credius.ro

Care banci detin controlul in Bucuresti

29 noiembrie 2006

Odata cu aparitia a tot mai multe entitati bancare pe piata, lupta pentru castigarea cat mai multor clienti s-a ascutit. Pentru a fi aproape de potentialii clienti si a raspunde cerintelor acestora, bancile importante si-au marit considerabil in ultimii ani numarul sucursalelor. Bucurestiul nu putea face nota discordanta, fiind exemplul cel mai elocvent al "aglomerarii bancare". Dupa zona centrala, cartierele de la periferie au devenit victime ale invaziei de unitati bancare. Aproape ca nu exista bulevard mai important pe care sa nu observi, la o simpla privire, sediile catorva din bancile care te asalteaza zilnic prin toate mijloacele de promovare.

Zona centrala reprezinta aria cu cea mai mare concentratie bancara, aici fiind prezente aproape toate institutiile de credit autohtone. Dintre zonele in care se poate observa o intensa activitate bancara, remarcam Bulevardele Magheru si Nicolae Balcescu, cuprinse intre Piata Romana si Universitate, Calea Mosilor si Bulevardul Natiunile Unite. In aceasta zona, un adevarat city dambovitean, sunt prezente, pe langa o multime de sucursale, majoritatea sediilor centrale ale bancilor cat si sediul Bancii Nationale.

Desi nu la acelasi nivel, bancile si-au facut simtita puternic prezenta si in cartierele muncitoresti, existand si aici unele zone, in general marile bulevarde, cu o concentrare de sucursale iesita din comun. Pe langa utilitatea lor practica, sucursalele bancare aparute in cartiere dau si o nota mai moderna acestora, inlocuind in general fostele magazine cenusii de la parterurile blocurilor.

Un exemplu elocvent al situatiei actuale il constituie cartierul Crangasi: in preajma batranului sediu CEC, cu timpul si-au facut aparitia nu mai putin de 11 sedii a unor importante banci prezente pe piata. Acestea se concentreaza pe o distanta de cateva sute de metri, de o parte si de alta a Caii Crangasi: BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost, Raiffeisen Bank, ING Bank, Alpha Bank, Finansbank, Banca Romaneasca si Citi Financial. Al unsprezecelea sediu, al ungurilor de la OTP, are sediul in Grant Shopping Center. Exemple de acest fel se intalnesc si pe alte bulevarde bucurestene: Iuliu Maniu, Soseaua Giurgiului, Bulevardul Basarabia sau Bulevardul Drumul Taberei.

Ca numar de sucursale (inclusiv sediile centrale) prezente in Bucuresti, fara a lua in calcul localitatile de la marginea Capitalei ( Otopeni, Voluntari etc.), primele doua locuri sunt ocupate de liderii sistemului bancar din Romania, BCR si BRD. BCR numara 74 de sedii iar BRD-ul 68, cele doua mergand cap la cap, aparitia unui sediu al uneia din cele doua institutii insemnand si aparitia concurentului. CEC-ul inchide podiumul, avand cu putin peste 60 de sedii. Acestea fac insa nota discordanta cu restul entitatilor bancare, fiind decupate din alte vremuri. Exceptand cateva sedii si renumitul sediu central, restul sucursalelor ne amintesc de perioada comunista, atat ca dotari cat si ca personal, clientii intalniti cel mai des la ghiseele bancii fiind cu predilectie pensionarii.

Dupa podium, urmatoarele banci in top sunt Bancpost si Banca Transilvania, distanta dintre ele fiind nesemnificativa: prima numara 41 de agentii iar cei de la Banca Transilvania au atins cota de 40 de unitati prin deschiderea sucursalei Giulesti. Dupa bancile care depasesc 40 de unitati, urmeaza alte institutii cu un numar destul de ridicat: austriecii de la Raiffeisen Bank cu 33 de unitati, grecii de la Alpha Bank cu 28, Finansbank cu 27 sau HVB Tiriac cu 24 de sucursale. Situatii speciale intalnim la ING Bank, care detine 30 de agentii sub forma unor office-uri si la Volksbank care in afara celor 14 sucursale mai detine si 11 reprezentante in franciza. Alte banci care au un numar semnificativ de sedii sunt cei de la Banca Romaneasca cu 24, Banca Comerciala Carpatica cu 16, Piraeus Bank si OTP Bank, fiecare avand cate 14 unitati.

Desi numarul bancilor este foarte numeros, tendinta de pe piata bucuresteana esta inca de crestere. Acest fapt se datoreaza  numarului din ce in ce mai mare de persoane care aleg sa foloseasca bancile pentru tranzactii, economisiri, imprumuturi, plati ale salariilor etc. Totodata, bancile doresc deschiderea de noi sucursale pentru a fi cat mai aproape de clienti. Interesant este faptul ca tot acest proces se aseamana cu efectul de bumerang: aparitia unei agentii bancare intr-o anumita zona a orasului atrage dupa sine deschiderea in preajma a unor sedii ale bancilor concurente.

Catalin Ciuperca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro