Ce banci te scapa de cozile la ghiseu

Ce banci te scapa de cozile la ghiseu

Achitarea facturilor in mod traditional necesita multe drumuri pe la casieriile furnizorilor de servicii si utilitati. La acestea se adauga si traditionalele cozi de la ghisee care ne dau dureri de cap. O alternativa la toate acestea poate fi achitarea facturilor la un automat bancar. Poate ca acest sistem nu este cel mai sigur datorita

Achitarea facturilor in mod traditional necesita multe drumuri pe la casieriile furnizorilor de servicii si utilitati. La acestea se adauga si traditionalele cozi de la ghisee care ne dau dureri de cap. O alternativa la toate acestea poate fi achitarea facturilor la un automat bancar. Poate ca acest sistem nu este cel mai sigur datorita faptului ca nu primesti o confirmare directa a platii de la furnizor ci doar de la banca, dar este mult mai facil.

BCR, BRD, ING Bank, Bancpost, Raiffeisen, Citibank sunt doar cateva dintre bancile care te scapa de cozile de la ghisee prin intermediul automatelor bancare. Cu ajutorul lor se pot efectua plati ale facturilor catre furnizorii de utilitati si servicii. Acestea pot fi ATM-uri la care plata se face cu cardul sau automate de incasare cash de tip self-service. Pentru a achita o factura prin intermediul unui ATM, banca trebuie sa aiba o conventie de plata cu furnizorii de servicii si utilitati.
In urma incheierii acestor conventii se pot efectua plati catre principalii furnizori de telefonie mobila, cum ar fi Vodafone, Orange, ZAP, catre Electrica sau Distrigaz. La automatele BCR se pot plati si facturi UPC, la cele ale bancii Transilvania facturi Avon, iar la BRD pot fi platite ratele la BRD Finance.

„Utilizatorii de carduri BCR pot beneficia de avantajele platii facturilor cu cardul direct de la ATM, pentru cel putin 150 de furnizori de servicii si utilitati de interes national sau local precum societati de telefonie fixa si mobila, companii furnizoare de internet, operatori de televiziune prin cablu, societati de asigurari, de apa si canal, de distributie energie electrica.”, declara oficialii BCR

Alternativa pentru ATM-uri ar fi automatele de tip self-service. La acestea se pot face depuneri de numerar, care intra automat in contul clientului fara a mai fi nevoie sa se treaca pe la un ghiseu bancar. De la acest terminal, clientii bancii isi pot plati facturile, ratele, taxele sau pot face depuneri in contul propriu si in afara orelor de program ale bancii.

Prima banca care a importat acest tip de automat in Romania a fost ING Bank prin introducerea conceptului de Self’Bank. Aceste automate sunt situate in toate sediile ING Bank, intr-o zona special amenanjata. accesul in aceasta zona se face zilnic intre orele 7:00 si 23:00, prin intermediul unui card ING. Toate operatiunile se realizeaza cu ajutorul a doua terminale, Bancomat+ la care se pot face depuneri sau retrageri de numerar si Multimat prin intermediul caruia se achita facturi, se fac transferuri bancare intre conturi sau chiar transferuri interbancare.

O alta banca ce a introdus automate self-service la care se pot face depuneri de numerar este Bancpost. Initial, pentru educarea clientilor, Bancpost si-a amplasat automatele langa casierii. Aici ei puteau afla mai multe informatii de la oficialii sucursalei. Plata facturilor este usurata prin utilizarea unui cititor de bare care identifica automat destinatarul platii. In prezent banca dispune de 50 de automate, insa odata cu extinderea retelei si familiarizarea clientilor bancii cu acest sistem ele vor fi mutate intr-un spatiu special unde accesul va fi posibil non stop cu ajutorul unui card Bancpost.

Posta Romana a implementat aproximativ 800 de POS-uri in oficii din intreaga tara. Acestea sunt dotate cu scannere care citesc codurile de bare de pe facturi. Momentan cu ajutorul lor se pot plati doar facturile Romtelecom. Posta Romana doreste in prima faza sa extinda incasarea prin POS a tuturor facturilor pentru servicii si utilitati. Prin implementarea acestor POS-uri, Posta Romana ar putea deveni un concurent serios pentru banci daca se va incepe incasarea de rate la credite bancare sau leasing. Aceste instrumente nu necesita conectarea la internet deoarece datele sunt transmise prin sistem GPS si nu implica alte costuri de tehnologizare a oficiilor. Oficialii Postei Romane estimeaza ca pana la jumatatea anului agentiile sa detina cel putin 4000 de aparate, numarul lor urmand sa creasca pana la sfarsitul anului. Acest sistem va reduce considerabil timpul de asteptare de la ghiseu prin faptul ca prin acelasi POS se scaneaza factura si se printeaza chitanta cu dovada efectuarii platii. Aparatele sunt adaptate si pentru acceptarea de incasari cu cardul, dar momentan optiunea nu este disponibila.

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos