Ce banci straine vin in Romania dupa aderare

Ce banci straine vin in Romania dupa aderare

Cei care considera ca in prezent sunt prea multe banci pe metru patrat s-au inselat. Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a avertizat ca dupa 1 ianuarie 2007 bancile straine abia asteapta sa se dueleze in oferte cu institutiile de credit autohtone. In opinia sa, bancile mizeaza in principal pe faptul ca accesarea fondurilor structurale

Cei care considera ca in prezent sunt prea multe banci pe metru patrat s-au inselat. Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, a avertizat ca dupa 1 ianuarie 2007 bancile straine abia asteapta sa se dueleze in oferte cu institutiile de credit autohtone. In opinia sa, bancile mizeaza in principal pe faptul ca accesarea fondurilor structurale vor necesita co-finantari consistente, avand in vedere ca sunt proiecte de mare anvergura. Astfel, Nicolae Danila anticipeaza ca intrarea acestor banci pe piata romaneasca se va face atat prin achizitii, cat si prin proiecte greenfield. Este posibil ca si alti operatori sa vina in Romania din 2007, institutiile de credit din UE avand posibilitatea de a opera direct pe piata romaneasca (sucursala) fara autorizatia BNR si capital minim de dotare.

KBC, Fortis (Belgia), Millenium (Portugalia), Bank of Cyprus si Banca Nationale del Lavoro din Italia sunt doar cateva mari nume interesate de piata din Romania. In ceea ce priveste bancile mici, cu capital privat, presedintele executiv al BCR este de parere ca vor avea loc fuziuni si achizitii strategice. Si IFN-urile vor cunoaste la randul lor o dezvoltare puternica. Tot dupa 1 ianuarie 2007, populatia Romaniei va fi interesata sa puna mai multi bani deoparte, gradul de economisire ca pondere in PIB urmand sa ajunga la 12,3% in 2007, 15,9% in 2008 si mai mult de 17% in 2009.

Integrarea in marea familie europeana ne va aduce si o accelerare a procesului de extindere a unitatilor bancare in mediul rural si urban. Nicolae Danila nu a uitat sa atraga atentia asupra gradului de intermediere bancara din Romania, care este destul de scazut in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana. In context, a evidentiat situatia din relatia banci – persoane juridice, unde numai opt companii romanesti dintr-o suta au un credit bancar.

Nicoleta Margineanu
nicoleta.margineanu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos