credius.ro

Ce banci din Romania sunt aproape de faliment?

5 iulie 2006

Raspunsul il da Banca Centrala Europeana, care avertizeaza ca institutiile de credit care vor continua sa acorde masiv imprumuturi in valuta sunt in pericol de faliment. In ultimii ani cresterea creditelor in valuta a fost mai mult decat evidenta. Fapt imbucurator candva pentru banci, acum aceasta situatie se poate transforma intr-un adevarat cosmar. Concluziile unui raport al BCE arata ca pentru tarile in curs de aderare la UE, Romania si Bulgaria... in primul rand, cresterea masiva a creditelor in valuta ar putea sa reprezinte in curand un adevarat pericol.

Cu toate ca sunt supozitii privind cursul evenimentelor viitoare, cei de la BCE sunt sceptici cu privire la rata de supravietuire a bancilor in tarile aflate in situatii similare. Majoritatea cazurilor anterioare nu au cunoscut decat o urmare: falimentul. Precedentul odata creat nu poate decat sa mareasca gradul de adrenalina pentru banci si sa traga un semnal de alarma. Exemplul in acest caz vine din Asia, unde criza din 1997-1998 a avut exact aceleasi motive.

Una din cauzele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, explicata de reprezentantii BCE, este ca ratele mici ale dobanzilor au incurajat creditele in valuta, care pur si simplu au explodat. Iar in cazul in care moneda nationala se va deprecia, riscul unei falimentari in grup a unor banci de pe piata din Romania ar fi mai mult decat iminent.

Se observa astfel ca tranzactiile in valuta pot avea mari influente negative asupra stabilitatii financiare, sporind in acealasi timp si gradul de vulnerabilitate al bancilor in cazul unei crize financiare. Nu doar Romania si Bulgaria sunt in aceasta situatie. Si Croatia si Turcia au aceeasi problema. Insa noi suntem exact in mijlocul furtunii, intrucat in Croatia numai 16% din creditele acordate persoanelor fizice si celor juridice sunt in valuta, in Turcia ponderea este de 16%, in Bulgaria este de 47%, in timp ce in Romania se depaseste 54%.

Analiza situatiei din Romania privind raportul dintre creditele din lei si cele in valuta arata ca in comparatie cu anul trecut creditul neguvernamental in lei a mai crescut in acest an. Astfel in aprilie 2006 creditele in lei erau cu 53% mai multe, iar in luna mai ele au inregistrat un salt de 110% in comparatie cu luna mai din 2005.  

In acest context politica Bancii Nationale a Romaniei, catalogata de unii ca agresiva, de a descuraja creditele in valuta, reprezinta o tentativa de a evita ca situatia din Asia sa devina realitate si in tara noastra.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro