credius.ro

Cat de avantajos este creditul in valuta pentru cei care se imprumuta la limita

19 februarie 2008

Creditele in valuta s-au dovedit o bomba cu ceas pentru multi care au contractat un astfel de imprumut anul trecut. Daca majorarile de dobanda adoptate de banci incepand de la sfarsitului toamnei trecute au afectat in aceeasi masura atat creditele in valuta, cat si pe cele in lei, deprecierea rapida a leului a fost resimtita doar de cei care s-au imprumutat in euro sau franci elvetieni. Acestia se vad nevoiti acum sa plateasca rate lunare in lei chiar si cu 50% mai mari decat in vara anului trecut.

In ciuda acestor neajunsuri induse de riscul valutar, creditele in valuta sunt in continuare o solutie pentru cei care se imprumuta la limita capacitatii de indatorare.  Datorita costurilor (initiale, cel putin) mai mici, sumele ce pot fi contractate printr-un credit in euro sau franci sunt mai mari decat in cazul celui in moneda nationala. In multe cazuri, acest avantaj este mai important decat riscul ca rata lunara sa creasca in viitor din cauza cursului. Diferentele dintre sumele maxime sunt importante numai in cazul creditelor pe termene extinse, in timp ce, in cazul in care imprumutul doreste sa fie contractat pe perioada redusa, aceste diferente intre lei si valuta sunt reduse.

Sa luam exemplul unei familii de doua persoane cu un venit lunar net in lei de 1.000 euro (aproximativ 3.600 lei), interesata sa contracteze un credit de nevoi personale cu ipoteca. Una dintre bancile care acorda astfel de credit in cele trei monede este Volksbank. In conditiile unei perioade de acordare de 25 de ani, suma maxima ce poate fi imprumutata printr-un credit de nevoi personale cu ipoteca ar fi de 156.000 de lei. Daca schimbam moneda creditului in euro, aceasta suma creste cu peste 20%, la 190.000 lei (52.000 euro). In cazul francului elvetian, familia noastra poate imprumuta cu aproximativ 40% mai mult decat pe lei, respectiv pana la 221.000 lei (98.000 CHF).

Pe de alta parte, o persoana care vrea sa imprumute cat mai mult pe termen scurt va avea un avantaj redus daca apeleaza la un credit in valuta. Sa spunem ca este vorba despre cineva care castiga 1.800 lei lunar (echivalentul in lei a 500 euro) si vrea sa contracteze un credit de nevoi personale fara garantii pe 5 ani. In aceste conditii, cei de la Bancpost pot sa-i ofere pana la 23.000 de lei in cazul unui credit in moneda nationala, aproape 23.600 lei (6.500 euro), daca imprumutul este contractat in euro, si pana la 24.000 lei (10.500 CHF), daca imprumutul este in franci elvetieni. La OTP Bank, institutie care acorda imprumuturi dupa noile norme, situatia este asemanatoare. La creditul in lei, suma maxima ce poate fi obtinuta este de 24.000 lei, la creditul in euro 25.000 lei (6.900 euro), in timp ce in cazul unui credit in franci elevetieni suma imprumutata poate urca pana la aproximativ 26.500 lei (11.500 CHF). Dupa cum se observa in cele doua exemple, alegerea francului elevetian in detrimentul leului ca moneda a imprumutului nu aduce decat un plus de pana 10% in ceea ce priveste suma maxima imprumutata, iar in cazul euro avantajul este si mai mic.

In aceste conditii, plusul obtinut la suma imprumutata nu motiveaza contractarea creditului in euro sau franci si expunerea astfel la riscul valutar. Daca este vorba insa de imprumuturi de valori mai mari si perioade indelungate, sumele suplimentare ce pot fi contractate fac din creditele in valuta niste variante de imprumut foarte atragatoare. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro