credius.ro

Ce aduce 2007 in sitemul bancar? 21 de banci radiate si 36 active

19 decembrie 2006

Momentul integrarii, 1 ianuarie 2007, gaseste sistemul bancar romanesc cu 21 de banci comerciale radiate din Registrul Bancar, in urma unor fuziuni, schimbari de actionariat sau falimente si cu 37 de banci comerciale active, din care 26 de banci straine si sase sucursale de banci straine.

Intre bancile radiate figureaza nume rasunatoare, care au provocat scandaluri financiare de proportii. intre acestea Banca Columna a carei autorizatie de functionare a fost retrasa in anul 2000 (prin Hotararea Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/22.06.2000, publicata in MO nr.294/28.06.2000) avand la baza o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost respinsa contestatia bancii Columna impotriva Hotararii CA al BNR de retragere a autorizatiei.

Hotararea a devenit astfel irevocabila si a fost deschisa procedura de faliment, lichidator fiind desemnat Pricewaterhouse Coopers. Deponentii, in majoritate persoane juridice, nu si-au mai putut recupera banii.

O alta banca al carei faliment a generat unde de soc in sistemul bancar, in 1999, a fost Banca Romana de Comert Exterior a carei radiere s-a produs dupa ce autorizatia de functionare a acesteia a fost retrasa prin Hotararea BNR din 31 iulie 1999.

Banca a fost radiata din Registrul Comertului la 21 octombrie 1999, in urma fuziunii prin absorbtie cu Banca Comerciala Romana S.A. a Diviziei Valutare a Bancorex, solutie gasita la acea vreme pentru a salva contractele de export in derulare si importurile de combustibili.

Un nume la fel de rasunator, Banca Turco Romana, figureaza, de asemenea, pe lista bancilor radiate, dar care nu au mai returnat niciodata integral banii clientilor lor.

Autorizatia de functionare a acesteia a fost retrasa printr-o hotarare a CA al BNR pe 30 aprilie 2002, in urma unei sentinte civile irevocabile a Tribunalului Bucuresti privind declansarea falimentului bancii. Lichidator a fost desemnat Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, persoanele fizice putand recupera pana la 3.000 de dolari, indiferent de valoarea depozitului. Pierderile pentru unele firme cu conturi deschise la BTR s-au ridicat si la 10 milioane de dolari. Oficiali din conducerea bancii au incercat sa scoata ilegal din tara, inainte de declansarea falimentului, 400.000 de dolari in cash. in urma unui control facut de politia de frontiera la Aeroportul Baneasa, banii au fost confiscati, fara ca managerul turc sa fie arestat.

Banca Romana de Scont este o alta institutie financiara controversata radiata din Registrul Bancar. Banca a functionat pana la 23 septembrie 1999 sub denumirea "Banca Comerciala ASTRA S.A.". Autorizatia de functionare a fost retrasa prin Hotararea BNR nr.21/28.02.2002, prin care s-a declansat procedura de faliment, in urma sentintei civile irevocabile a Tribunalului Brasov. Pagubitii la aceasta banca au fost in special firme private.

Un alt faliment rasunator este si Banca Internationala a Religiilor, unde marii pagubiti au fost persoanele fizice. Aceasta banca a functionat pana la 15 martie 1994 sub denumirea "Banca Interconfesionala Romana" S.A. Dupa intrarea bancii in incapacitate de plata, BNR a depus, pe 29 iunie 2000, cererea de declansare a procedurii falimentului bancii, si i-a retras calitatea de banca participanta la decontarea finala a operatiunilor cu valori mobiliare compensate de Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare a Valorilor Mobiliare si respectiv de Bursa de Valori Bucuresti. Majoritatea persoanelor pagubite au fost persoane fizice, care nu si-au mai recuperat banii.

Banca Albina, de la care pagubitii nu au mai putut recupera sumele depuse, figureaza si ea pe lista bancilor devalizate. Autorizatia de functionare a acesteia a fost retrasa pe 13 mai 1999, iar prin sentinta civila din 25 mai 1999, pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia comerciala a fost admisa cererea BNR privind declansarea procedurii de faliment.

Un alt faliment rasunator este cel al Bankcoop, care pana la 21 decembrie 1998 a functionat sub denumirea Banca de Credit Cooperatist Bankcoop S.A. Prin sentinta civila din 8 februarie 2000, pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia Comerciala, s-a declansat procedura falimentului bancii.
intre bancile cu probleme si salvate prin achizitii de ultim moment se afla Dacia Felix.

in perioada 20 martie 2001 - 20 iunie 2001 autorizatia de functionare a bancii a fost revocata potrivit prevederilor art.5 din Normele BNR nr.10/2000 privind deschiderea de catre BNR a contului tip banca in faliment.

In urma incheierii civile nr.1436/C/14.06.2001 a Tribunalului Cluj- Sectia Comerciala si Contencios Administrativ, prin care s-a dispus inchiderea procedurii judiciare de faliment a debitoarei Banca Dacia Felix SA, s-a decis procedura de reorganizare judiciara, iar printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului din 2001 privind reglementarea creantelor BNR si CEC fata de Banca Dacia Felix SA s-a procedat la restituirea autorizatiei de functionare. Banca a functionat pana la 30 august 2006 sub denumirea EUROM BANK S.A, care a fost cumparata de Bank Leumi din Israel, devenind Bank Leumi Romania.

Nova Bank, un recent faliment cu surdina, demonstreaza ca sistemul bancar
pe ansamblul sau este consolidat, iar falimentul unei banci nu mai provoaca socuri resimtite la nivel macro, cum au fost cele provocate de Bancorex sau BTR. Autorizatia de functionare a Nova Bank a fost retrasa de BNR pe 9 august 2006. Pana la 10 decembrie 2002 Nova Bank a functionat sub denumirea Banca Comerciala "Unirea" S.A.

 

Sursa:Rompres

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro