Ce banci angajeaza si ce posturi sunt vacante

Ce banci angajeaza si ce posturi sunt vacante

Pe piata bancara se manifesta o nevoie extraordinara de forta de munca. Practic, extinderea accelerata a retelelor de unitati bancare care a avut loc anul trecut a atras dupa sine si o cerere foarte ridicata de personal in domeniu. Dupa cum se exprima de curand un oficial al BRD, Romania a fost anul trecut „campioana

Pe piata bancara se manifesta o nevoie extraordinara de forta de munca. Practic, extinderea accelerata a retelelor de unitati bancare care a avut loc anul trecut a atras dupa sine si o cerere foarte ridicata de personal in domeniu. Dupa cum se exprima de curand un oficial al BRD, Romania a fost anul trecut „campioana mondiala” la capitolul extinderii, cu aproximativ 1.100 de noi sucursale bancare deschise, reprezentand o crestere de 33% fata de 2005. Insa acest „forcing” nu a putut fi secondat de o acoperire pe masura a nevoilor crescande de personal. In aceste conditii, atat bancherii comerciali, dar si oficialii Bancii Nationale au atras atentia in mai multe randuri asupra existentei unui deficit important de forta de munca specializata in domeniul bancar.

Daca numarul de unitati a sporit in 2006 cu peste o treime, nu acelasi lucru se poate spune si despre cel al angajatilor. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, numarul salariatilor din sistemul bancar a crescut cu peste 7.000 de persoane, depasind cifra de 62.000, ceea ce inseamna ceva mai mult de 10 procente. In ceea ce priveste nivelul de salarizare din domeniu, cresterea in intervalul decembrie 2005 – decembrie 2006 a fost de 10%. Raportarile statistice aratau ca, in medie, un bancher castiga la sfarsitul anului trecut 3.336 lei. In domeniu exista insa diferente mari intre salariile care se platesc la nivel de entry-level sau front-office si cele pentru middle si top managment. De asemenea, multi bancheri se plang de volumul foarte mare de munca si numarul de ore suplimentare. 

Suplimentarea ofertei de munca din sectorul bancar va continua si anul acesta, asteptandu-se o adancire a deficitului de personal. Potrivit calculelor aproximative realizate la inceputul anului, pe baza estimarilor bancilor, si anul acesta extinderea retelelor va continua aproape in acelasi ritm, cu aproape 1.000 de unitati. De asemenea, se asteapta intrarea pe piata a mai multor banci. Una dintre ele are chiar ca obiectiv penetrarea pietei de retail, ceea ce implica o forta de vanzare importanta. Este vorba de banca portugheza Millennium BCP, care vrea sa se lanseze in aceasta toamna cu 40 de sucursale.

De unde angajeaza bancile

Una dintre cele mai importante modalitati prin care bancile isi acopera nevoile de personal este recrutarea interna, prin avansarea acestora pe pozitii mai importante. De asemenea, referintele din partea salariatilor conteaza foarte mult in politica de angajari a unei institutitii financiare. Pentru nivelul de middle si top management, bancile apeleaza de multe ori la companii de head-hunting.

Aflata intr-o crestere exponentiala in ultimii ani, piata recrutarii on-line este un canal frecvent utilizat de banci pentru acoperirea nevoilor de personal. Numai anul trecut, pe Internet au fost postate aproximativ 20.000 de oferte de munca in domeniul finante, banci, contabilitate. Piata recrutarii on-line este polarizata in jurul a trei site-uri: eJobs, BestJobs si MyJob. Acestea inregistreaza un numar impresionant de CV-uri – peste un milion pentru EJobs, 830.000 pentru BestJobs si aproximativ 400.000 in cazul MyJob. De asemenea, traficul acestora se situeaza pe aceleasi coordonate. Astfel, aproape 1,9 milioane de vizitatori acceseaza EJobs in fiecare luna, 500.000 pentru MyJob, in timp ce BestJobs este inclus in reteaua Neogen, care atrage lunar aproximativ 3 milioane de vizitatori.

Ce joburi ofera bancile pe net

Numeroase banci au postate oferte de munca pe internet, iar marea majoritate a acestora sunt in zona retail-ului. Finansbank, BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Volksbank, ABN Amro, CEC, ING Bank, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Tiriac, Bancpost, Libra Bank sau HVB Banca pentru Locuinte au afisate in aceasta perioada pe site-urile de recrutare o serie de posturi vacante. Un numar ridicat dintre aceste locuri de munca sunt pe segmentul vanzarilor directe si front-office. Retelele bancilor se extind in toate orasele tarii, chiar si cele mici, astfel ca oferta este foarte variata din punct de vedere geografic.

Una dintre bancile cu cea mai ampla oferta de joburi pe Internet in aceasta perioada este Finansbank. Banca vrea sa-si creasca forta de vanzari directe in toate zonele tarii si pune „la bataie”, pe toate cele trei mari site-uri de recrutare, posturi de ‘direct sales representatives’ in numeroase orase:  Oradea, Pitesti, Suceava, Iasi, Bucuresti, Bacau, Focsani, Buzau, Braila, Galati, Tulcea, Constanta, Mangalia, Alba Iulia, Tg. Mures, Cluj, Baia Mare, Oradea, Rm. Valcea, Craiova, Tg. Jiu, Ploiesti si Brasov. Astfel de oportunitati ofera si cei de la ABN Amro, o banca care se bazeaza puternic pe forta de vanzari mobila. De altfel, fisa postului pentru reprezentantii de vanzari directe de la ABN prevede 75% din timp munca de teren. Banca olandeza oferteaza pe pagina EJobs posturi de agenti de vanzari directe credite (in Bacau, Brasov, Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi, Timisoara) si carduri (Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara, Tirgu-Mures).

Fiind accesibile unei categorii mai largi de persoane, astfel de locuri de munca suscita un interes crescut. De exemplu, pentru posturile de reprezentanti vanzari directe pentru carduri au aplicat, din 19 februarie, peste 2.650 de candidati. Aproximativ 3.000 de aplicari are si anuntul postat de BRD pe aceeasi data, prin care ofera posturi de ‘operator ghiseu universal in toate orasele tarii’.

Extinderea canalelor de distributie in teritoriu este vizata si de Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Banca are postate pe BestJobs oferte de angajare de personal pentru consilierea clientilor si dezvoltarea canalului de distributie in mai multe orase din zona Moldovei si a Banatului. Astfel de oportunitati ofera si cealalta institutie ce isi defasoara activitatea pe segmentul economisirii-creditarii, HVB Banca pentru Locuinte. Oferta este publicata ieri si cuprinde posturi de team manager si consultant bancar in Campulung Muscel, Craiova, Curtea de Arges, Pitesti, Rimnicu-Vilcea. Daca, in general, angajatorii isi definesc oferta financiara prin „atractiva”, HVB BpL isi atrage candidatii precizand nivelul comisioanelor din vanzari: circa 2.000 RON.

De asemenea, orientarea bancilor catre segmentul de clienti reprezentat de IMM-uri genereaza oportunitati de angajare. Raiffeisen Bank este una dintre bancile care ofera posturi de consultant si coordonator in echipa de vanzari directe IMM in marile orase ale tarii (Bucuresti, Iasi, Ploiesti, Timisoara, Brasov sau Craiova). Austriecii sunt in cautarea si de specialisti in credite ipotecare in Pitesti, Constanta, Iasi si Bucuresti. De asemenea, pentru agentia din cadrul Selgros Iasi, Raiffeisen are nevoie de personal care sa acopere 3 posturi: casier, ofiter de cont si director de agentie. Cele mai „proaspete” joburi oferite de Raiffeisen sunt: analisti compensatii si beneficii (Bucuresti), responsabil clientela IMM (Brasov, Alba), manager departament in Directia Analiza Financiara&Rating (Bucuresti), product coordinator (Bucuresti), coordonator vanzari credite ipotecare (Bucuresti), analist aplicatii bancare (Bucuresti),  administrator de sistem (SWIFT) (Bucuresti).

Voksbank ofera cateva oportunitati de angajare specialistilor in IT:  IT operations & support officer, IT network administrator si  IT Programmer. Profesionistii in acest domeniu pot aplica pentru un post in cadrul unui centru regional operational IT, pe care un „important grup bancar occidental” il va deschide in Romania si care va deservi filialele din tarile Europei de Sud-Est. Oferta este lansata pe EJobs de o companie de resurse umane si ne dezvaluie si pachetul financiar de care vor beneficia viitorii angajati: peste 2.000 euro pentru IT application manager si specialisti in Oracle, in timp ce pentru un manager aceasta suma va depasi 3.000 euro.

Pe segmentul de clienti corporate, una din bancile care ofera oportunitati de angajare este Finansbank. Aceasta angajeaza in Bucuresti corporate relationship manager si este interesata de atragerea de candidati pentru programul de instruire pentru viitori specialisti pe segmentul corporate (Management Trainee Program Corporate Division). De asemenea, Banca Romaneasca angajeaza ofiter risc credite corporate in Bucuresti. Alte posturi oferite de Finansbank saptamana trecuta sunt: statistical analyst si scoring administration analyst / departamentul marketing (Bucuresti), POS specialist (Alba Iulia, Baia Mare), junior recruitment specialist (Bucuresti), credit analist / individual banking departament (Bucuresti).

Cei de la Bancpost si Libra Bank au nevoie de oameni pentru managementul unor sucursale. Oferta Bancpost vizeaza postul de director adjunct al sucursalei din Buzau, anunt postat pe pagina BestJobs. Libra Bank vrea sa acopere postul de manager al sucursalei din Bistrita si a lansat aceasta oferta de munca pe un alt site de recrutare on-line, hr-romania.

Bogdan Popescu
bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos