de card MasterCard Gold de la BRD primeste in maximum 48 de ore o suma cash de pana la 6.000 de euro, sau maximum 5.000 de euro intr-o zi pentru cel care are in portofel un Visa Gold de la Banca Transilvania. Pe site-urile bancilor gasiti numerele de telefon din aproape toate tarile lumii puse la dispozitie de Visa sau Mastercard detinatorilor de carduri.

Pachetul de servicii atasate cardului de credit “gold” contine asigurare medicala, asigurarea de viata, de accident pe timpul calatoriei, repatrierea ramasitelor pamantesti, servicii de asistenta juridica, servicii de evacuare/repatriere sau despagubiri in cazul deturnarii avionului, servicii de asistenta personala, precum rezervari la restaurante sau de bilete la spectacole. Insa e de asteptat ca un detinator de card “gold” sa aiba deja asigurare de medicala sau de viata.

Un concept nou a fost implementat in Romania de Bancpost odata cu emiterea de carduri American Express. Este vorba despre protectia cumparaturilor. Daca intr-o perioada de 30 de zile obiectele de valoare cumparate cu un card American Express sunt furate sau se deterioreaza accidental, iti vei putea recupera integral sau partial daunele. Acest serviciu este disponibil si pentru clientii bancii care au un card de credit American Express Green, nu doar pentru cei din clasa Gold. Insa cardurile American Express, indiferent de tip (Green, Gold, Platinium, Centurion sau Black Centurion), sunt renumite in toata lumea ca fiind destinate unor clienti cu venituri mari, avand un caracter exclusivist. De exemplu, chiar si pentru un card de credit Bancpost American Express Green limita minima de creditare este de 1.800 RON, ceea ce nu este la indemana oricui. Detinatorii de carduri Bancpost American Express beneficiaza si de discounturi in diverse locatii comerciale ale partenerilor AmEx din Romania: hoteluri, magazine, restaurante etc.

Insa toate aceste avantaje vin cu un pret. Caci costurile unui card “Gold” sunt mai mari decat pentru cele obisnuite. De exemplu, pentru un Visa Gold de la Banca Transilvania trebuie sa platesti pentru emiterea unui astfel de card 100 RON, in timp ce un card de credit simplu te costa 10 RON. Nu doar emiterea este mai scumpa, ci si utilizarea: comisionul de ridicare de numerar este dublu pentru utilizatorul cardului de credit Visa Gold Banca Transilvania (1% fata de 0,5%). Dai un ban, dar stai in fata.

Ionut Patrahau, director general adjunct Banca Transilvania: "Un card de credit gold iti ofera eticheta, recunoastere si status. Te simti bine cand ai un card de credit gold in buzunar. Piata acestor instrumente de plata elitiste are un potential enorm. Numai daca ne uitam pe strada la masinile care circula in Romania, ne dam seama ca exista un segment de piata dedicat acestui tip de produs care poate fi exploatat. In conditiile in care numai anul trecut am emis peste 5.000 de carduri gold, Banca Transilvania este lider pe aceasta piata".

BCR Mastercard Gold

Este un card de credit emis in euro. Contractul de credit se incheie pe o perioada de 2 ani si poate fi prelungit prin act aditional. Tranzactiile se efectueaza in limita unui plafon de creditare acordat clientului de catre banca.  Poate fi folosit in tara si in strainatate, atat in mediu electronic (terminale POS si/sau bancomate) cat si manual (imprintere), oriunde este afisata sigla MasterCard. Linia de credit este cuprinsa intre 2.500 si 10.000 de euro, iar dobanda este de 10% pe an.

Utilizatorul unui card BCR MasterCard Gold beneficiaza de un pachet de servicii pe care banca le pune la dispozitia acestuia pe perioada calatoriilor in strainatate:
– asistenta de urgenta: raportarea cardurilor pierdute/furate/distruse; eliberarea de numerar in regim de urgenta; inlocuirea de urgenta a cardului;
– asistenta pe timpul calatoriei: informatii utile privind calatoria; transmiterea de mesaje urgente; servicii de asistenta administrativa; avansuri de fonduri; regasirea bagajelor pierdute sau gresit directionate de catre un transportator; expedierea/inlocuirea unor lucruri de uz personal;
– asistenta medicala: acordarea de avansuri pentru cheltuieli medicale; repatrierea dupa efectuarea tratamentului; vizita unei rude in situatii de urgenta; cazarea in caz de convalescenta; repatrierea ramasitelor pamantesti; repatrierea copiilor ramasi fara supraveghere; eliberarea de medicamente absolut necesare etc.;
– asistenta legala: plata cheltuielilor de judecata; achitarea cautiunii;
– servicii diverse: rezervarea de bilete la spectacol etc.;
– asigurare de accidente pe parcursul calatoriei.

Suma minima lunara de plata:
– este formata din 100% dobanzi + 100% comisioane;
– se achita in 20 zile de la data extrasului;
– daca nu se achita la termen se percepe un comision de 5% flat aplicat la suma ramasa;

Creditul acordat se garanteaza cu urmatoarele tipuri de garantii reale mobiliare cu sau fara deposedare, in valoarea limitei de credit:
– depozite colaterale;
– certificate de depozit cu discount;
– certificate de depozit la purtator cu parola.

BRD Mastercard Gold

Acesta este un card de credit in lei sau euro. Cardul MasterCard Gold iti ofera o linie de credit cuprinsa intre 3.000 si 10.000 euro (echivalent in lei) in cazul Mastercard Gold in lei sau intre 5.000 si 10.000 euro daca optezi pentru MasterCard Gold in euro. Pentru a putea avea un astfel de card este nevoie de un salariu de cel putin 2.000 de euro pe luna si un depozit de minim 5.000 euro. Dobanda pentru linia de credit este de 22% pentru lei si 10,5% pentru euro.

Servicii atasate cardului:
– servicii de asistenta de voiaj: obtinerea de informatii utile privind calatoria in care urmeaza sa plecati, recuperarea si transmiterea bagajelor ajunse la o destinatie eronata, avansuri de fonduri pana la suma maxima de 6.000 de euro;
– servicii de asistenta medicala: avansuri pentru cheltuieli medicale pana la suma de 6.000 de euro, asigurarea cazarii pe perioada de convalescenta pana la 175 euro/zi;
– servicii de asistenta legala: asigurarea reprezentarii legale, suportarea cheltuielilor juridice etc.;
– servicii de asistenta personala: rezervarea de bilete la diferite spectacole, restaurante.

Asigurari atasate cardului:
– Asigurare in cazul pierderii / intarzierii bagajelor inregistrate (suma maxima asigurata 1.000 euro) sau a cursei aeriene (suma maxima asigurata 500 Euro);
– Asigurare in cazul anularii calatoriei (suma maxima asigurata 6.000 euro);
– Asigurarea cheltuielilor medicale si de spitalizare (suma maxima asigurata 50.000 euro);
– Asigurare in cazul unui accident petrecut pe parcursul deplasarilor in strainatate (250.000 euro);
– Asigurare de raspundere civila (suma maxima asigurata 350.000 euro).

Accesul la aceste servicii este posibil prin simpla utilizare a cardului pentru achitarea contravalorii cheltuielilor de calatorie. La aceste servicii aveti acces 24 de ore din 24, apeland numarul de telefon specificat pe voucher-ul de asigurare pe care il vei primi odata cu cardul. Voucher-ul va atesta detinerea de catre posesorul cardului a respectivelor asigurari.

De asemenea, sunt disponibile reduceri pentru rezervarile facute in cadrul unor lanturi hoteliere din strainatate (5-10 % reducere in reteaua de hoteluri Le Meridien – 150 hoteluri in 55 tari, si Starwood – Sheraton, Four Points, westin, St. Regis, W Hotels, The Luxury Collection).

Prin MasterCard Gold ai acces in strainatate la o serie de servicii de urgenta gratuite, precum: asistenta telefonica privind utilizarea cardului, inlocuirea in 48 de ore a cardului pierdut sau furat sau asigurarea in regim de urgenta a unei sume de bani.

Raiffeisen Bank – MasterCard Gold

Este un card de credit in lei, destinat persoanelor fizice. Limita de credit disponibila este cuprinsa intre 2.500 si 6.000 de euro (echivalentul in lei), in limita a 3 salarii. Dobanda perceputa este de 28% pe an. Lmita lunara de cheltuiala este de 100% din credit pentru plati la comercianti si 40% pentru retrageri de numerar. Rambursarea lunara minima este de 5% din valoarea creditului utilizat. Pentru un MasterCard Gold de la Raiffeisen nu ai nevoie de giranti, asigurare sau alte garantii. Raiffeisen acorda pentru cardurile de credit o perioada de gratie pana la 50 de zile in care nu platesti dobanda pentru suma rambursata.

Servicii atasate:
– servicii evacuare/repatriere – maxim 500.000 euro;
– despagubiri accident de calatorie – maxim 50.000 euro;
– despagubiri pentru bagaj pierdut, deteriorat – 1.500 euro;
– despagubire pentru anularea calatoriei – 3.000 euro;
– servicii de asistenta pentru raspunderea civila – maxim 1.000.000 euro;
– despagubiri pentru intarzierea calatoriei – 40 de euro pe ora, nu mai mult de 12 ore;
– despagubiri pentru intarzierea de bagaj – 40 de euro pe ora, nu mai mult de 12 ore;
– despagubiri pentru pierderea documente – 1.000 euro;
– despagubiri pentru deturnarea avionului – 50 euro pe zi;
– cheltuieli de judecata – 2.500 euro.

Banca Transilvania – Visa Gold

Visa Gold este un card de credit cu cont in lei, utilizabil oriunde in lume sub sigla VISA. Cardul se adreseaza persoanelor cu un venit lunar de minim 1.600 de euro. Linia de credit oferita este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro (echivalentul in lei), insa nu mai mult de 3 venituri nete. Acesta este un card de tip revolving, rulajul minim ce trebuie sa-l efectuati este de 10%, iar perioada de gratie este de pana la 55 de zile. Practic, vei primi lunar un extras de cont si va trebui sa efectuezi rulajul minim pana in data de 25 a lunii urmatoare.

Servicii speciale atasate contului de card:
– inlocuirea in regim de urgenta a cardului, in cazul pierderii/furtului cardului;
– eliberare de numerar in regim de urgenta – maxim 5000 USD, dar nu mai mult decat disponibilitatile din contul de card. In cazul pierderii sau furtului cardului, poti primi un card sau bani cash in maxim o zi lucratoare;
– in cazul calatoriilor beneficiezi de asigurari speciale, daca achiti cheltuielile aferente cu cardul Visa Gold: asigurare medicala de calatorie inclusa (accident/deces) 50.000 euro, asigurare de pana la 500 de euro in cazul intarzierii bagajelor, asigurare de pana la 300 euro in cazul intarzierii zborurilor, acoperirea, pana la 1.000 euro, a cheltuielilor de inlocuire a actelor esentiale in cazul periderii acestora, acoperirea, pana la 5.000 euro, a unor chetuieli  de asistenta juridica in strainatate;
– Internet banking gratuit.

Finansbank – Cardfinans Avantaj MasterCard Gold

Este primul card de credit in lei cu utilizare atat nationala cat si internationala ce ofera avantajul cumparaturilor cu plata in rate si mai mult decat atat, bonus pentru fiecare tranzactie efectuata. Cardfinans Avantaj MasterCard Gold este un card de credit adresat persoanelor cu venituri ridicate, oferind posibilitatea de a cumpara orice produs/serviciu in rate din cadrul retelei acceptatoare Finansbank, numarul de rate variind de la un comerciant la altul (intre 1 si 12 rate) cat si ca pe un card de credit, oriunde este afisata sigla MasterCard.

Pentru un astfel de card este nevoie de un venit minim de 1.000 euro, iar banca va pune la dispozitie o linie de credit de pana la 3 venituri lunare. Dobada pentru linia de credit este de  25% pe an. Perioada de creditare este nelimitata, cu conditia efectuarii rambursarii lunare minime de 5% din totalul sumei utilizate din linia de credit.

Pentru fiecare cumparatura efectuata cu acest card ai un bonus de 0,3% din valoarea fiecarei tranzactii efectuate la partenerii Finansbank. De asemenea, tranzactiile efectuate la comercianti beneficiaza de o perioada de gratie de 40 de zile (intre data tranzactiei si data efectuarii rambursarii). Pentru retragerile de numerar de la ATM dobanda va fi calculate din ziua efectuarii tranzactiei.

Pentru posesorii de card aflati in strainatate sunt disponibile serviciile de asistenta telefonice privind utilizarea

cardului, inlocuirea cardului pierdut sau furat, asigurarea in regim de urgenta a unei sume de bani.Pentru un astfel de card nu este nevoie de giranti sau garantii suplimentare. Durata de valabilitate este de 2 ani, cu prelungire automata. Posesorul unui astfel de card poate beneficia de un numar nelimitat de carduri suplimentare.

Finansbank – CARDFINANS Visa Gold

Este un card de credit in lei. Venitul minim pentru un astfel de card este de 1.000 de euro. Linia de credit este de maxim 1 venit lunar. Dobanda perceputa la linia de credit este de 28% pe an. Durata de valabilitate a cardului este de 2 ani, cu posibilitatea de reinnoire automata.

Pentru tranzactiile comerciale efectuate cu CardFinans Visa Gold, posesorul de card poate beneficia de o perioada de gratie, fara a plati dobanda, de pana la 30 de zile. Finansbank ofera o perioada de creditare nelimitata cu conditia efectuarii rambursarii lunare minime de 15% din totalul sumei utilizate din linia de credit acordata. Pentru retragerile de numerar dobanda se calculeaza din ziua efectuarii tranzactiei.

Servicii disponibile posesorilor de card aflati in strainatate: declararea cardului pierdut/furat, eliberarea de numerar in regim de urgenta (in cazul in care cardul a fost pierdut/furat), servicii de consiliere legala si medicala, asistenta in timpul calatoriilor (in cazul in care plata calatoriei a fost facuta prin intermediul cardului).

Caracteristici:
– Achizitionarea de bunuri/servicii de la comerciantii care au afisata sigla Visa;
– Obtinerea de numerar de la automatele bancare (ATM) sau de la ghiseele bancilor care accepta carduri Visa;
– Obtinerea de mini-extrase de cont de la ATM-urile Finansbank;
– Schimbare a codului PIN direct de la ATM-urile Finansbank;
– Numar nelimitat de carduri suplimentare.

Bancpost – American Express Gold

Este un card de credit in lei. Venitul minim pentru un astfel de card este de 3.000 RON. Limita de credit este cuprinsa intre 9.000 RON si 54.000 RON. Dobanda anuala perceputa pentru linia de credit este de 24,9%, fiind oferita insa o perioada de gratie de 55 de zile. Suma minima de rambursat este de 3%, minim 100 RON. Cardul este disponibil persoanelor fizice de cetatenie romana sau rezidentilor in Romania.

Membriii American Express beneficiaza de serviciul de protectie al cumparaturilor: cumparaturile de valoare realizate cu cardul American Express beneficiaza de un sistem de protectie in caz de deteriorare accidentala, furt sau orice alta situatie neprevazuta, activ pe o perioada de 30 de zile, prin care va veti recupera integral sau partial daunele produse.

Prin programul “Selects”, clientii American Express beneficiaza de discounturi importante pe toata durata anului in diverse locatii comerciale ale partenerilor American Express din Romania si din strainatate: hoteluri, restaurante, magazine, centre de sanatate si frumusete, etc.

Avantaje de calatorie:
– servicii dedicate de turism: asistenta non-stop, transfer de la aeroport; reconfirmarea biletelor de zbor, ghid de calatorii, rezervari hotel sau inchiriere masini;
– prin serviciul “American Express Travel” aveti acces la o multitudine de oferte pentru vacanta dumneavoastra (programul “American Express Vacations”) si tarife reduse la mii de hoteluri din intreaga lume (programul “Preffered Hotels”);
– peste 2.200 de birouri de turism in toata lumea;
– asigurare de calatorie si asistenta dedicata 24h din 24h pe toata durata calatoriei.
In plus, pentru American Express Gold exista o linie dedicata aranjamentelor de calatorie: 021 231 47 14.

Unicredit – MasterCard Gold

Este un card de credit emis in lei sau dolari. Linia de credit este cuprinsa intre 3.000 si 10.000 USD, cu o rata a dobanzii anuala de 26% pentru lei si 10% pentru USD. Pentru pentru tranzactiile efectuate la comercianti beneficiezi de o perioada de gratie de pana la 50 de zile. Suma minima de rambursat in fiecare luna este de 10% din soldul creditului utilizat la sfarsitul lunii anterioare plus dobanzile si comisioanele aferente.

Romanian International Bank MasterCard Gold

Un card ce se adreseaza persoanelor fizice rezidente si nerezidente, emis in lei sau dolari. Plafon de creditare: intre 5.000 si 10.000 de euro. Garantii necesare sunt venituri nete si/sau depozit colateral purtator de dobanda (pentru rezidenti) si depozit colateral purtator de dobanda (pentru nerezidenti). Taxa de emitere este 500.000 ROL (aditional 250.000 ROL pentru orice card suplimentar). Dobanda creditoare este de 2,25%/luna pentru creditele in RON si 1%/luna pentru creditele in USD. Lunar se ramburseaza min. 10% din valoarea creditului utilizat si 100% din taxe, dobanzi si comisioane aferente tranzactiilor efectuate.

Utilizare internationala
– tranzactii la comercianti (lei si dolari);
– tranzactii prin telefon, mail si Internet;
– retrageri numerar in Romania si strainatate (lei si dolari);

Romexterra Bank – Visa Gold

Acesta este un card de credit in lei, cu o linie de credit cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro. Nivelul creditului acordat este egal cu valoarea depozitului colateral constituit. Are atasat un pachet de servicii pe care banca le pune la dispozitia detinatorilor acestui tip de card pe perioada calatoriilor in strainatate, precum: asistenta de urgenta, asistenta medicala, asistenta legala, asigurare de accidente pe parcursul calatoriei, eliberare numerar in regim de urgenta, inlocuire card pierdut/furat in regim de urgenta, informatii diverse, servicii diverse.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos