credius.ro

Cat se castiga la ABN Amro, BRD, Banca Transilvania, OTP, ING, Alpha si Bancpost

18 septembrie 2007

Toate lumea stie ca cele mai mari salarii din economia romaneasca le au cei care lucreaza in banci. Statistic vorbind, salariul mediu in sistemul bancar este de aproximativ 4.000 lei brut si 3.000 lei net, valori cu mult peste castigurile din alte domenii. Ca de obicei insa, realitatea difera de datele statistice, intrucat multi dintre angajatii din banci castiga sub aceasta medie. Explicatia vine din diferentele semnificative dintre salariilor 'palmasilor' si cele ale managementului.

Pentru a vedea cat se castiga in banci am apelat direct la sursa, incurajand angajatii bancilor sa vorbeasca despre salarii pe www.cafeneauabancara.ro . Din comentariile bancherilor rezulta nemultumiri legate de nivelul de salarizare, diferente notabile intre castigurile oferite de banci, precum si volumul mare de munca.

Unul dintre primele comentarii vin de la un consilier persoane juridice la Bancpost, post pe care castigul lunar net este de 1.400 lei: „Momentan lucrez in Bancpost si sunt foarte nemultumita atat din punct de vedere a target-urilor cerute cat si din punct de vedere a salariului”. Mult mai buna se pare ca este situatia consilierilor pentru persoane juridice din ABN Amro, castigurile lunare ajungand in acest caz pana la 3.000 lei, dupa cum scrie unul dintre cei care ocupa un astfel de post la banca olandeza.

Nemultumiri sunt si la BRD, acolo unde un consilier dintr-o agentie sibiana se plange de salariul sau: 1.000 lei dupa 2 ani pe acest post. „Acum lucrez in alta banca si am 1.500 lei”, ne spune fostul angajat BRD. Acelasi salariu de 1.000 lei provoaca batai de cap si unei angajate Alpha Bank: „Lucrez peste 10 ore pe zi, tot ce presupune o banca - de la ordine de plata, plati valutare, cec-uri, bilete pana la credite, caserie etc - si am de mai bine de un an tot 980 lei. Uneori lucram si sambata, pe gratis, desigur”.

Un alt motiv de nemultumire tine de perioada in care poti avansa in post, considerata prea lunga. Este cazul ING Bank, unde un angajat din back-office spune ca avansarea pe salarii mai bune se face dupa ani buni de ucenicie pe nivelul de 'junior', o perioada cu mult mai mare decat la alte banci. „Lucrez la ING in back-office. Salariile sunt intre 1.400 si 1.800 lei pe junior si 1.800 – 2.500 pe senior. Aici nu poti fi insa senior decat dupa ani buni, nu ca in alte parti, unde dupa un an daca muncesti esti avansat senior”, scrie angajatul ING.

La OTP Bank pare ca lucrurile stau mai bine, aici metoda de remunerare fiind salariul fix plus un procent din realizari. „Eu lucrez la OTP si va asigur ca, in calitate de consilier credite persoane fizice, daca ai realizari pe langa 1.400 lei salariu net mai poti face inca un salariu pe luna. Bineinteles, aceasta inseamna ca nu te limitezi la a-ti indeplini doar targetul”, scrie cineva care lucreaza la OTP.

Un alt angajat al bancii maghiare remarca ecarturile mari dintre salariile obtinute pe functii diferite, dar mai ales pe cele pentru pozitii identice. Astfel, scrie aceste, un casier de la OTP Bank castiga intre 900 si 1.400 lei, un analist credite intre 1.600 si 2.000 lei, back officer 1.600 – 2.000 lei, administrator credite 1.600 – 2.200 lei, iar un relantionship manager 1.800-3.000 lei. 

Diferentele mari dintre castigurile managerilor si cele ale angajatilor „de rand” se observa foarte bine in grila de salarizare de la Banca Transilvania, oferita de un angajat al bancii. Astfel, salariul pentru un casier este in general 1.000 lei, al unui consilier persoane fizice 1.500 lei, consilier persoane juridice 2.000 lei, sef serviciu retail 4.000 lei, sef serviciu corporate 4.500 lei, analist corporate 3.000 lei, director operatiuni 5.000 lei, director adjunct 9.000 lei, in timp ce salariul unui director de sucursala creste pana la 17.000 lei.

Situatia este sintetizata de un alt comentator: „S-a format o falsa idee ca in banci sunt salarii mari. Or fi unele, dar putine. Si salarii mari au doar citeva persoane din banca, pe care le poti numara pe degete. Dar aceste persoane au de 10 -15 ori salarii mai mari decit restul si ridica astfel media. Iar la statisticile publice bancherii ies cu salariile cele mai mari pe tara...”

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro