credius.ro

Cat de scrupuloase sunt bancile in analiza solicitantilor de credit

11 iunie 2008

Orice persoana care vrea sa ia un credit de la o banca va trebui sa treaca printr-o serie de verificari pentru a primi aprobarea imprumutului. Desi aceste proceduri de verificare sunt asemanatoare la toate bancile, unele institutii creditoare sunt mai „scrupuloase la datorie” decat altele atunci cand vine vorba de analiza clientului.

La Raiffeisen Bank, de pilda, verificarea este extinsa si asupra sotului sau sotiei solicitantului, dupa cum reiese din documentul privind procedurile de lucru ale bancii, publicat de ziaristul Dan Popa pe blogul sau. Astfel, banca efectueaza verificari la nivelul membrilor familiei solicitantului si, daca este cazul, al codebitorilor. Daca sotul sau sotia sunt inscrisi intr-o asa-numita 'lista neagra' a bancii sau sunt inregistrati cu restante in baza de date a bancii sau Biroul de Credit, atunci cererea de credit va fi respinsa.

Nu la fel de stricta este Credit Europe Bank (potrivit unui alt document publicat de Dan Popa), care nu deruleaza verificari si pentru sotul sau sotia solicitantului, ci numai pentru acesta sau codebitor. De asemenea, in atentia bancilor intra si angajatorul solicitantului, iar, in cazul Raiffeisen, si al „jumatatii” acestuia. Daca firma se afla in reorganizare judiciara sau faliment, nu a depus bilanturile in ultimii 2 ani sau in functie de situatia ei financiara, banca poate respinge cererea de credit.

Tinand cont de verificarile bancii, clientii ar trebui sa nu minta in legatura cu alte credite aflate in derulare pe care le au. Asta deoarece bancile pot afla toate informatiile din bazele de date ale Centralei Riscurilor Bancare, unde se inregistreaza toate imprumuturile de peste 20.000 de lei, si Biroului de Credit. Daca solicitantul este gasit cu rate nedeclarate, cererea de credit va fi respinsa. „In cazul in care in urma consultariii CRB s-a constatat ca solicitantul este inregistrat cu credite pe care nu le-a declarat, cererea de credit va fi respinsa si solicitantul va fi inscris in Lista Neagra a bancii”, se precizeaza in procedurile Raiffeisen.

In mod normal, bancile refuza clientii care inregistreaza restante la data solicitarii creditului sau ii obliga sa le achite. Daca aplicantii pentru credit vor fi gasiti cu restante mai vechi, acestia nu vor fi automat respinsi, decizia bancii depinzand de zilele de intarziere si valoarea restantei. Cei de la Credit Europe Bank accepta clientilor intarzieri de maxim 45 de zile la plata unor rate. De asemenea, banca poate finanta si persoane inregistrate cu restante curente in Biroul de Credit mai mici de 20 de lei. La randul lor, cei de la Banca Transilvania accepta clientii care avut intarzieri de plata mai mici de 60 de lei in ultimii doi ani.

O analiza atenta din partea bancilor se realizeaza in cazul in care adeverinta de venit arata o crestere a salariului. Este binecunoscuta practica unor clienti, in special angajati ai unor IMM-uri, de a solicita o majorare temporara a salariului, pentru a putea obtine de la banca sumele dorite. La Credit  Europe Bank, de exemplu, pe adeverinta sunt trecute ultimele trei salarii. Daca diferenta intre cele 3 este mai mare de 20%, banca il va lua in considerare pe cel mai mic. Daca aceasta diferenta poate fi justificata printr-o promovare, se va face o medie intre salarii. „Nu se accepta cresteri salariale mai mari de 100% in ultimile 6 luni. Exceptie fac situatiile in care majorarile de salariu sunt justificate de promovari care se incadreaza in evolutia fireasca in cariera (daca solicitantul de credit are posibilitati de promovare)”, precizeaza regulile Credit Europe Bank. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro