Cati bancheri au parasit sistemul in primul trimestru

Cati bancheri au parasit sistemul in primul trimestru

Bancile din Romania si-au restrans in primul semestru reteaua teritoriala cu 225 unitati si au redus numarul salariatilor cu 1.145, ca urmare a continuarii declinului economic, care a stimulat tendinta bancilor de reducere a cheltuielilor, potrivit unui raport al BNR, publicat luni. "Din perspectiva numarului de unitati teritoriale, dar si a numarului de institutii de

Bancile din Romania si-au restrans in primul semestru reteaua teritoriala cu 225 unitati si au redus numarul salariatilor cu 1.145, ca urmare a continuarii declinului economic, care a stimulat tendinta bancilor de reducere a cheltuielilor, potrivit unui raport al BNR, publicat luni. "Din perspectiva numarului de unitati teritoriale, dar si a numarului de institutii de credit la 100.000 de locuitori, sistemul bancar din Romania continua sa se situeze sub media europeana", se precizeaza in "Raportul asupra stabilitatii financiare", publicat de BNR si citat de NewsIN.

 

Totodata, gradul de intermediere financiara, calculat pe baza ponderii activelor, creditelor si a depozitelor in PIB a bancilor care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, continua sa se situeze mult sub media UE si chiar sub valorile inregistrate de celelalte noi state membre.

 

Bancile cu capital austriac continua sa detina in activul agregat cea mai mare cota de piata (38,8%), fiind urmate de cele cu capital grecesc (15,5%), pe parcursul anului 2010 si in primul semestru al anului 2011, similar anului 2009. Capitalul grecesc ramane majoritar (30%) in randul bancilor cu capital strain, situat insa pe un trend descrescator. Acelasi trend este urmat si de reprezentantele capitalului austriac (21%) si francez (4,3%).

 

BNR precizeaza ca ponderea capitalului olandez in total capital strain a inregistrat o crestere semnificativa pe parcursul anului 2010 (pana la 15%), datorita suplimentarilor efectuate cu ocazia infiintarii in luna mai 2010 a filialei GE GarantiBank S.A. in anul 2010, singura modificare in structura sistemului bancar romanesc a constat in infiintarea, in luna mai, a GE Garanti Bank SA si preluarea de catre aceasta, prin transfer, a intregii activitati a sucursalei din Romania a GarantiBank International N.V.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos