Ce arata datele pe sistem bancar: bancile transfera costurile clientilor. Ce spun bancherii

Ce arata datele pe sistem bancar: bancile transfera costurile clientilor. Ce spun bancherii

Costurile administrative ale bancilor, de la salariile angajatilor pâna la chiriile pentru sediile unitatilor teritoriale, continua sa aiba una dintre cele mai mari ponderi in dobânda creditelor, de circa 4%. Bancile nu s-au restructurat pe masura crizei si au transferat acest cost si clientilor bun-platnici. Asa cum spunea seful BNR. Bancile au continuat sa includa

Costurile administrative ale bancilor, de la salariile angajatilor pâna la chiriile pentru sediile unitatilor teritoriale, continua sa aiba una dintre cele mai mari ponderi in dobânda creditelor, de circa 4%. Bancile nu s-au restructurat pe masura crizei si au transferat acest cost si clientilor bun-platnici. Asa cum spunea seful BNR. Bancile au continuat sa includa in costul creditelor, in al treilea trimestru din acest an, o marja de 3,8 puncte procentuale pentru a-si acoperi costurile administrative, procentul fiind in scadere cu doar 0,2 puncte procentuale fata de 2009.

Ce spun bancherii?

Ieri, Dan Pascariu presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, scria in acelasi ziar opinia sa cu privire la declaratia guvernatorului Mugur Isarescu,  "pasarea" costurilor  catre clienti. Ce spunea domnia sa?  "Costurile administrative ale bancilor au scazut din 2008 pâna in prezent cu circa 9,4% (de la 4.280 mil. lei la circa 3.650 mil. lei estimat la sfârsitul anului 2011) in conditiile in care bilantul total al bancilor a crescut in aceeasi perioada cu aproape 10% (de la 313 mld. lei in 2008 la 343 mld. lei in prezent).

Datele BNR

Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa "paseze" clientilor costurile pro­-ve­nite din organizarea ineficienta a activitatii si evalua­rea gresita a riscului, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Bancherii au fost destul de blânzi când au ajustat costurile interne, invocând necesitatea mentinerii potentialului de dezvoltare, pentru momentul când piata isi va reveni. si astfel au transferat o parte din costurile interne catre clientii existenti, bun-platnici. Infrastructura industriei bancare a atins apogeul in 2008, când retelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale si agentii, in care lucrau peste 71.600 de angajati. in luna septembrie din acest an, numarul de unitati teritoriale a coborât cu doar 7%, la 6.071, iar numarul salariatilor a coborât la 66.519, conform datelor BNR.

Ce platim cel mai mult

Cea mai mare pondere in costul creditului o reprezinta insa costul cu riscul (raportul din­tre cheltuielile cu pro­vi­zioa­nele si soldul credi­te­lor), care ajunge sa repre­zinte 4,6 puncte pro­centuale din do­bân­da la cre­dite. Marja aferenta costului de risc a urcat de la 4 punc­te procentuale, cât era in 2010.

Analiza integrala a costurilor incluse in dobanda pe care clientul o plateste bancii, in ZF

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos