credius.ro

Ce a urmarit Banca Nationala prin ultimele decizii

7 ianuarie 2009

Mentinerea dobanzii cheie de catre BNR semnaleaza existenta unor incertitudini, legate inclusiv de evolutia preturilor administrate, dar o prima scadere a dobanzii este posibila in prima jumatate din 2009, in timp ce pastrarea rezervelor minime la 18% are un rol in sustinerea leului, spun analistii. "Ma astept la o reducere graduala a dobanzii de politica monetara in primul semestru al acestui an si este posibil sa vedem un nivel sub 10% al dobanzii cheie la jumatatea anului. O solutie ar fi fost reducerea de pe acum a dobanzii, cu rol de semnal", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Domnia sa a adaugat ca, pe de alta parte, mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an semnaleaza existenta unor incertitudini, inclusiv legate de evolutia preturilor administrate, in cazul carora a inceput sa se discute despre noi majorari. "Investitorii internationali nu ar fi privit cu ochi buni o reducere a dobanzii, dar aceasta este singura sansa pentru continuarea finantarii. Nu cred ca suntem o economie care sa poata functiona normal cu un avans al creditului de o singura cifra", a mai spus Anghel. Economistul-sef al BCR anticipeaza o noua scadere a rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei cu doua puncte procentuale, pana la 16%, posibil in primele trei luni din 2009.

De asemenea, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca BNR va reduce dobanda cheie la 10% si rezervele minime la pasivele in lei la 16% in prima jumatate a acestui an. "Cred ca abordarea prudenta a BNR se justifica si prin faptul ca urmatoarea sedinta de politica monetara este aproape, in februarie", a completat el.

Dobanzile din piata trebuie recuplate dobanzii de politica monetara

Directorul de investitii al Interamerican, Radu Craciun, subliniaza ca dobanda de politica monetara are mai mult un rol simbolic in prezent, in conditiile in care dobanzile din piata sunt, de ceva vreme, decuplate de aceasta. "Cred ca, in urmatoarele luni, BNR va actiona mai intai sa scada dobanzile din piata, prin cresterea lichiditatii, astfel incat sa le recupleze treptat dobanzii cheie. Astfel, nu ma astept la o reducere a dobanzii de politica monetara mai devreme de urmatoarele 3 - 5 luni", a declarat el, pentru NewsIn.

Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank, apreciaza ca banca centrala va astepta a doua jumatate a acestui an pentru a reduce dobanda de politica monetara, in prezent fiind necesare semnale concrete din partea Guvernului, pe partea de politica fiscala.

O noua scadere a RMO la pasivele in lei ar putea preceda taierea dobanzii cheie

Pal considera ca reducerea rezervelor minime obligatorii era o masura necesara pentru a acoperi nevoia de lichiditate, in conditiile in care "BNR a revenit, in octombrie, la pozitia de creditor net al sistemului bancar, iar Ministerul Finantelor si-a propus sa vanda titluri de stat de 4 miliarde lei in ianuarie". Potrivit oficialilor BNR, pozitia de creditor sau debitor net a institutiei prezinta o anumita relativitate, in conditiile in care volumele atrase si injectate in piata de catre banca centrala variaza de la o perioada la alta, in functie de necesarul de lichiditate.

"Au fost diferite semnale ca relaxarea politicii monetare nu va incepe prin reducerea dobanzii cheie, ci prin taierea rezervelor minime obligatorii. Pe de alta parte, ne asteptam ca temperarea inflatiei sa se reflecte in a doua jumatate a anului si, pentru a avea rata dobanzii reale stabile, este posibil ca dobanda cheie sa fie coborata dupa primele sase luni", a mentionat Pal.

Craciun spune ca mentinerea RMO la lei semnaleaza ca BNR doreste sa pastreze inca nivelul ridicat al dobanzilor din piata interbancara, in conditiile in care o relaxare a acestora ar avea un impact negativ asupra cursului de schimb, care deja a atins maximul ultimilor 4 ani.

Cursul de referinta afisat marti de banca centrala, de 4,0629 lei/euro, reprezinta un nou maxim al ultimilor patru ani si douaa luni. Moneda nationala nu a mai atins acest nivel din 8 noiembrie 2004, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,0659 lei/euro. Moneda nationala a inchis sedinta valutara la aproximativ 4,06 lei/euro, pe o piata linistita, fara sa reactioneze la decizia BNR.

"Probabil ca banca centrala a vrut sa transmita mesajul ca lichiditatea din piata este de ajuns, iar, in caz de nevoie, o va sustine prin facilitatea de credit. in plus, urmatoarea sedinta de politica monetara este in februarie, iar o luna nu este o perioada atat de lunga incat sa apara probleme de finantare", considera Pal.

Economistul Radu Craciun ia in calcul chiar si o reducere a RMO pentru pasivele in valuta, posibil chiar in prima jumatate a lui 2009, in conditiile in care bancile vor avea nevoie de aceste resurse, in contextul reducerii finantarii externe. Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca o reducere a RMO pentru pasivele in valuta este exclusa, o astfel de masura diminuand suplimentar rezervele valutare ale Romaniei.

"Temerea BNR in cazul rezervelor la pasivele in valuta este legata de nivelul rezervelor valutare, care si asa este de asteptat sa scada, din cauza reducerii finantarii externe", a spus analistul, pentru NewsIn. Reprezentantii bancilor, precum si cei ai BNR, au anuntat ca o prima reanalizare a regulamentului privind creditarea populatiei ar putea avea loc in ianuarie 2009, in sensul relaxarii conditiilor de acordare a imprumuturilor ipotecare. Dumitru spune ca incetinirea creditarii, in ultimele luni, nu a venit din aplicarea noului regulament, mai restrictiv, ci din reducerea finantarii disponibile pentru banci.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR va avea loc pe 4 februarie 2009, cand oficialii bancii centrale vor discuta si raportul trimestrial asupra inflatiei. BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% pana la 10,25% pe an de la sfarsitul lui octombrie 2007 pana la finalul lui iulie 2008. in ultimele doua sedinte din 2008, banca centrala a mentinut dobanda cheie, insa pe 30 octombrie a decis coborarea nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, pana la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, pentru a ridica nivelul lichiditatii din piata.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro