credius.ro

Cat de atractiva a fost oferta Erste pentru salariatii BCR?

24 noiembrie 2006

„Les jeux sont fait, rien ne va plus", acesta pare a fi mesajul pe care Erste Bank l-a transmis in urma cu trei saptamani, cand a lansat oferta de preluare a pachetului de 8% din actiunile BCR detinut de salariati. Aceasta este unica si nerepetabila, au precizat reprezentantii Erste. Astazi expira termenul pe care austriecii l-au oferit salariatilor-actionari ai BCR pentru a da un raspuns ofertei inaintate. Acestia au avut de ales intre a incasa contravaloarea actiunilor cash sau a le transforma in titluri Erste.

Practic, Erste le-a prezentat salariatilor 3 optiuni. In primul rand, era vorba despre plata in numerar a actiunilor, la un pret de 6,5 euro/actiune, caz in care Erste ar plati 412 milioane de euro pe cele aproape 64 milioane de actiuni BCR detinute de salariati. Solutia agreata de austrieci insa era schimbul actiunilor BCR in titluri Erste, la raportul de 6 la 1, cu obligatia ca acestea sa fie pastrate un an inainte de a fi vandute. Erste a adaugat inca un argument la oferta de schimb: pana la sfarsitul lui 2007, banca va fi listata si la Bursa din Bucuresti, astfel ca actiunile vor putea fi vandute de salariatii BCR mai usor. In a treia varianta, actionarii care au schimbat actiunile BCR cu cele Erste vor putea vinde imediat jumatate din titlurile primite la un pret de 45,9 euro/actiune, care reflecta o valoarea de 7,65 de euro pentru o actiune BCR. De asemenea, dupa perioada de un an, acestia ar putea vinde restul pe piata de capital.

Posibilitatea de a refuza pur si simplu oferta Erste si de a pastra actiunile nu trebuie trecuta cu vederea, in conditiile in care planurile austriecilor vorbesc de cresteri anuale ale profitului net la BCR cu 40%. De asemenea, in urmatorii 3 ani rentabilitatea capitalurilor proprii ar trebui sa creasca la 35%, nivelul estimat pentru anul acesta de 23%. Alegerea implica riscuri, in conditiile in care nu este sigur ca cei de la Erste vor lista BCR la bursa in 2009. Numerosi specialisti din piata de capital sunt de parere ca pastrarea actiunilor BCR reprezinta o investitie in viitor, iar instrainarea lor in schimbul numerarului, o solutie la care apeleaza cei care au nevoie de bani, in timp ce schimbul ar reprezenta o alegere mai echilibrata.

Oferta Erste a starnit mare valva intre cei implicati. Blogurile si forumurile specializate au fost invadate in aceasta perioada de discutii pe marginea acestei ofertei, fiind analizate toate solutiile pe care salariatii-actionari le-au avut la dispozitie.

„Ati aflat ca pe cehi (n.r. banca Ceska Sporitelna, a carei proprietar este Erste Bank) i-au delistat de la bursa? Ce valoare au mai avut actiunile lor? Ce ne facem daca si actiunile noastre BCR vor pati totusi la fel?", comenteaza cineva pe blogul www.dinucornel.ro, exprimandu-si una din temerile legate de pastrarea actiunilor BCR. Alta persoana se pronunta impotriva vanzarii directe a acestora: „Macar jumatate din actiuni Erste ar trebui pastrate. Daca vinzi 3500 actiuni BCR la 6.5 eur/actiune BCR in loc sa le transformi in titluri Erste la 45.90 euro/actiune ( 50% vindute, 50% pastrate), pierzi intru-un an 4000 euro (2000 euro acum, 2000 euro peste un an ), nu mai vorbesc fata de pretul de piata de 53.5 euro/actiune Erste".

Pe de alta parte, cei care resping oferta Erste argumenteaza: “Ar trebui sa nu vindem. Nu exista nici o intentie reala de negociere din partea austriecilor si totul este facut in graba pentru a nu oferi ocazia de a se organiza o structura de decizie la nivelul micilor actionari. In intervalul asta scurt toata lumea se va gandi intr-un mod egoist si individual la decizia sa, fara a realiza ca ar fi posibil ca toti actionarii din randul angajatilor sa se uneasca pentru a putea negocia intr-un mod eficient acest soi de tranzactii. Oricum primim mai putin decat a primit statul”. Cu siguranta ca o parte din salariati au refuzat oferta venita din partea Erste. Drept dovada, pe internet exista in continuare oferte ferme de vanzare a unor pachete de actiuni BCR, la preturi cu mult superioare celui oferit salariatilor de austrieci, multe dintre ele fiind publicate ieri.

Ramane de vazut ce alegere au facut salariatii ce detin actiuni BCR. Se vorbeste deja de un pachet de numai 4% din actiuni pe care cei de la Erste au reusit sa-l cumpere. Pe de alta parte insa, vicepresedintele executiv al BCR, Dan Bunea, ne asigura ca oferta Erste a avut succes: “Pot spune ca a fost foarte bine primita deoarece este o oferta destul de atractiva”.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro