credius.ro

Cardurile de credit cu cea mai lunga perioada de gratie

15 septembrie 2008

Cardurile de credit sunt unele dintre cele mai scumpe produse bancare existente in prezent pe piata, dobanzile percepute de catre institutiile de credit pentru acest tip de imprumut ajungand pana la 35% pe an pentru lei si la 25% pentru euro.Chiar si asa, multi romani prefera cardurile de credit, in defavoarea creditului clasic, care este mai ieftin. Motivele care determina o persoana sa opteze pentru un astfel de imprumut sunt flexibilitatea si posibilitatea de a stabili propriul plan de rambursare a ratelor. In plus, cardurile de credit pot fi obtinute intr-un timp mai scurt dacat un imprumut de nevoi persoanle, fiind necesare mai putine documente. Unul dintre cele mai importante elemente pe care un client il ia in calcul atunci cind decide sa contracteze un card de credit ramane perioada de gratie, aplicata pentru tranzactiile la comercianti. Majoritatea institutiilor de credit acorda in cazul acestui tip de imprumut perioade de gratie cuprinse intre 45 si 55 de zile, sunt insa banci la care perioada de gratie poate ajunge la aproximativ doua luni de zile.

Trebuie de mentionat ca, atunci cind calculeaza perioada de gratie bancile iau in considerare faptul ca tranzactiile se efectueaza incepand cu prima zi a lunii. De exemplu, daca banca are intervalul 1 - 20 a lunii urmatoare, perioada de gratie se calculeaza in functie de acest interval. Astfel, pentru a beneficia de perioada maxima oferita de banca creditul trebuie sa fie folosit in prima zi a acestui interval. Platilor efectuate pe data de 1 a lunii in curs (se ia in calcul o luna de 30 de zile) nu li se va percepe dobinda pina pe data de 20 a lunii urmatoare

In prezent, cea mai mare perioada de gratie, de 60 de zile, o are cardul de credit Punct Card de la BRD. Cardul este emis sub sigla MasterCard, oferind o linie de credit de maximum 20.000 de lei, pe o perioada de 2 ani. Acesta poate fi utilizat pentru cumparaturi, plati pe internet, plata facturilor de utilitati la ATM-urile bancii, precum si retrageri de numerar. Banca percepe un comision de 0,2% pentru acordarea creditului si un comision de 0,5% pentru retragerile de numerar de la BRD, sau de 1% + 3,5 lei de la alte banci. Taxa de administrare este de 15 lei pe an. Dobanda este de 22% pe an, iar dobanda anuala efectiva este de 25,60%, in cazul unei limite de credit de 10.000 lei. Banca nu stabileste o suma minima de rambursat lunar. Clientii acumuleaza puncte de fidelitate pentru utilizarea cardului la cumparaturi, la comerciantii care afiseaza sigla Mastercard, plata facturilor si plati pe internet. De asemenea, acestia acumuleaza puncte pentru utilizarea cardului in reteaua a peste 550 de parteneri BRD, care pot fi folosite ulterior pentru alte cumparaturi. Fiecare 1.000 de puncte valoreaza 5 lei. In plus, cardul are atasat un pachet de servicii care include o asigurare de viata Aviva, servicii de asistenta si asigurare de calatorie gratuite, furnizate de AIG.

Posesorii Cardului de credit MasterCard emis de CEC beneficiaza de o perioada de gratie maxima pentru platile efectuate la comerciani, de 59 de zile. In cazul in care ei depasesc aceasta limita, trebuie sa plateasca o dobinda de 17,5%, calculata pentru fiecare zi de intirziere si penalitati de 5 lei pe luna. Dobanda anuala efectiva ajunge pana la 20,05%, daca se ia in calcul aceeasi limita de credit, fiind una dintre cele mai mici de pe piata. Taxa de emitere este 0, iar taxa de administrare lunara este de 2,5 lei. Banca percepe un comision de retragere de la bancomatele proprii de 1%, minim 2 lei si de 1% plus 3 lei pentru retragerile de la ATM-urile altor banci. Suma minima de rambursat lunar este de 2% din valoarea creditului consumat.

Raiffeisen Bank si Libra Bank ofera clientilor sai o perioada de gratie de 56 de zile. Raiffeisen Bank aplica acest termen pentru toate cardurile de credit pe care le are in portofoliu, respectiv Standard, Gold si Vodafone, toate emise sun sigla MasterCard. In varianta Standard clientii pot beneficia de o linie de credit de pana la 20.000 lei. Banca percepe o dobanda de 28%, care este calculata pentru fiacre zi de intarziere plus penalitati de 20 de lei pe luna. Dobanda anuala efectiva, calculata pentru limita de credit de 10.000 lei este de 33,40%. Banca un percepe taxa de emitere a cardului, in timp ce taxa de administrare este de 40 lei pe an. Comisionul de retrajere de la ATM-urile proprii este de 1%, minim 2 lei, iar  comisionul de retragere de la alte banci este de 1% + 2,5 lei. Suma minima de rambursat lunar este de 5% din valoarea creditului utilizat. Spre deosebire de alte banci, Raiffeisen ofera clintilor posibilitatea achitarii imprumutului in rate fixe, in acest caz dobanda fiind mai mica decat dobanda standard. De asemenea, ei acumuleaza puncte de colectie pentru cumparaturile efectuate in reteaua partenerilor bancii, beneficiand astfel de reduceri. In plus, banca ofera o asigurare medicala cu acoperire de pana la 20.000 euro care include asigurarea medicala obligatorie si o asigurare pentru intarzierea zborului sau a bagajelor de pana la 500 euro.

In cazul cardului de credit de la Libra Bank, care ste emis sub sigla Visa, imprumutul poate ajunge pana la maximum 17.500 de lei, reprezentand echivalentul a trei venituri lunare nete. Dobanda perceputa de banca este de 18,00% pe an, iar DAE pentru suma luata de noi in calcul este de 26,65%. Taxa de emitere a cardului este de 20 lei, in timp ce taxa de administare este de 0,4% din soldul imprumutului plus 2 lei pe luna. Comisionul de retragere de la terminalele proprii este de 1%, iar de la alte banci de 1% +2,5 lei. Ca si in cazul BRD, Libra Bank nu stabileste o suma minima de rambursat lunar.

Cei care aleg sa contracteze un card de credit trebuie sa cunoasca si faptul ca suma minima de rambursat lunar stabilita de banci acopera in mare parte doar costurile si un procent nesemnificativ din principalul imprumutului. De aceea ar fi bine ca atunci cind clientul achita ratele sa ramburseze mai mult decat procentul impus de banca, pentru a scapa mai repede de datorii.

Ludmila Cucia

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro