Cazurile de fraude in dauna bancilor s-au dublat

Cazurile de fraude in dauna bancilor s-au dublat

Casa de avocatura Danila, Petre& Asociatii a inregistrat o intensificare a numarului de dosare privind fraudele in dauna institutiilor financiare in anul 2010 comparativ cu anul 2009, bazate in special pe dezvoltarea locala a retelelor de infractori, adesea organizati in grupuri foarte complexe, cuprinzand notari publici, avocati si functionari publici, se precizeaza intr-un comunicat de

Casa de avocatura Danila, Petre& Asociatii a inregistrat o intensificare a numarului de dosare privind fraudele in dauna institutiilor financiare in anul 2010 comparativ cu anul 2009, bazate in special pe dezvoltarea locala a retelelor de infractori, adesea organizati in grupuri foarte complexe, cuprinzand notari publici, avocati si functionari publici, se precizeaza intr-un comunicat de presa al casei de avocatura.

Danila, Petre& Asociatii a oferit consultanta pana in prezent pentru 200 de cauze penale, in care sunt investigati sau in curs de judecata peste 350 de persoane fizice si juridice, pentru fraude comise in dauna unor institutii financiare. La nivelul acestor cazuri se poate discuta de o suma de aproximativ 20 milioane de euro, suma ce reprezinta prejudiciul cauzat partilor vatamate din dosare, respectiv institutiilor financiare.

„Desi autorii fraudelor sunt tot mai inventivi si uneori se constituie in grupuri infractionale, ceea ce face ca depistarea activitatii infractionale si sanctionarea persoanelor vinovate sa nu fie intotdeauna usor de realizat, casa noastra de avocatura a reusit inca din faza investigatiilor, in foarte multe situatii, recuperarea bunurilor finantate sau impiedicarea instrainarii de catre autori a garantiilor constituite pentru obtinerea finantarii.”, spune Luminita Danila, Senior Partner Danila,Petre&Asociatii.

Danila,Petre&Asociatii avertizeaza ca adesea se utilizeaza documente contabile false, care fac dovada „unei bonitati extraordinare” a persoanei care obtine prin frauda finantarea. Alaturi de documente contabile ce induc ideea de bonitate extrema, infractorii prezinta adesea, in acelasi scop, inscrisuri false similare instrumentelor specifice bancare (scrisori de garantii bancare emise de alte banci cunoscute, certificate de depozite bancare, acreditive bancare). Dosarul de obtinere a finantarii este abil prezentat ofiterilor de credit, adesea infractorii actioneaza in coautorat, se prezinta in numar sporit la banca, utilizand calitati mincinoase, denumiri complexe in limba engleza, astfel incat impresia lasata institutiei finantatoare sa fie una a unei „serioase corporatii”.

“Pe langa analiza clasica de dosar, institutiile de credit/financiare bancare si nebancare ar trebui sa verifice cu maxima atentie realitatea si valabilitatea titlurilor de proprietate pentru bunurile ce se achizitioneaza urmare a creditarii sau pe care le finanteaza, cat si pentru cele ce sunt oferite ca si garantii reale mobiliare sau imobiliare. Efectuarea unui due dilligence care sa confirme/infirme realitatea si valabilitatea titlurilor de proprietate, de catre o casa de avocatura specializata, mai inainte de aprobarea creditului/finantarii, reduce riscul fraudarii! Se poate merge chiar si pe firul verificarilor de tip „internet research” intrucat de multe ori se pot depista articole in presa despre persoana care incearca sa obtina finantare.” a continuat Luminita Danila.

„Din pacate, legea nu ofera o enumerare exhaustiva a fraudelor in dauna institutiilor financiare. Reglementarea inselaciunii in Codul penal –art 215- permite insa organelor de urmarire penala sa incadreze in aceasta infractiune diferitele activitati cu caracter infractional, desfasurate de persoanele fizice sau juridice in dauna institutiilor de la care obtin in mod fraudulos finantari. De aceea recomandam institutiilor financiare sa fie extrem de precaute si daca sesizeaza cea mai mica neregula sa apeleze la avocati specializati, cu expertiza in domeniu, care pot sa evite foarte multe neplaceri cauzate respectivei institutii ” a incheiat Luminita Danila . Cazurile de infractiuni in dauna institutiilor financiare bancare si nebancare reprezinta 12 % din totalul cifrei de afaceri a casei de avocatura Danila,Petre& Asociatii.

Casa de avocatura Danila, Petre &Asociatii, constituita in anul 2003, este una dintre societatile de avocatura de referinta din Romania. Partenerii fondatori ai Casei de Avocatura au peste 15 ani de experienta in domeniu, experienta dobandita prin prestarea serviciilor profesionale catre clienti. Grupul de Firme “Danila, Petre si Asociatii” ofera o gama completa de servicii juridice, precum si audit financiar-contabil si servicii de recuperare creante.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos