credius.ro

Ce aleg pentru credit: dobanda fixa sau variabila?

17 ianuarie 2006

Mizez pe o dobanda fixa, tragand speranta ca indicatorii monetari interni si internationali (Libor, Euribor, Bubor) nu vor scadea, sau aleg o dobanda variabila si astfel ma aliniez la tendintele pietei? Aceasta este una dintre intrebarile la care se gandeste orice client in momentul "vizionarii" ofertelor de creditare - mai ales cand este vorba de un imprumut pentru locuinta, unde investitia este substantiala. O solutie ar putea fi dobanda combinata.

Riscurile dobanzii fixe

De regula, dobanda fixa este mai mica decat cea variabila, fapt ce o face mai atractiva! Insa aceasta nu se va schimba pe toata perioada de rambursare a imprumutului. Cum creditele ipotecare se intind chiar si pe 30 de ani, incepi sa te intrebi daca este cu adevarat mai avantajos sa accesezi un imprumut cu dobanda fixa. Pentru ca exista riscul ca in viitor, dobanda variabila sa fie cu mult mai mica decat cea fixa. Daca ai ales aceasta varianta trebuie sa fii constient ca iti asumi un risc enorm.

Astfel fiind prezentate lucrurile, este o solutie accesarea unui credit cu dobanda fixa? Se prea poate - cred majoritatea specialistilor de pe piata bancara, insa numai pe termen scurt si mediu (maximum 5 ani).

Dobanda combinata te poate pune in avantaj

Ce ne facem insa in cazul creditelor pentru locuinta, care au perioade de rambursare cuprinse intre 10 si 30 de ani? Bancile au incercat sa gaseasca o solutie pentru aceasta problema, lansand asemenea produse cu dobanda fixa numai pentru prima parte a intervalului de rambursare (2 - 5 ani), dupa care dobanda devine variabila. Cu alte cuvinte, te bucuri de o dobanda fixa (mai avantajoasa decat cea variabila) la inceput, dupa care te raportezi la piata.  

Astazi, multe dintre banci promoveaza dobanzi fixe egale cu cele variabile - sau chiar mai mici. Un exemplu graitor, este dobanda fixa de la Volksbank de doar 7% pentru creditul in euro. O dobanda foarte buna, tinand cont ca exista pe piata dobanzi variabile de 10% (Banca Transilvania, Daewoo Bank).

Previziunile pentru viitorul apropiat dau ca sigura majorarea tuturor indicatorilor monetari interni si internationali (Libor, Euribor si Bubor) la care se raporteaza bancile atunci cand stabilesc dobanzile pentru credite. Astfel, tendinta de crestere va fi urmata invariabil si de dobanzile la imprumuturi.

In aceasta situatie, cei mai avantajati, in prezent, sunt cei care au luat credite in 2005 cu dobanda fixa, anul acesta putandu-se uita pasivi la dobanzile variabile care, conform previziunilor, vor creste usor.

Cu dobanda variabila te "supui" fluctuatiilor de pe piata

Cine poate garanta insa ca tendinta de majorare a indicatorilor monetari interni si internationali se va pastra? Cine poate sti daca nu cumva, in viitor, acestia vor urma un trend descendent, ceea ce va face ca dobanzile la credite sa scada? Daca acest ultim scenariu s-ar adeveri, atunci cei care au ales sa se imprumute acum cu dobanda fixa vor plati mai mult decat cei care au mizat pe dobanda variabila.

Pentru a simplifica lucrurile, se poate spune ca cei care mizeaza pe dobanda variabila merg in pas cu piata si cu fluctuatiile acesteia: platesc mai mult daca indicatorii monetari cresc sau mai putin daca acestia urmeaza un trend descendent.

Parerea specialistului

Bogdan Mihoc, Directorul Trezoreriei HVB Bank: - "Judecata potrivit careia dobanda fixa este viitorul reprezinta un adevar relativ. In primul rand, dobanda fixa include un cost suplimentar de lichiditate fata de dobanda variabila, cost care nu este de neglijat. In cazul euro, dobanzile sunt la un minim istoric, iar, din aceasta perspectiva, fixarea dobanzii este justificata. Aceasta se poate face ori direct, printr-un credit cu dobanda fixa (in cazul in care banca are un asfel de produs in portofoliul sau), ori printr-un credit cu dobanda variabila (eventual existent) si tranzactionarea unui IRS (Interest Rate Swap), care schimba dobanda din variabila in fixa. In cazul leului, se asteapta ca dobanda sa scada, deci fixarea dobanzii nu este justificata, iar un IRS pe leu ar fi prea scump in conditiile de piata emergenta din Romania.".

Gabriela Dinu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro