credius.ro

Cati romani scapa anul acesta din Biroul de Credit

20 martie 2008

Anul acesta a inceput cu vesti bune pentru clientii bancilor care au contractat un credit si au inregistrat restante la plata ratei mai mari de 30 de zile. Incepand de la sfarsitul lui februarie, perioda de stocare a informatiilor referitoare la rau-platnicii inscrisi pe listele Biroului de Credit a fost redusa de la 5 la 4 ani. In aceste conditii, restantierii care au  intrat primii in evidenta Biroului de Credit vor fi scosi de pe aceste listele incepand din aceasta vara, cand se implinesc 4 ani de la inceperea activitatii institutiei, 16 august 2004.

In a doua jumatate a acestui an este posibil ca un numar de 100.000 de clienti rau-platnici sa fie stersi din datele Biroului, acestia urmand sa aiba un “cazier” de plata a ratelor curat. Potrivit datelor prezentate la inceputul lui 2005 de presedintele Biroului de Credit, Serban Epure, la finalul lui 2004 baza de date a institutiei cuprindea aproape 200.000 de persoane cu restante de peste 30 de zile, dintre acestia jumatate fiind activi, adica inregistrasera restante in ultima luna. Restul sunt persoane care fusesera anterior raportate la Birou cu intarzieri la plata creditelor. In aceste conditii, orice client care a ajuns in Biroul de Credit in 2004 si si-a achitat restantele, iar in urmatorii 4 ani nu a mai inregistrat nici un incident de plata, va scapa anul acesta de eticheta de rau-platnic.

“Noile reglementari stabilesc ca termenul de stocare a tuturor informatiilor din baza de date a Biroului de Credit este de  4 ani, fie ca sunt de natura pozitiva sau negativa. Acest termen se calculeaza incepand cu data ultimei inregistrari transmise la Biroul de Credit pe contul respectiv. Avand in vedere ca cele mai vechi inregistrari pe un cont sunt cele de la inceputul functionarii sistemului (16 august 2004), rezulta faptul ca acele conturi transmise in data de 16 august 2004, pentru care nu au mai fost transmise ulterior alte inregistrari, vor fi sterse sau anonimizate in data de 16 august 2008”, ne-a declarat presedintele Biroului de Credit Serban Epure.

Biroul de Credit va da note clientilor din toamna

Pe de alta parte, seful Epure a precizat ca sistemul de scoring urmeaza sa fie lansat in ultimul trimestru al acestui an, Biroul de Credit aflandu-se in acest moment in faza de selectie a companiei care va furniza acest sistem. Scoringul presupune ca fiecare persoana inregistrata in Birou sa fie evaluata din punct de vedere al riscului de neplata si introdusa intr-o anumita categorie de risc, cu scopul de a usura decizia de creditare a bancilor. Practic, clientului i se va atasa un numar care, pe baza informatiilor anterioare, a comportamentului sau de plata anterior, o sa arate cate sanse exista ca persoana respectiva sa-si plateasca ratele la timp. Bancile vor avea posibilitatea sa ofere clientilor conditii de creditare si dobanzi mai bune sau mai restrictive, in functie de categoria de risc in care a fost incadrat solicitantul.

Conditia ca acest sistem de scoring sa fie implementat este ca un numar cat mai mare de banci sa furnizeze Biroului informatii pozitive, adica date despre intreg istoricul unui client, inclusiv al celor care nu au inregistrat restante. Potrivit lui Serban Epure, in prezent un numar de 21 de banci, cu o cota de piata cumulata de 83% pe piata de retail, si 6 IFN-uri transmit si primesc informatii pozitive. In total, la sistemul Biroului participa, cu informatii pozitive sau negative, 28 de banci, 7 societati de credit de consum si 2 companii de leasing.

Valoarea restantelor la creditele de retail s-a dublat

Ultimele date publicate de BNR arata ca volumul restantelor acumulate de persoanele fizice la rambursarea creditelor s-au dublat in ultimul an, ajungand la sfarsitul lunii ianuarie curent la aproximativ 582 mil. lei (155 mil. euro), fata de 294 mil. lei (78 mil. euro) in ianuarie 2007. Numarul rau-platnicilor cu restante la credite mai mari de 30 de zile a ajuns in ianuarie la 366.154. La inceputul anului trecut numarul persoanelor care au ramas in urma cu plata ratelor la banci era de 288.242, cu aproximativ 27% mai putin. In aceste conditii, valoarea medie a sumelor datorate de restantieri s-a majorat in perioada ianuarie  2007 – ianuarie 2008 cu aproximativ 56%, de la 1.019 lei/persoana, la 1.589 lei/persoana.
 
Cea mai rapida viteza de crestere au inregistrat restantele aferente creditelor in euro. La sfarsitului lunii ianuarie 2008, valoarea acestora era peste 23 mil.euro (88 mil. lei), in crestere cu aproximativ 147% fata de aceeasi perioada din 2007, cand volumul restantelor era de 9,3 mil.euro (aproximativ 35 mil. lei). In acelasi timp, restantele la creditele acordate in moneda locala constituiau aproximativ 492 mil. lei (131 mil.euro), in crestere cu 92 %, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cind se inregistrau restante in valoare de 255 mil. lei (68 mil.euro).

Ludmila Cucia

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 - 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro .
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro