credius.ro

Cat de intelegatoare sunt bancile cu restantierii la acordarea de credite

14 aprilie 2009

Intarzierea peste 30 de zile cu achitarea unei rate la un credit nu inseamna neaparat un loc pe lista neagra a celor care in urmatorii 4 ani nu vor mai avea voie sa se imprumute de la banci. Daca se dovedeste ca intarzierea a fost o intamplare si nu caracterizeaza comportamentul de plata al clientului, atunci acesta mai are sanse sa mai contracteze credite (desi este dificil in conditiile de piata actuale!), in ciuda faptului ca figureaza printre rau-platnici in Biroul de Credite.

Un exemplu concludent este RBS Bank Romania, fost ABN Amro, cunoscuta drept una dintre cele mai exclusiviste banci de la noi. Potrivit unui document intern destinat agentilor de vanzari ai bancii si publicat de jurnalistul Dan Popa pe blogul sau (click aici!), RBS accepta solicitanti de credite care poarta eticheta de rau-platnici, respectiv au intarziat odata peste 30 de zile cu plata ratelor. Astfel, clientii sunt considerati eligibili pentru contractarea unui credit ipotecar (din punctul de vedere al istoricului de plata), daca nu au inregistrat mai mult de o intarziere de peste 30 de zile si mai mica de 90 de zile in ultimele 6 luni. In schimb, daca restanta a depasit 3 luni sau daca datoria este chiar scoasa in afara bilantului, clientul va fi respins.

In cazul unui credit de nevoi personale, banca este si mai prudenta, intrucat fraudele si restantele pe acest segment sunt cele mai ridicate. Totusi, restantierii nu sunt respinsi nici aici. Pentru un imprumut de nevoi personale, clientul este considerat eligibil daca indeplineste cumulat urmatoarele conditii: nu a inregistrat mai mult de 3 intarzieri de plata de pana la 30 de zile in ultimul an, nu are mai mult de o intarziere de 30-90 de zile in ultimele 12 luni, precum si conditiile anterioare referitoare la restante mai mari de 90 de zile sau de credite scoase in afara bilantului.

In categoria celor care inregistreaza sau au inregistrat vreodata restante de peste 30 de zile la rambursarea creditelor intra un numar important de clienti ai bancilor. Pentru intreaga masa a acestora nu exista insa cifre oficiale. Datele BNR si ale Biroului de Credit arata ca aproximativ 10% dintre debitorii inregistrati la inceputul acestui an erau restantieri. Astfel, numarul persoanelor fizice care au un credit era, la sfarsitul lui februarie 2009, de aproape 4,5 milioane, potrivit informatiilor Biroului. Pe de alta parte, cifrele prezentate de BNR indica aproape 483.000 de persoane cu restante de peste 30 de zile la sfarsitul lui ianuarie. In total, in baza de date a Biroului de Credit sunt recenzate 5,5 milioane de persoane, care au avut sau au un credit in derulare, insa institutia nu precizeaza si cati dintre clienti au avut sau au cel putin o restanta de peste 30 de zile.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro