credius.ro

Care banci sunt de vanzare

28 septembrie 2006

S-a vorbit permanent despre faptul ca in sistemul bancar din Romania exista multe institutii de credit mici sau mai mari care, pentru a rezista competitiei, trebuie sa fuzioneze sau sa se "vanda" unor banci de prestigiu. Anul 2006 a adus cateva asemenea "miscari", insa procesul este abia la inceput. Analistii de la Roland Berger au aratat, intr-o analiza publicata de Romanian Business Digest, ca urmatoarele banci vizate de investitori sunt ... Banca Transilvania, Libra Bank si Banca Carpatica.

Despre "privatizarea" Bancii Transilvania

Banca Transilvania, un jucator "de top ten", este probabil la aceasta ora cea mai mare atractie pentru bancile straine de prestigiu care isi doresc o prezenta activa pe piata bancara romaneasca. De altfel, interesul pentru Banca Transilvania are radacini in anii din urma. Aproape ca nu a fost banca dornica sa ajunga pe meleagurile mioritice care sa nu fi trecut pe la Cluj pentru a incerca sa puna mana pe singura institutie de credit cu capital privat romanesc. In targ se vorbeste despre faptul ca aproape toti petitorii BCR, care nu au reusit sa puna mana pe cea mai mare banca autohtona, si-au depus candidatura si pentru Banca Transilvania. Nici unul nu a reusit insa sa-i convinga pe actionarii BT sa vanda. Un studiu realizat de divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank, RCB, ne arata la inceputul acestui an ca Banca Transilvania se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate pentru a fi preluate de grupuri occidentale. Oficialii Bancii Transilvania sunt deja obisnuiti cu ofertele venite din partea bancilor occidentale. Ionut Patrahau, directorul general adjunct de la BT, ne-a precizat: "Noi o sa ramanem eterna tinta! Deocamdata nu se pune problema de vanzare. Am stabilit impreuna cu actionarii nostri un plan clar de dezvoltare pentru urmatorii trei ani, astfel ca se poate spune ca pana in 2009 Banca Transilvania nu este de vanzare. Actionarii nu vor sa vanda pentru ca este loc de crestere pentru BT!".

Business Digest: 2006 este anul preluarilor pe piata bancara romaneasca

Piata bancara romaneasca va continua in a doua parte a anului procesul de achizitii, noi jucatori preluand banci deja active, urmatoarele pe lista fiind Carpatica, Libra Bank si Banca Transilvania, releva o analiza publicata in Romanian Business Digest, si preluata de Rompres. Potrivit studiului, piata bancara devine tot mai competitiva, in special din cauza aparitiei unor noi jucatori importanti, in primul rand prin preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) de banca austriaca Erste Bank, dar si prin implicarea unor banci precum ATE Bank din Grecia, care a achizitionat peste 58 la suta din actiunile Mindbank, C.R. Firenze, care a preluat peste 56 la suta din actiunile Daewoo Bank sau Leumi Bank, care detine 95 la suta din Eurom Bank. De asemenea, MKB (Ungaria) a reusit sa-si majoreze participatia, devenind actionar majoritar la Romexterra Bank. Aparitia unor noi competitori se va petrece pe fundalul privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), in opinia analistilor de la Roland Berger urmatoarele banci vizate fiind Libra Bank, Carpatica si Banca Transilvania. Competitia tot mai acerba pe piata este cauzata de cresterea interesului pentru diferite produse de finantare si de procesul de extindere a gradului de penetrare bancara, numarul de sucursale urmand sa se tripleze in urmatorii trei ani. Romania se caracterizeaza printr-o rata scazuta a intermedierii financiare comparativ cu alte state din apropiere, activele bancare pe cap de locuitor fiind de 50 de ori mai reduse decat cele din zona euro si de 10 ori comparativ cu tarile din Europa Centrala.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro