credius.ro

Ce banci furnizeaza informatii pozitive in Biroul de Credit

28 martie 2007

Bancile lucreaza de zor pentru elaborarea propriilor norme de creditare. BNR a renuntat, prin regulamentul emis la inceputul lunii martie, la impunerea unor restrictii in ceea ce priveste imprumuturile acordate populatiei, prin niveluri minime, respectiv maxime, pentru avans si gradul de indatorare. Institutiile de credit isi vor imparti clientela pe categorii de risc, carora sa le ofere conditii de creditare diferite. Astfel, pe langa nivelul venitului, va conta foarte mult in profilul clientului si istoricul de plata al unui client. Ceea ce inseamna ca un client constiincios in plata ratelor, de exemplu, va beneficia de conditii de creditare mai bune, respectiv o dobanda mai mica sau un grad de indatorare mai ridicat.

Astfel stau lucrurile si in tarile mai dezvoltate. La noi insa clientii cu un grad de risc scazut nu sunt avantajati la contractarea unui credit in acest moment si nu se intrevede aceasta posibilitate nici in perioada urmatoare. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, arata ca este foarte greu ca bancile sa ofere costuri mici clientilor „buni”. „Atata timp cat nu toate bancile furnizeza informatii pozitive catre Biroul de Credit si, ca atare nu se va trece la sistemul de scoring, nu se poate face o incadrare a clientilor pe paliere de risc si oferirea acestora dobanzi diferite. Bancile nu stiu, din surse verificabile, daca un client are si alte datorii la banci in afara cazului in care clientul are datorii nerambursate”, declara oficialul Bancpost. Mihai Bogza apreciaza ca de vina pentru aceasta situatie este sistemul bancar, respectiv acele banci care refuza sa furnizeze informatii pozitive. Aceste informatii pozitive contin date despre existenta unor credite aflate in derulare, chiar daca nu au generat incidente de plata, restante.

Pana acum, numai opt banci furnizeaza informatii pozitive Biroului de Credit, spune presedintele Bancpost, aceste banci avand o cota de piata insumata de aproximativ 25%. Mihai Boza precizeaza ca banca pe care o conduce este una dintre cele opt care raporteaza date pozitive catre Birou. Bancpost detinea la sfarsitul lui 2006 o cota de piata de 4,5%. De asemenea, o banca mai mica, Emporiki Bank se numara printre cele opt, dupa cum a precizat directorul credit control division din cadrul bancii Anton Oana. Cota de piata a acestei instituii la finalul anului trecut era de 0,2%. Potrivit datelor furnizate de curand de Ziarul Financiar, patru din cele opt banci sunt din top 10. Pana la finalul anului, directorul Biroului de Credit, Serban Epure se asteapta ca toti cei zece mari jucatori sa furnizeze informatii pozitive.

Pentru extinderea furnizarii acestui tip de date s-au pronuntat si oficialii BNR. Dupa publicarea regulementului privind creditarea persoanelor fizice, chiar guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, le-a recomandat bancherilor sa imparta informatii privind creditele contractate de populatie si nu doar pe cele referitoare la acumularea de restante la plata ratelor. „Am vrea ca in procesul de validare (n.r. a normelor interne a bancilor) aceasta recomandare sa fie tradusa in practica”, declara Mihai Bogza. In opinia presedintelui Bancpost, implementarea noului regulament de creditare este o buna ocazie pentru Banca Nationala sa aiba in vedere o diferentiere a riscului intre bancile care furnizeaza informatii pozitive si cele care nu o fac.

Generalizarea furnizarii informatiilor pozitive in Biroul de Credit este o conditie pentru implementarea fazei a treia de dezvoltare a institutiei, respectiv sistemul de scoring. Scoringul va oferi o imagine a comportamentului debitorului, ceea ce va usura decizia de creditare. Directorul Biroului de Credit, Serban Epure estima de curand ca sistemul de scoring ar putea deveni realitate anul viitor.

Bogdan Popescu
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro