credius.ro

Cat de mult ii ingrijoreaza pe bancheri creditele in lei?

22 mai 2006

“Creditele in lei si-au luat-o in cap!”, avertiza guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, alimentand ideea ca BNR nu va sta cu mainile in san daca trendul ascendent se va pastra. ... Ce parere au bancherii despre ascensiunea creditelor in lei si care sunt efectele pe care le produce creditarea in lei pe piata romaneasca. In exclusivitate pentru BankingNews, Radu Gratian Ghetea, Constantin Cojocaru si Nicolaie Hoanta ... raspund intrebarii adresate de BankingNews: Ne ingrijoreaza creditele in lei???

“Bancile comerciale nu sunt ingrijorate deloc”, comenteaza Radu Gratian Ghetea

“Pe bancile comerciale nu le ingrijoreaza deloc creditele in lei. Pentru ca altfel nu ar da. Faptul ca bancile comerciale au posibilitatea de a da credite si creditarea in lei a crescut in ultima perioada arata ca de fapt sunt un mod de finantare pe care bancile comerciale il accepta. Chiar daca guvernatorul Isarescu a declarat ca “creditele in lei si-au luat-o in cap”, este modul dumnealui de a vedea acest lucru”, a declarat pentru BankingNews, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Presedintele Bancii Carpatica, Nicolaie Hoanta, intelege ingrijorarea BNR-ului

Presedintele Bancii Comerciale Carpatica, Nicolaie Hoanta, considera ca “din punct de vedere al BNR-ului si al realizarii menirii pe care aceasta institutie o are - este de inteles reactia. Cresterea apetitului populatiei pentru consum este extrem de mare, fiind alimentata de publicitate si presiunile unor institutii nefinanciare sau financiare de a plasa banii sau de a da credite pentru orice tip de bunuri, conjugat cu dorinta omului de a avea bunurile la dispozite si a suporta costul in timp. Chestiunea psihologica – publicitatea, dar si contaminarea de la unul la altul a consumatorilor, a determinat acest "boom" al consumului, care pentru economie nu poate fi considerat in nici un caz sanatos. Tradeaza o economie dezechilibrata care produce putin si importa mult. O economie ce se consuma. Creditele personale sunt folosite pentru a achizitiona bunuri de folosinta indelungata – majoritatea covarsitoare a cazurilor venite din import. Acest lucru presupune iesire de valuta, presupune dezechilibru al contului de cont curent, afectarea cursului de schimb, posibilitatea ca BNR sa nu-si atinga tinta de inflatie pe care si-a propus-o.

Exista justificari privind cresterea inflatiei. A fost o serie intreaga de alinieri ale preturilor administrate – gazul si energia electrica. Uniunea Europeana impune ca intr-un timp cat mai scurt preturile la utilitati sa fie comparabile cu cele din UE. Bineinteles aceasta este o presiune pe inflatie – preturile se reflecta automat in preturile celorlalte bunuri si Banca Nationala va trebui sa-si revizuiasca tinta de inflatie . Tinta de inflatie nu poate fi tinuta sub control numai prin masuri monetare ale Bancii Nationale. Guvernul si agentii economici sunt responsabili de acest lucru . Deci politicile trebuie conjugate si intens urmarite pentru a putea sa se ia din timp cele mai optime masuri”, a adaugat Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Comerciale Carpatica.

Constantin Cojocaru, directorul IMM al BCR: “Nu suntem ingrijorati de expansiunea creditului”

Constantin Cojocaru, directorul Departamentului pentru IMM-uri din cadrul BCR declara pentru BankingNews: “De ce sa ne ingrijoreze creditele in lei? Noi nu suntem ingrijorati de expansiunea creditului, singura problema este ca acest credit sa fie unul sanatos, in sensul ca cererile pentru investitii sa predomine si sa fie in detrimentul creditelor de consum. Pentru ca in felul acesta ingrijorarea domnului guvernator se atenueaza”.

Ana Maria Megan

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro