Ce banci platesc cel mai bine pentru economiile in euro

Ce banci platesc cel mai bine pentru economiile in euro

Majorarile repetate ale dobanzii de politica monetara si inasprirea accesului la banii ieftini din strainatate au determinat institutiile de creditare romanesti sa se orienteze catre sursele locale de finantare. Bancile incearca astfel sa atraga nu doar disponibilul in lei al populatiei, ci si cel in euro. Drept urmare, dobanzile la economiile in euro au urcat

Majorarile repetate ale dobanzii de politica monetara si inasprirea accesului la banii ieftini din strainatate au determinat institutiile de creditare romanesti sa se orienteze catre sursele locale de finantare. Bancile incearca astfel sa atraga nu doar disponibilul in lei al populatiei, ci si cel in euro. Drept urmare, dobanzile la economiile in euro au urcat si pana aproape de nivelul de 6% pe an. In prezent, cele mai atragatoare dobanzi pentru depozitele in moneda europeana sunt oferite de banci precum Volksbank, Credit Europe Bank si Alpha Bank.

Cea mai mare dobanda pentru depozitele in euro este oferita in prezent de Volksabank. Banca a lansat recent un nou produs denumit Platinum Extra, cu scadenta la o luna, care poate fi constituit atat in lei, cat si in euro. Banca plateste in cazul euro o dobanda fixa 5,75%, valabila in perioada 19 mai-19 iunie.Valoarea maxima a depozitului este de 500.000 euro. La scadenta suma se transfera automat in contul curent deschis la Volksbank, clientul avand  posibilitate sa opteze pentru un nou produs valabil la data respectiva, sau sa retraga suma in numerar. De asemenea, Volksabank mai are in portofoliul depozitul Dinamic care poate fi constituit si in euro pe o perioada de un an. In acest caz banca plateste o dobanda variabila de 5,357%, pe an.

In cazul bancilor Credit Europe Bank si Alpha Bank dobanzile ajung pana la 5% pe an. Astfel,  Credit Europe Bank plateste dobanzi cuprinse intre 4,5%, pentru depozitele la termen constituite la o luna, si 5%, in cazul celor cu scadenta la 12 luni. La Alpha Bank dobanzile pentru depozitele constituite in euro au valori cuprinse intre 4,25% pe an, cu scadenta la o luna, si 5% pentru depozitele la 6 luni. In plus,  pentru studenti si pensionari, banca bonifica cu 0,25 puncte procentuale dobanzile plasamentelor cu scadenta mai mare de 3 luni. Suma minima de constituire a unui depozit este de  500 euro.  Dobanzile oferite de Banca Romaneasca sunt cuprinse intre 4,3% pentru depozitele cu scadenta la o luna si ajung la 4,45%, in cazul depozitelor la 12 luni. Cei care vor sa constituie depozite la Banca Romaneasca trebuie sa aiba economii de minim 500 de euro.

CEC Bank ofera dobanzi cu valori cuprinse intre 3,5%, pentru economiile in euro constituite pe o luna, si 4,5%, pentru sumele depuse pe un an. Valoarea minima a  depozitului este de 100 euro. Dobanzi similare vedem si in cazul BCR, insa in acest caz acestea variaza si in functie de suma depusa. Astfel, pentru depozitele cu scadenta la o luna BCR ofera dobanzi de 3,10% pentru sumele cuprinse intre 500 si 10.000 euro, si ajung la 3,70%, pentru sumele ce depasesc 25.000 euro. Dobanzile pentru depozitele cu scadenta la 12 luni variza intre 3,9% pentru sumele cumprinse intre 500 si 10.000 euro si 4,5%, pentru plasamentele de peste 25.000 euro inclusiv.

Cei care prefera flexibilitatea in administrarea banilor pe care vor sa-i economiseasca,  pot opta pentru contul de economii. Aceste produse sunt avantajoase deoarece clientii pot sa depuna si sa retraga banii oricand doresc ei, insa trebuie de stiut ca, in majoritatea cazurilor, bancile impun mentinerea unui sold minim. De asemenea, acestui tip de instrumente de economisire nu i se aplica cota de impozitare de 16% ca in cazul depozitelor de termen. Astfel, prin luarea in calcul a tratamentului fiscal pentru acest produs, o dobanda de 4% in cazul contului de economii in euro echivaleaza cu o dobanda de 4,75% aferenta depozitelor la termen. 

In cazul conturilor de economii dobanzile oferite de banci variaza intre 0,25% si 4,5%, in functie de sumele depuse. Cele mai mari dobanzi de pe piata le gasim la Credit Europe Bank, care bonifica conturile de economii cu dobanzi cuprinse intre 4%, pentru sumele cu valori intre 200 si 2.000 Euro, si 4,5%, pentru cele de peste 2.000 euro. Suma minima initiala pe care trebuie sa o depuneti este de 200 euro. Si la CEC Bank dobanda ajunge pana la 4,5%, insa pentru a beneficia de aceasta dobanda este necesar sa depuneti 25.000 euro. La BRD dobanda este de 4%, banca ofera aceasta dobanda indiferent de valoarea sumei depusa in contul de economii, insa cere ca soldul minim sa fie de 400 euro. In cazul BCR dobanzile variaza intre 3,5%, pentru sumele intre 250 si 1.000 euro, si 3,55%, pentru cele cuprinse intre 1.000 si 25.000 euro. Limita minima a depunerilor este de 250 euro.

Ludmila Cucia 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos