Ce atuuri au administratorii de pensii fara istoric pe piata romaneasca

Ce atuuri au administratorii de pensii fara istoric pe piata romaneasca

Piata pensiilor administrate privat este considerata ca avand un potential mare, dar inca nefructificat. Marea batalie se va da pentru pensiile obligatorii (Pilonul II), considerate mai atractive decat cele facultative. Lupta va fi apriga datorita timpului limitat la numai patru luni, in care aproximativ 3,5 milioane de potentiali clienti ar trebui sa adere la un

Piata pensiilor administrate privat este considerata ca avand un potential mare, dar inca nefructificat. Marea batalie se va da pentru pensiile obligatorii (Pilonul II), considerate mai atractive decat cele facultative. Lupta va fi apriga datorita timpului limitat la numai patru luni, in care aproximativ 3,5 milioane de potentiali clienti ar trebui sa adere la un fond de pensii. Astfel ca, acest nou business a atras multi competitori cu renume ce activeaza in Romania pe domeniul bancar si cel al asigurarilor. Pe langa acestea si alte mari companii de asigurari din Europa, cum ar fi Aegon, AG2R sau Prva s-au aratat interesate de oportunitatea ivita pe plaiurile mioritice. 

Bram Boon, directorul general ING Asigurari de Viata a evidentiat foarte bine fondul pe care se va desfasura aceasta cursa apriga: "Nu va exista mare diferenta intre produsele de pe piata pensiilor private obligatorii. De aceea, increderea acordata companiei va fi un lucru esential".

Daca cea mai mare parte a succesului pe Pilonul II va fi garantata de imaginea pozitiva si nu de managementul afacerii, atunci companiile care nu sunt cunoscute in Romania vor avea destul de mult de suferit, fiind in pericolul de a nu atinge o cota de piata satisfacatoare. Se pare ca totusi ele si-au facut bine temele inainte de intrarea pe piata romaneasca. Fiecare dintre cele trei companii si-au ales cate un sustinator bine cunoscut in tara.

Prima venita, Aegon, una dintre cele mai puternice companii de asigurari de viata si pensii din Europa a ales sa se alieze cu Banca Transilvania, o banca de top cu un brand foarte cunoscut in Romania. Noua companie de pensii constituita, BT Aegon, este controlata in mod egal de catre cei doi parteneri si tinteste un loc intre primele cinci companii de administrare a pensiilor private obligatorii. Pentru realizarea acestuia se va folosi forta de vanzari si brandul Bancii Transilvania, reteaua de asiguratori a companiei BT Asigurari, precum si alte canale alternative. "Am studiat piata romaneasca in ultimii trei-patru ani si am asteptat reforma sistemului de pensii. Suntem incantati ca putem materializa intentia noastra de a patrunde pe piata din Romania, alaturi de un partener puternic si cu reputatie, asa cum este Banca Transilvania”, declara la inceputul anului Gabor Kepecs, directorul general al Aegon pentru Europa Centrala si de Est. 

Grupul Prva, cel de-al doilea competitor strain, este lider pe piata furnizorilor de pensii facultative si obligatorii in Slovenia si Sud-Est-ul Europei. Compania studieaza piata romaneasca de trei ani, in asteptarea reformei pensiilor. Pentru a compensa lipsa de cunoastere a brandului Prva, slovenii au facut echipa cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care participa cu o cota de 20%. Astfel, compania „Prima Pensie” constituita in Romania, va beneficia de renumele BERD impreuna cu care tinteste 10% din piata pensiilor private obligatorii. "Batalia pentru atragerea de asigurati se va da in prima perioada a intervalului de patru luni stabilit de statul roman si va fi decisiva pentru situarea pe piata. Experienta pe care o avem in alte state ne-a aratat ca pozitia dobandita initial tinde sa se pastreze pe o perioada indelungata", declara directorul general al Prva Group, Alenka Znidarsic Kranjc.

Ultimul competitor strain, AG2R Prevoyance, si-a facut aparitia in sistem oarecum surprinzator, in al unsprezecelea ceas. AG2R este unul dintre cele mai mari grupuri franceze de asigurari si pensii. Compania a fost creata cu mai bine de 50 de ani Franta, ca asociatie de organizatii patronale si sindicale avand ca scop asigurarea pensiilor. Nu este de mirare atunci ca pentru a se face cunoscuta participantilor la regimul de pensii, societatea a ales sa incheie parteneriate cu sindicatele autohtone. Unul dintre parteneriate ar fi acela cu Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa care va detine o participatie de 3% din compania AG2R Fond de Pensii. Gilles Sohm, directorul general al companiei a declarat ca pana in momentul de fata nu a fost finalizat inca niciun parteneriat, fiind inca in negocieri. “Este firesc, pentru ca asta este natura noastra, lucram la niste parteneriate cu partenerii vietii sociale si economice din Romania. Nu ma voi exprima asupra acestor acorduri atata timp cat ele nu au fost inca semnate, insa suntem pe calea cea buna”, spune Sohm.

Startul pensiilor private obligatorii se va da pe 17 septembrie. La sistem vor fi obligati sa adere toti salariatii care implinesc 35 de ani pana la sfarsitul acestui an, iar cei cu varste cuprinse intre 35 – 45 de ani ar putea sa se inscrie optional. In timp ce primii au la dispozitie doar o perioada de patru luni (17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008) pentru a decide la care fond administrat privat vor adera, cei cu varsta de pana la 45 de ani pot adera in orice moment in urmatorii ani, cu conditia sa nu depaseasca limita celor 45 de ani. 

Cosmin Meleaca
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos