Care este cel mai bun bancher roman?

Care este cel mai bun bancher roman?

La ora actuala, sistemul bancar din Romania este controlat in proportie de aproximativ 90% de grupuri financiare din strainatate. Exceptiile sunt putine si se numesc Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, banci cu capital privat romanesc, precum si CEC si Eximbank, doua institutii la care statul este actionar majoritar. Odata cu privatizarea sistemului bancar, la conducerea

La ora actuala, sistemul bancar din Romania este controlat in proportie de aproximativ 90% de grupuri financiare din strainatate. Exceptiile sunt putine si se numesc Banca Transilvania, Banca Comerciala Carpatica, banci cu capital privat romanesc, precum si CEC si Eximbank, doua institutii la care statul este actionar majoritar. Odata cu privatizarea sistemului bancar, la conducerea institutiilor creditoare de la noi au fost adusi manageri straini cu experienta, pentru a dezvolta afacerile potrivit noilor linii de business din banking-ul modern. Nu inseamna insa ca bancile din Romania au evoluat sub bagheta managerilor straini. Numeroase pozitii cheie din conducerea bancilor sunt ocupate de bancheri romani.

S-au conturat astfel doua scoli de management bancar, una a expatilor si alta autohtona. Ambele au la activ rezultatele si profiturile in crestere continua, au creat modele de business si au asigurat formarea unui sistem bancar modern in Romania. Dintr-un anumit spirit de mandrie nationala, fara a diminua cu nimic importanta managerilor straini, incercam sa aflam care este cel mai apreciat bancher roman. Mai jos va oferim o scurta prezentare a celor 21 de candidati selectati de site-ul www.bankingjobs.ro pentru titlul de „cel mai bun bancher roman”.

Nicolae Danila – Din anul 2000 este presedintele BCR, continund sa detina aceasta functie si dupa ce banca a intrat in proprietatea Erste Bank. In 1999 a detinut functia de  administrator special pentru Bancorex, iar cu un an inainte a fost consilier al guvernatorului BNR. Intre 1976 si 1999, Danila a detinut diferite pozitii, printre care vicepresedinte, director general adjunct, contry officer in cadrul sucursalor bucurestene ale Manufacturers Hanover Trust, Chemical Bank, The Chase Manhatan Bank si JP Morgan Chase.
 
Sorin Mihai Popa – Director general adjunct BRD. Popa a absolvit Academia de Studii Economice in 1988, iar intre 1993 si 1996 a lucrat in cadrul sucursalei Societe General din Bucuresti pe postul de controlor general. Din 1996 si pana in 1999 a detinut functia de director executiv in cadrul aceleeasi banci, apoi a fost numit membru in Consiliul de Administratie al BRD si director al Departamentului Retele. Din 2003 si pana in prezent detine functia de director general adjunct al BRD.

Petre Bunescu – Director general adjunct BRD, functie pe care o detine din 1999. Intre 1975 si 1990 este inspector economist in cadrul sucursalei Bucuresti a BRD. Dupa 1990 si pana in 1999 este numit vicepresedinte al BRD si membru in Consiliul de Administratie al Bancii.

Razvan Munteanu – Vicepresedinte responsabil cu activitatea de Retail la Raiffeisen Bank. Anterior a fost vicepresedinte Consumer al Citibank Romania, vicepresedinte Carduri al Citibank Ungaria si manager regional pentru Europa de Est in cadrul Europay International. A studiat la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Rasvan Radu – Presedinte UniCredit din 2005, devenita de anul UniCredit Tiriac in urma fuziunii cu HVB Tiriac. Intre 2001 si 2005 a ocupat functie de vicepresedinte Raiffeisen Bank. In perioada 2000-2001 Rasvan Radu este vicepresedinte al CEC. Din 1991 si pana in 2000 lucreaza la BCR, in cadrul directiei informatice (1991-1992), apoi ca sef serviciu Directia Decontari Comerciale (1993-1996), director adjunct Directia Relatii Internationale (1996-1997) si director piete de capital (1997-2000).
 
Dan Pascariu – Presedintele CA al UniCredit Tiriac. Si-a inceput cariera in Banca Romana de Comert Exterior in 1973. Intre 1981 si – 1983 este unul dintre principalii negociatori ai aranjamentelor de rescadentare a datoriei externe cu creditorii reuniti in Clubul de la Londra si Clubul de la Paris. Intre 1990 si 1994 este presedinte al Consiliului de Administratie la Bancorex. In 1994 se muta la Banca Bucuresti (actuala Alpha Bank), unde detine functie de presedinte Executiv. In 1997 devine presedintele Consiliului de Administratie al BA-CA Romania, devenita ulterior HVB Bank. In 2006, Pascariu este numit presedinte al HVB Tiriac. Din 2007 si pana in prezent este presedinte al Consiliului de Administratie UniCredit Tiriac.

Ionut Patrahau – Director general adjunct al Bancii Transilvania, functie in care se afla din noiembrie 2002. Anterior a detinut functia de corporate vice-president la ABN Amro Romania. Patrahau este licentiat in economie in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si detine diplome de masterat si educatie executiva la universitatile Washington si Harvard.

Sergiu Oprescu – Presedintele Alpha Bank din februarie 2007. A absolvit in 1987 Facultatea de Aeronave, activand in domeniu pana la inceputul anilor ’90. In 1993 a intrat in sistemul bancar ca analist în cadrul Serviciului de analiza si evaluare de garantii materiale al Bancorex-BRCE. In 1994 pune bazele unui grup de investment banking la Banca Bucuresti, Bucharest Investment Group (BIG). Intre 1996 si 2000 este presedinte executiv al BIG. In anul 2000 este numit in functia de vicepresedinte al Alpha Bank, responsabil cu dezvoltarea activitatii de retail, iar din februarie  trece in functia de presedinte al bancii.

Mihai Bogza – Presedinte al Consiliului de Administratie Bancpost din aprilie 2005. Intre anii 1998-2004 a detinut functia de viceguvernator al BNR pe probleme de coordonare a activitatilor de reglementare, autorizare si supraveghere prudentiala. De la finele anului 1988 si pana in iunie 2003, Bogza a fost presedintele Consiliului de Administratie al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. Anterior, a fost presedinte al Bancii de Export-Import a Romaniei (EXIMBANK) si director general in cadrul Ministerului Finantelor.
 
Manuela Plapcianu – Presedintele executiv al Bancpost din ianuarie 2007. Plapcianu a fost vicepresedinte al HVB Tiriac Bank si director al Directiei Retail din cadrul HVB incepand din anul 2003. Anterior, domnia sa a lucrat la Citibank Romania in functia de Director Retea Teritoriala si la ABN AMRO Romania, unde a detinut pozitii manageriale in cadrul Directiilor Vanzari de Grup. Plapcianu absolventa a Institutului Politehnic din Bucuresti si a obtinut diploma de Master of Business Administration la Universitatea din Seattle.

Radu Gratian Ghetea – Presedintele CEC din primavara acestui an. Intre 1977 si 1994 a ocupat diverse functii in Bancorex-BRCE, culminand cu postul de director general si membru in Consiliul de Administratie. In perioada 1994 – 1996 detine functia de vicepresedinte CA Banca Bucuresti. Intre 1996 – 2007 este prim-vicepresedinte si presedinte CA Alpha Bank.  Din 2000 detine si functia de  presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Misu Negritoiu – Presedintele ING Bank Romania. Inainte de 1990 a lucrat in comertul exterior, cu misiuni temporare la New York si Los Angeles. Dupa Revolutie s-a implicat in politica, ocupand functia de ministru de stat pe probleme economice si  consilier al presedintelui Iliescu. In 1996 se angajeaza la ING Bank Romania ca sef serviciu corporate finance, iar de la 1 august 2006 este presedintele bancii.

Petru Rares – Presedinte al Institutului Bancar Roman, senior country advisor National Bank of Greece si membru in Consiliul de Administratie al Bancii Romanesti. Anterior a detinut functia de presedinte la Banca Romaneasca.

Mirela Bordea – vicepresedinte Credit Europe Bank.
 
Dorel Piti  – Head Consumer Division Millennium Bank Romania. Dupa 18 ani de rugby de performanta, a intrat in banking in 1994, primul job fiind in Banca Agricola. In 1999, odata cu venirea ABN AMRO in Constanta, a aplicat si a obtinut postul de relationship manager in Sucursala Constanta al acestei banci, iar in vara lui 2001 a preluat conducerea sucursalei. In 2002, la invitatia lui Ionut Patrahau si a lui Robert Rekkers, sefii sai de pana atunci in ABN AMRO, s-a alaturat acestora in proiectul de restructrare si modernizare a Bancii Transilvania. A preluat postul de Director Regional. La sfaristul lui 2005 trece la Bancpost pentru a ocupa postul de director general adjunct, avand ca responsabilitate directa gestiunea activitatilor derulate prin reteaua bancii. Din august 2007 accepta oferta Millennium Bank.
 
Dan Sandu – Director general adjunct Millennium Bank Romania. In aceasta functie a venit de pe pozitia de director general adjunct (vicepresedinte) al Citibank Romania. Sandu a lucrat pentru filiala locala a gigantului financiar american inca de la infiintare, la inceputul lui 1996, venind de la BNR.

Iulian Velicu – Vicepresedinte al Eximbank, fost membru in conducerea Bancii Internationale a Religiilor.

Emilian Bituleanu – Presedintele Consiliului de Administratie al Libra Bank din august 2007. Bituleanu a ocupat pozitia de vicepresedinte al bancii din anul 2003, fiind implicat in procesul de relansare si dezvoltare, dupa achizitia bancii de catre companiile membre ale grupului american de investitii New Century Holdings (NCH). Domnia sa are o experienta de peste 12 ani in functii de conducere in domeniul financiar-bancar, anterior numirii sale ca vicepresedinte la Libra Bank ocupand pozitii de management in Bancorex, BNP-Dresdner Bank si Finansbank.

Adrian Radu – Presedintele MKB Romexterra. Se afla la conducerea bancii din anul 2004. Inainte de a prelua aceasta functi, Adrian Radu a fost director general al firmei Rofin Consult. El si-a inceput cariera la BNR, in 1992, ca sef al serviciului Arbitraj Valutar si Metale Pretioase, iar intre 1999 si 2002 a lucrat cate doi ani in Bancorex si Gelsor Asset Management, ca director de trezorerie si respectiv director general.

Ionut Costea – Din 2004 ocupa functie de presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Intre 2000 si 2004, Costea a lucrat in Marea Britanie ca director adjunct la BERD. Intre 1992 si 2000 a ocupat functiile de consilier, secretar de stat si secretar general adjunct in cadrul Ministerului de Finante.

Petre Tulin – presedintele Consiliului de Administratie al HVB Banca pentru Locuinte din vara lui 2005. Tulin a activat intre anii 1991 si 2005 in cadrul BNR, ocupand functia de director al Directiei de Reglementare si Autorizare. Domnia sa si-a inceput activitatea in domeniul bancar ca economist in cadrul Bancii Comerciale Romane.

Intra www.bankingjobs.ro si voteaza si tu.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos