credius.ro

Ce a facut BRD in 2010 si ce asteapta de la 2011

14 februarie 2011

In anul 2010, activitatea BRD s-a situat la un nivel satisfacator, chiar daca mediul ecnomic a fost unul nefavorabil si in urma diferitelor masuri de ajustare luate in scopul diminuarii deficitului bugetar, au anuntat astazi reprezentantii institutiei de credit. "Am luat masurile necesare pentru ca macroechilibrele bancii sa se pastreze. Cheltuielile generale au fost tinute sub control cu strictete, la nivel comercial am insistat pe valorificarea la maximum a sinergiilor dintre liniile noastre de business astfel incat am reusit sa compensam partial scaderea cererii. Si in 2011 vom folosi aceleasi mecanisme a caror functionare am verificat-o in ultimii doi ani si ne vom adapta in cazul in care vor avea loc evolutii care vor depasi anticiparile noastre", a spus Guy Poupet, presedinte - director general al BRD.

 

Venitul net bancar a crescut pana la 3.687 milioane RON in cursul anului 2010, cu 2% mai mult decat la finalul anului 2009. Cheltuielile generale au fost strict monitorizate, ceea ce a condus la o scadere a acestora cu 6%, in comparatie cu anul precedent. Profitul brut din exploatare a atins 2.245 milioane RON la 31 decembrie 2010, in crestere cu 8% fata de sfarsitul anului precedent.

 

 Depozitele clientelei au crescut cu 2% fata de 2009, pana la 29,8 miliarde RON, iar volumul total al creditelor acordate clientelei era, la 31 decembrie 2010, de 34,5 miliarde RON, in scadere cu 1% fata de sfarsitul anului anterior. Structura creditelor pe categorii de clienti a ramas neschimbata in raport cu anul 2009, 48% din totalul imprumuturilor fiind acordate persoanelor fizice, iar 52% companiilor. Evolutia volumului creditelor a fost influentata de cererea extrem de scazuta, in special pe piata persoanelor fizice, in ciuda stimularii cererii prin intermediul unor dobanzi scazute la creditele pentru consum. "Principalul motor al creditarii a fost reprezentat in 2010 de piata marilor clienti, corporatii private sau entitati publice si comunitati locale", a explicat Guy Poupet.

 

Veniturile nete din comisioane au scazut cu 4% in conditiile scaderii volumului operatiunilor, in timp ce veniturile nete din dobanda au crescut cu 13%. Costul net al riscului a cunoscut o crestere importanta din cauza conditiilor economice actuale si a unor elemente tehnice cum ar fi reevaluarea garantiilor colaterale. Potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei, nivelul creditelor neperformante ale BRD se situeaza sub media sistemului bancar, la 9,13% fata de 11,85%.

 

Investitiile realizate de banca in 2010 s-au situat la un nivel de 130 milioane RON, dintre care aproape jumatate in domeniul IT. Profitul net al grupului, care include si rezultatele obtinute de filialele BRD Sogelease si BRD Finance, este de 533 milioane RON (127 milioane EUR). In ceea ce priveste profitul net al bancii, acesta se ridica la 501 milioane RON (119 milioane EUR).

 

Baza de clienti a ramas solida, numarand aproape 2,5 milioane de clienti. Reteaua bancii numara, la 31 decembrie 2010, 937 unitati, cu 7 mai mult decat la finalul anului 2009. Numarul angajatilor a inregistrat o usoara crestere in 2010, fiind de aproape 9.200 la nivelul intregului grup BRD.

 

"In contextul unui an 2010 dezamagitor pentru economia romaneasca, rezultatele obtinute de banca traduc o buna capacitate de rezistenta si mai ales soliditatea BRD. Abordam anul 2011 cu incredere, pentru ca ne bazam atat pe forta noastra, cat si pe sprijinul bancii mama, scenariul pe care il luam in considerare cuprinzand o ameliorare moderata a conjuncturii economice. Consideram ca 2011 va ramane totusi un an dificil, in special in ceea ce priveste nivelul ridicat al costului net al riscului. Ramanem pe de alta parte increzatori in faptul ca, pe termen lung, Romania ar trebui sa-si reia cresterea economica sustinuta si durabila", a conchis seful BRD.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro