Ce banci ar putea cumpara Volksbank?

Ce banci ar putea cumpara Volksbank?

Vanzarea operatiunilor Volksbank din regiune, inclusiv din Romania, ar reanima piata de M&A pe segmentul bancar, dar intrebarea principala care se pune in acest moment este cine ar vrea sa cumpere businessul austriecilor. Potrivit unor analize realizate de Ziarul Financiar si Wall-Street.ro, consultantii considera ca este mai indicat sa se realizeze o vanzare separata a

Vanzarea operatiunilor Volksbank din regiune, inclusiv din Romania, ar reanima piata de M&A pe segmentul bancar, dar intrebarea principala care se pune in acest moment este cine ar vrea sa cumpere businessul austriecilor. Potrivit unor analize realizate de Ziarul Financiar si Wall-Street.ro, consultantii considera ca este mai indicat sa se realizeze o vanzare separata a operatiunilor Volksbank International, iar in acest context intrebarea zilei este cine va cumpara banca din Romania.

Decizia de vanzare a operatiunilor de retail din regiune face parte dintr-un plan de restructurare si redresare esalonat pana in 2015. In Romania, Volksbank a crescut ca Fat- Frumos: aproape exploziv intre 2005 si 2008, urcand de la jumatatea clasamentului pana pe locul al treilea, cu active de peste 5,3 miliarde de euro. Concentrarea aproape exclusiva a bancii pe vanzarea de credite de retail cu garantii imobiliare a facut-o vulnerabila fata de caderea pietei imobiliare, plus nenumarate slabiciuni, vizibile pentru unii doar in criza (vezi pozitia BNR).

Acum Volksbank se confrunta cu un val de plangeri din partea clientilor nemultumiti, care au reclamat, inclusiv in instanta, unele clauze pe care le considera abuzive.

Ce urmeaza?

Banca urmeaza sa se concentreze doar pe partea de corporate banking, in Austria si pietele adiacente. Operatiunile de retail sunt de vanzare! Cine e gata sa cumpere o "asa problema" si cum?

Vanzarea separata a subsidiarelor Volksbank International este mai indicata, considera consultantul financiar Bogdan Baltazar, intrebat de Wall-Street.ro. "As recomanda ca operatiunile sa fie vandute separat deoarece situatia fiecarei subsidiare este diferita. Imi pare rau ca in aceasta categorie este inclusa si Volksbank Romania, deoarece aceasta este o banca buna", afirma Bogdan Baltazar, adaugand ca este de parere ca este un anunt de vanzare interesant.

Pretendente?

Sunt. Mai ales ca de ceva vreme OTP se uita pe piata cu ochii mari verzi, gata sa urce in topul bancar romanesc. Managementul OTP ar vrea sa achizitioneze o banca ce detine un portofoliu calitativ de active si o baza ampla de clienti.
 

Ce spun analistii?

 "Cred ca este un moment bun pentru a achizitiona o banca deoarece acum se poate ajunge la cel mai bun pret (n.r. – din perspectiva cumparatorului). Ma astept la mai multe anunturi de acest gen (n.r. – anuntul prin care Volksbank decide sa vanda operatiunile Volksbank Interntional) deoarece sunt banci care vor avea nevoie de sprijin financiar in urmatoarea perioada, iar statul sau cei care le vor ajuta vor impune si anumite conditii, precum vanzarea anumitor operatiuni dupa un criteriu demografic sau de business", a declarat pentru Wall-Street.ro Mihai Sfintescu, directorul de investitii al 3TS Capital Partners.

O alta sansa sunt bancile straine ce nu au penetrat inca piata din Europa Centrala si de Est si nici in Romania, spre exemplu bancile germane. Cine se inscrie la coada Volksbank?
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos