credius.ro

Care sunt perspectivele economiei mondiale?

12 iunie 2007

Sa vedem care a fost evolutia economiilor din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare in cursul anului 2006 si care sunt estimarile privind evolutia economiilor acestor tari pentru anul 2007. In ciuda pretului petrolului care a atins un maxim de 75 $ pe baril in 2006, PIB-ul global al economiei mondiale a crescut de la 3,5% in 2005 la 4% in 2006.
 
In Statele Unite, PIB-ul a cunoscut o crestere de 3,3% in 2006, cresterea economica a fost mai puternica in prima parte a anului. Problemele aparute in sectorul imobiliar au inceput sa se faca simtite in 2007, astfel ca estimarile preliminare arata o crestere a economiei cu doar 1,3% in primul trimestru din 2007. Estimarile pentru 2007 indica o crestere a PIB-ului economiei americane de doar 1,9%.  Evolutia buna a exporturilor si reducerea cresterii importurilor, cuplate cu un un pret al petrolului mai scazut, au condus la reducerea deficitului de cont curent la 5,8% din PIB la sfarsitul anului 2006.
 
In Europa, PIB-ul zonei Euro a cunoscut o crestere de 2,7% in 2006, legata de cresterea exporturilor si o revenire a cererii interne catre sfarsitul anului. Estimarile pentru 2007 indica o crestere a PIB-ului economiilor din zona Euro de 2,5%. Datele pentru primul trimestru din 2007 indica in Germania o productie industriala puternica, dar vanzarile de retail au scazut cu 4,5% in termeni anualizati ca raspuns la cresterea TVA cu 3 procente in Ianuarie 2007, in timp ce in Franta consumul privat este destul de robust.
 
In Japonia, PIB-ul a cunoscut o crestere de 2,2% in 2006, legata de componenta de investitii si o revenire modesta a cererii interne. Exporturile, care au contribuit si ele la cresterea economiei japoneze, si-au incetinit cresterea in trimestrul patru, reflectand o cerere stagnanta din partea pietei high-tech si o cerere de importuri mai slaba din partea Statelor Unite si Orientul Mijlociu.
 
Anul 2006 a fost un an cu cresteri economice importante pentru tarile in curs de dezvoltare, unele tari inregistrand o foarte rapida crestere economica precum China (10,7%) si India (9,2%). In ciuda acestor cifre importante, anul 2006 a reprezentat un top ciclic deoarece PIB-ul si productia industriala si-au incetinit ritmul de crestere in a doua parte a anului 2006 si inceputul anului 2007. Ultimii ani de crestere economica puternica au generat tensiuni in economia mondiala, incluzand cresterea preturilor marfurilor si activelor (petrol, metale- cupru si zinc, imobiliare, actiuni) si aparitia presiunilor inflationiste.
 
Economiile din zona  Estul Asiei si Pacific au cunoscut o crestere de 9,5% in 2006, inregistrand cea mai rapida crestere din ultimii zece ani. Motorul cresterii economice in zona ramine economia Chinei, care a crescut cu 10,7% anul trecut, fiind al patrulea an la rand in care PIB-ul din China creste cu mai mult de 10% pe an. Cresterea altor tari din regiune a fost robusta, cresteri mai importante au inregistrat Cambogia (10,5%) si Vietnam (8,2%). Pozitia excedentara privind balanta contului curent al tarilor din regiune reflecta faptul ca aceste tari au atras importante fluxuri de fonduri financiare, in mod particular sub forma investitiilor straine directe (de 88 miliarde $, din care 67 miliarde $ au mers in China). Fluxurile de fonduri financiare sub forma investitiilor privind portofoliu de actiuni s-au indreptat mai ales spre China (31 miliarde $ in 2006), in principal datorita celor doua IPO (oferta primara de vanzare de actiuni) derulate pentru Banca Comerciala si Industriala a Chinei (12,8 miliarde $) si Banca Chinei (8,9 miliarde $), tranzactii lansate pe Bursa de Valori din Hong Kong.
 
Cresterea economica a tarilor din Estul Asiei si Pacific este estimata de a-si incetini ritmul de crestere in 2007, desi va fi inca robusta de 8.7%. Investitiile mai mici ca valoare din China va fi partial compensata de cererea interna de consum puternica , asa incat PIB-ul din aceasta tara este estimat sa aiba o crestere de 9,6% in anul 2007. Incetinirea cresterii economice a Chinei este legata de incetinirea cresterii exporturilor, precum si reducerea substantiala a importurilor Statelor Unite din regiune.
 
Economiile din Europa si Asia Centrala au cunoscut o crestere de 6,8% in 2006, dupa ce au crescut cu 6% in 2005. PIB -ul Rusiei a crescut cu 6,7%, influentat de cresterea veniturilor din exportul de petrol (pretul petrolului a crescut pina la 20% pe intregul an). Si alti exportatori mai mici de petrol au inregistrat cresteri ale PIB-ului (Azerbaidjan de 34,5%, Kazakhstan 10,6%). In Polonia, expansiunea consumului privat datorat cresterii salariilor, reducerii somajului, precum si dublarea investitiilor au condus la cresterea PIB-ului la 6,1%.

Moldova reprezinta o exceptie notabila de la performantele economice ale regiunii. In Moldova, cresterea economica si-a incetinit ritmul de la 7,1% in 2005 la 4,0% in 2006 datorita importurilor de gaze naturale mai mari si restrictiilor aplicate de Rusia la exporturile din Moldova (in special exporturile de vinuri, care genereaza 30% din PIB-ul tarii). In Turcia declinul in cresterea economica a fost mai slab, de la 7,4% in 2005 la 6,0% in 2006, datorita incetinirii cresterii investitiilor si consumului privat ca raspuns la inasprirea politicii monetare generata de criza de pe piata valutara din Mai 2006. Romania a cunoscut o accelerare a ritmului de crestere economica dupa scaderea inregistrata in 2005 si a inregistrat o crestere a PIB-ului de 7,7% in 2006 datorita cresterii investitiilor si consumului privat.
 
Puternica cerere interna si fluxurile de capital au generat dezechilibre externe printre importatorii de petrol regionali a caror deficite de cont curent s-au adancit in 2006 fata de 2005, deficitul de cont curent al acestor tari importatoare de petrol fiind de pina la 4% din PIB sau mai mult, este cazul tarilor ca Belarus, Estonia, Georgia, Lituania sau Ucraina. Deficite de cont curent de peste 10% din PIB s-au inregistrat in tari ca Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Muntenegru, Romania sau Serbia.
 
Fluxurile nete de fonduri financiare, in mod particular sub forma investitiilor straine directe (de 116,4 miliarde $), au crescut pina la valoarea de 241,4 miliarde $ in 2006. Fluxurile legate de datoria externa privata au crescut simtitor pina la 144 miliarde $ in 2006.
 
Cresterea economica a tarilor din Europa si Asia Centrala este estimata de a-si incetini ritmul de crestere in 2007 pina la un procent de 6%. Aceasta combinatie de inflatie in crestere si deficite ridicate de cont curent reprezinta o provocare pentru autotitatile din statele din regiune. Fluxurile de capital externe vor ramine importante, motivate de oportunitatile de investitii asociate cu integrarea in UE a unor tari din regiune. Aceste fluxuri de capital provoaca insa si dezechilibre (cerere interna in exces fata de oferta si importante deficite de cont curent) si fac ca aceste tari sa fie sensibile fata de o schimbare in sentimentul investitorilor externi. Tarile care depind de fluxuri de capital externe pe termen scurt sunt in mod special mai vulnerabile.
 
Concluzionand, in Statele Unite declinul inregistrat in sectorul imobiliar este estimat sa conduca la o incetinite a activitatii economice, in timp ce in Europa perspectivele de crestere par sa fie robuste in anul 2007. Privind mai departe in 2008, economia Statelor Unite ar putea sa accelereze daca isi regleaza problemele aparute in sectorul imobiliar, precum si daca se constata o revenire a investitiilor astfel incat sa inregistreze o crestere a PIB-ului de 3% in 2008 si 3,1% in 2009. Economiile din zona Euro este de asteptat in a-si inceti ritmul de crestere franate si de cresterea ratei dobinzii directoare a Bancii Centrale Europene spre o mai sustenabila rata de crestere de 2% pina in 2009.
 
Turmacu Dan-Constantin
Analist Financiar
[email protected]
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro