Ce banci se schimba in 2007

Ce banci se schimba in 2007

Anul curent constituie un moment de cotitura pentru mai multe institutii de credit din Romania, care au ales fie sa-si schimbe denumirea, fie doar sa ne obisnuiasca cu o noua imagine proprie. In cele mai multe cazuri, o astfel de miscare este determinata de modificarea actionariatului. Printre bancile care au prevazut in agenda de lucru

Anul curent constituie un moment de cotitura pentru mai multe institutii de credit din Romania, care au ales fie sa-si schimbe denumirea, fie doar sa ne obisnuiasca cu o noua imagine proprie. In cele mai multe cazuri, o astfel de miscare este determinata de modificarea actionariatului.

Printre bancile care au prevazut in agenda de lucru pe 2007 un proces de rebranding se numara Finansbank, UniCredit Tiriac, Romexterra Bank si Citibank. Prima care va demara un astfel de proces este Finansbank, care isi va schimba denumirea in Credit Europe Bank Romania la 12 martie. Inlocuirea denumirii este determinata de preluarea Finansbank Turcia de catre National Bank of Greece. In acelasi timp insa, sucursalele din Romania si Rusia nu au facut obiectul tranzactiei, ele fiind in proprietatea presedintelui Finansbank, Husnu Ozegin.

"Banca noastra va continua sa existe ca aceeasi entitate, iar activitatile de business, politicile interne si operatiunile vor ramane neschimbate, la fel si relatiile contractuale cu clientii si partenerii. Numerele de cont, codurile PIN ale cardurilor, persoanele de contact ale bancii cu clientii, adresele si numerele de telefon vor fi aceleasi. Singura diferenta va consta in adoptarea noului nume in adresele de web ale site-urilor noastre si semnaturilor din e-mailuri", a declarat presedintele Finansbank Romania, Tamer Ozatakul.

Un alt rebranding impus de modificarea proprietarului va avea loc anul acesta la Romexterra Bank, cand procesele interne vor fi reorganizate pentru a se integra in grupul noului actionar majoritar. Romexterra Bank a fost preluata in octombrie 2006 de banca maghiara MKB, membra a grupului financiar german Bayern LB. Procesul propriu-zis de schimbare a imaginii bancii va fi demarat undeva in intervalul aprilie-mai 2007. "Va fi un an dificil, pentru ca avem target-uri agresive, in conditiile in care trebuie sa derulam planul de integrare in grup. Vrem sa crestem profitul, insa nu foarte mult, pentru ca banca se dezvolta in continuare si se fac investitii semnificative", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Radu, presedintele Romexterra.

Cel mai amplu proces de rebranding va fi generat de fuziunea tripletei UniCredit HVB Tiriac, care vor functiona de la jumatatea lui 2007 sub denumirea de UniCredit Tiriac. Trecerea celor trei banci sub aceeasi palarie va crea una dintre cele mai importante institutii bancare din Romania, care se va plasa confortabil pe locul 4, la mica distanta de austriecii de la Raiffeisen Bank. Si Citibank a decis sa-si schimbe denumirea, urmand sa se numeasca Citi. De asemenea, cea mai mare banca americana isi va vinde bine-cunoscutul logo reprezentat de o umbrela rosie catre societatea The St. Paul Travelers Companies Inc., tranzactie care va fi finalizata in luna martie.

Va schimba Erste Bank imaginea BCR?

Exista si doua banci care analizeaza oportunitatea unei schimbari de imagine. Este vorba in primul rand de OTP Bank, care se gandeste foarte serios sa-si schimbe logo-ul. Analistul Wood&Co, Jiri Stanik a precizat la inceputul acestui an ca banca maghiara vrea sa inlocuiasca patratul din logo cu un cerc, mentinand in acelasi timp culoarea verde. Schimbarea va fi aplicata tuturor unitatilor bancare ale OTP, bancomatelor si cardurilor. "Probabil ca toate subsidiarele din strainatate ale OTP vor face la fel", a mentionat Stanik.

Insa cel mai important proces de rebranding ar putea fi implementat de cea mai mare banca din Romania, BCR. Inca de la preluare, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, spunea ca logo-ul si denumirea BCR vor ramane aceleasi, dar vor fi mai stralucitoare. "Daca acestea sunt de calitate le pastram. Am demonstrat-o si in cazul altor achizitii. Cum BCR este de calitate, vom pastra numele si logo-ul, doar scrisul va fi mai stralucitor, cum ne place noua", declara Treichl, lasand sa se inteleaga ca in viitor va incepe marele rebranding de pe piata bancara din Romania. De atunci, oficialii Esrte si BCR nu au mai precizat nimic in acest sens. Insa faptul ca toate institutiile de credit care apartin bancii austriece – Ceska sporitelna, Slovenska sporitelna, Erste Bank Ungaria, Erste Bank Croatia, Erste Bank Serbia si Bank Prestige din Ucraina – au trecut prin campanii de rebranding de amplori diferite, ne face sa credem ca un astfel de proces va surveni si in cazul BCR. Si cum pata de culoare in logo-ul Erste este rosu, este foarte posibil ca aceasta culoare sa se regaseasca in viitor si in sigla BCR, precum in cazul celorlalte banci din proprietatea bancii austriece.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos