Cat ne costa un credit prin telefon

Cat ne costa un credit prin telefon

Rapiditatea, operativitatea si comoditatea sunt la mare pret in zilele noastre. Creditul prin telefon beneficiaza de toate cele trei atuuri. Dar – pentru ca exista si un dar! – luxul costa. Bancile care ofera un astfel de produs (BCR, Banca Romaneasca si Bancpost) ne taxeaza dorintele imediate prin dobanzi si comisioane care le intrec pe

Rapiditatea, operativitatea si comoditatea sunt la mare pret in zilele noastre. Creditul prin telefon beneficiaza de toate cele trei atuuri. Dar – pentru ca exista si un dar! – luxul costa. Bancile care ofera un astfel de produs (BCR, Banca Romaneasca si Bancpost) ne taxeaza dorintele imediate prin dobanzi si comisioane care le intrec pe cele percepute pentru produsele obtinute prin clasicele drumuri batute la banca. …

Cele 3 banci care se bat pe acest segment de produse rapide au cam acelasi mod de a “convinge” clientul: executa un scoring si fac o pre-aprobare prin telefon iar mai apoi iti trimit curierul pentru a ridica formularele completate, iar in cele mai multe cazuri, suma imprumutata poate fi obtinuta in maxim o saptamana.

Ultima banca care a lansat un astfel de produs este Bancpost. Ultima dar poate cea dintai – am putea spune – daca ar fi sa ne luam dupa valoarea sumei oferite si dupa timpul record in care iti poti incasa imprumutul. Bancpost lasa o impresie placuta, demonstrand ca nu a lansat imprumutul doar pentru a-si largi portofoliul de produse…

Dar sa vedem ce am putea obtine de la Banca Romaneasca, BCR si Bancpost daca avem un salariu net de 900 RON, fara alte credite sau rate, inclusiv carti de credit sau facilitati de overdraft. Calculatia a fost efectuata pentru o perioada maxima de 5 ani, chiar daca in unele cazuri, mai exact la BCR, perioada de acordare este mai mare, pana la 10 ani. Am considerat ca pentru un credit de nevoi destinat unor achizitii modeste perioada aleasa este suficienta.

Bancpost ofera creditul… imediat!

Daca vrei un imprumut imediat cred ca ai o sansa la Bancpost. Deoarece aici ai posibilitatea sa iei creditul in aceeasi zi in care ai depus dosarul complet. O cerinta a bancii este perioada la ultimul loc de munca care nu poate fi mai mica de 3 luni. Dupa ce formezi 0800 110 200 (apel gratuit) sau 021.40.10.801 poti afla conditiile de creditare, fara perdea. Adica consiliera iti precizeaza comisoanele si dobanda, care difera, in functie de perioada de acordare.

Banca va poate oferi un imprumut in lei sau euro pe o perioda maxima de 5 ani. Suma imprumutata nu poate depasi 10.000 de euro (sau echivalentul in lei). Dobanda pentru un imprumut in lei este de 11,75%/an, iar pentru euro este de 11,50%/an. Pentru un venit de 900 RON pentru o perioada de 5 ani, consilierul bancii ne-a precizat ca suma maxima obtinuta prin creditul “Imediat” pe o perioada de 5 ani, poate fi de: 13.653 RON cu o rata lunara de 300 RON sau de 3.609 euro, cu o rata lunara de aproximativ 77 de euro. Din aceste sume trebuie sa scazi comisoanele: pentru euro, banca te taxeaza cu 287 de euro iar pentru lei cu 1.153 lei. Adica in mana vei avea: 12.500 RON sau 3.322 euro.

Cu ajutorul consilierului poti completa cererea de credit, prin telefon, iar cand decizi acesta va trimite un curier pentru a semna si verifica datele completate de el prin telefon si pentru a lasa un formular tip prin care vei face dovada veniturilor. Cand crezi ca esti gata, curierul revine pentru a ridica formularele si depune dosarul. Banca iti poate acorda un raspuns in aceeasi zi, daca acesta este favorabil urmand sa mergi sa ridici banii de la sucursala care-ti convine.

La BCR mergi pana la banca…

BCR iti ofera Divers Extra BCR. Detalii despre imprumut si un scoring se pot obtine apeland numarul 0801.0801.227. Creditul se acceseaza pe maximum 10 ani iar suma nu poate depasi 10.000 de euro (sau echivalent in lei). Dobanda revizuibila pentru imprumutul in lei este de 12% iar pentru euro banca iti percepe o dobanda anuala de 10,9%. Pentru o perioada de maxim 5 ani, banca iti acorda un imprumut de 10.000 RON sau 3.157 euro. Rata lunara in cazul creditului in lei este de 270 RON iar pentru cel in euro este 77 euro.

BCR te ajuta cu un scoring prin telefon si te indruma la sucursala cea mai apropiata de tine pentru a-ti ridica actele necesare completarii dosarului. Dupa rezolvarea acestor probleme, institutia iti accepta dosarul iar in maximum o saptamana te suna sa-ti ridici banii.

Banca Romaneasca a fost prima banca care a lansat un veritabil credit prin telefon

Banca greceasca lansa anul trecut un produs inovator: credit prin telefon. Cu ajutorul curierului trimis de banca intocmeai dosarul de credit si te deplasai la banca doar cand imprumutul era aprobat. Suni la 408.08.08 si obtii o pre-aprobare a creditului pe loc.

In timp, imprumutul a pierdut din farmec, deoarece banca nu a mai plusat si au aparut produse mai avantajoase. Spre exemplu, Banca Romaneasca iti ofera un imprumut de maximum de 5.000 de euro (echivalent lei), la jumatate fata de concurenta. Creditul se acorda doar in moneda nationala pe o perioada de 5 ani. Dobanda practicata este de 12,95 – fixa sau 13,95 variabila. Pentru o perioada maxima si un salariu net de 900 RON, institutia iti ofera maximum 10.900 RON (in mana) cu o rata lunara de 270 RON.

Comisioanele? Scump domnule, scump!!! Dincolo era mai ieftin…

Pe langa dobanda perceputa, cele trei banci te taxeaza si cu o serie de comisioane, parca pentru a contrabalansa avantajele certe de care se bucura creditul prin telefon. Din pacate, aceste comisoane nu pot fi trecute cu vederea.

La Bancpost, consiliera ne-a explicat ca acestea sunt in functie de perioada de rambursare. Adica in cazul unui credit in moneda europeana pe perioada maxima, banca va percepe un comision de acordare de 7,95% pentru imprumutul in lei iar la euro comisionul este de 8,50%,  ce se aplica o singuara data la acordarea imprumutului. Daca nu te grabesti sa-ti platesti rata la timp banca te penalizeaza cu dobanda + 5%, iar daca sefu’ schimba data salariului, si doresti o alta data scadenta, banca te penalizeaza cu inca 0,25%. Trebuie musai sa nu dai de bani si sa platesti in avans creditul deoarece banca te comisioneaza cu 5% din suma rambursata in avans.

BCR are comisioane mai mari la imprumutul in lei. Daca pentru un credit in euro platesti un comison de acordare de doar 10 euro, la cel in lei acesta este dublu – 20 euro (echivalent). Comisionul de acordare pentru ambele imprumuturi este de 0.3%. Banca percepe un nou comison – cel de urmarire riscuri – care pentru un imprumut in moneda natioanala este de 0,33% iar pentru cel "european" este doar 0,2%. Comisioanele de administrare (0,05%) si rambursare anticipata (pana in 3 ani – 3%, apoi mai mic) sunt identice pentru ambele tipuri de imprumut.

Banca Romaneasca va percepe un comision de analiza de 5 euro si unul de administrare de 2,5%. Alt cost impus este comisionul de negarantare, in valoare de 641 RON. Daca te gandesti sa rambursezi anticipat, comisionul aplicat este de 4%, iar daca intarzii cu plata lunara, se mai adauga 1,5% pe langa dobanda actuala.

Gabriela Dinu
gabriela.dinu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos